• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Beton Yanıkları -235-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Taze ve ıslak betonla çalışırken kendinizi korumanın yolları

Beton Yanıkları

Taze ve ıslak beton ile çalışırken, betonun derinize veya gözlerinize doğrudan temas etme olasılığı her zaman vardır.

Betonun ya da harcın deriye doğrudan temas etmesi şiddetli yanıklara yol açmakta olup, bu işlerde çalışanlar için gizli bir tehlike oluşturmaktadır.

Nedenleri
  • Taze betonun içinde bulunan aşındırıcı kum, deri için de aşındırıcıdır.
  • Çimentonun normal şartlarda alkalinitesi yüksektir, bu yüzden beton ve diğer çimento karışımları yüksek derecede baziktir. (pH of 12 to 13). Güçlü bazlar – güçlü asitler gibi-cilde zararlıdır ve ciltte yakıcı bir etki yapar.
  • Kuruyan çimento higroskopiktir, nem çeker. Çimento sertleşmek için suya ihtiyaç duyar. Temas ettiği her yüzeydeki suyu çekecektir, bu yüzeylere deri de dahildir.
  • Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir.
  • Islaklık ve kimyasal aşındırıcılık kombinasyonu Dermatit ile sonuçlanabilir.

Etkileri

Bu tip yanıklar; geçici kızarıklığa, şişmeye ve acıya, sonrasında ise yeşil ve siyah ölü deri olarak kendini gösteren kalıcı yara izlerine neden olur.
  • Yanıklar ya da hafif kızarıklıklar (döküntüler) taze betonun içindeki kireçten kaynaklanmış olabilir ve temas süresi artarsa 3. derece yanıklar dahil çok ciddi derecede yanıklar oluşabilir.
  • Aşındırıcı Dermatit, betonun ıslaklığı ve kimyasal aşındırıcılığı yüzünden meydana gelir. Alerjik Dermatit operatörlerin çimento içindeki krom tuzlarına ya da başka katkılara karşı duyarlı hale gelmesinden kaynaklanır.
aa.png

KKD kullanmayan çalışanlar, hergün aşındırıcı maddelere maruz kaldıklarından aşındırıcı Dermatit hastalığı gibi cilt problemleri ile karşı karşıya kalabilirler.

bb.png

  • Kimyasal yanıkların göze etkisi şiddetli olabilmektedir. Bazik yapı göz kapaklarının ve gözün iç kısmına yavaş yavaş zarar verir.
Çimento gibi, içeriği alkalin olan bir maddeye maruz kalınması gözde hasar meydana getirebilir.
cc.png


Kendinizi Koruyun

Güvenli çalışma uygulamaları kendinizi ve başkalarını taze beton ile çalışmanın zararlarından korumak adına daima gerçekleştirilmelidir.
  • Daima uygun KKD kullanılmalıdır. Özellikle de uygun iş gözlüğü kullanılmalıdır. Pompalanan ya da bir mikser yardımıyla dökülen beton sıçramaya müsaittir.
  • Betonu yerleştirirken veya beton ile temas halindeyken su geçirmez eldiven giyin.
  • Islak betonun çizmenizin veya eldiveninizin içine girmemesine dikkat edin.
  • Üzerinize uzun kollu bir giysi ve bileklerinizi kapatacak şekilde pantolon giyin.
  • Betonun içinde durmanız gerekiyorsa lastik çizme giyin.
  • Taze betonun cilde etkilerinden korunmak için giyilen giysilerin neme doymaması gerekir, çünkü neme doyan giysiler betondaki alkaliniteyi veya higroskopik etkiyi deriye geçirebilirler.
TAZE, ISLAK BETON İLE ÇALIŞMALARDA DAİMA KORUYUCU GİYSİ VE GÖZLÜK KULLANIN
dd.png

İlk Yardım

Kimyasal yanıklarla mücadele konusunda alkalin maddenin deriye temas ettiği ilk birkaç dakikada müdahale etmek en önemli noktadır. Alkalin madde deriye nüfuz ettiği anda, siz fark etmeseniz bile, kademeli olarak dokuları öldürmeye başlar.
  • Taze beton cildinizle temas ederse, derhal cildinizi soğuk ve temiz bir suyla yıkayın ve aşındırma hissi devam ediyorsa tıbbi yardım alın.
  • Geniş veya derin yanıklarda derhal tıbbi yardım alın.
Nisan 2003’te Dr. S. Milner tarafından Amerika’da yayınlanan bir makalede evde kullandığımız sirkenin Alkalin yanıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Etkilenen kısım önce temiz su ile yıkanmalı, sonrasında sirke ile müdahale edilmelidir. Sirke, kimyasalı, suyun yapabildiğinden 15 dakika daha önce nötralize edecektir.

Göze temas olan her durumda, göz soğuk ve temiz su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır. Bu süre esnasında gözünüzü iyice açmalı ve suyun gözünüze iyice temas etmesini sağlamalısınız.

Gözünüzü sarmayın, bandajlamayın. Gözünüze merhem, nemlendirici türü maddeler sürmeyin.

Gözünüze sirke kullanmayın.

Uyarı

Islak beton, harç, çimento veya çimento karışımları ile temas etmek CİLT AŞINMASINA, ŞİDDETLİ KİMYASAL YANIKLARA (3. DERECE) ya da CİDDİ DERECEDE GÖZ

HASARLARINA yol açabilir.

Sıkça maruziyet durumları, alerjik biçimde kendini gösteren ve/veya cildi tahriş eden Dermatitis hastalığına neden olabilir. Bu malzemeler ile çalışırken her zaman kişisel koruyucu donanım kullanın. Kalıcı ve şiddetli biçimde rahatsızlık hissediyorsanız derhal tıbbi yardım alın.

Kaynaklar:
Portland Cement Association (PCA) – Cement and Concrete
Basics/Working Safely With Concrete
Construction Forestry Mining Engineers Union (CFMEU) Safety Alert 2005

 

Ekli dosyalar

  • -235- Beton Yaniklari.doc
    584,5 KB · Görüntüleme: 4
Üst