Engin KONYALIGİL
Kayıtlı Üye
- Katılım
- 30 Ekim 2014
- Sertifika
- A Sınıfı
- Firma
- Sağlık Bakanlığı
- #1
Konu Sahibi
[email protected]
Günümüz kent yaşam alanlarının vazgeçilmezi haline gelen çim bitkileri; park alanları, oturduğumuz sitelerin bahçeleri, yol kenarları ve artık yeni trend haline gelen balkon ve kat bahçelerinde boy boy sergilenmektedir. Çim eken veya çim biçme makinesi ile çalışan özel şahıslar veya işçiler mutlaka görmüşsünüzdür. Malum bahar ayına giriyoruz. Herkes bahçelerini elden geçirip sonbahar ve kış aylarında uzayan yabancı otları ve bitkileri biçerek yazın tadını çıkartacakları, ailesi ile birlikte dinlenip gölgeleneceği, buram buram çiçek kokuları arasında piknik yapacağı bahçe hazırlıklarına başladı. Tabi bu hazırlığın en kolay, ucuz ve görselliği bol olan çeşidi de “çim bitkileri”…
Yakın zaman içerisinde karayolları ve belediye parklarında işçi arkadaşlarımız tarafından uzayan çimlerin biçim işlemlerine başlanacak. Bilmem severmisiniz? Ama, ben o an ortama yayılan ot kokusuna bayılırım.
Eski dönemlerde hatırlarım ellerinde benzin bidonları veya üçlü kablolarla çim biçmeye çalışan işçileri…
Günümüzde bu iş ve işlemleri belediyeler, mevsimlik işçilere veya alt taşeron personelleri aracılığıyla yaptırmaktadır. Site ve apartmanlarda ise bu iş kapıcı arkadaşlar tarafından yerine getirilir.
Peki, bu kadar ön bilgiden sonra asıl meselemiz olan çim biçme işlemlerinde ne gibi iş güvenliği önlemleri alınmalı, kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımlar ve çalışma koşulları hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım.
Çim biçme işlemlerinde çalışan personeller, gerek makinenin çıkardığı yüksek desibel gürültüden gerekse kedisine sıçrayabilme ihtimali olan sert cisimlerden korunmak âmâcılığıyla kulaklık, yüz siperi veya gözlük gibi KKD ler işverenlerce kendilerine mutlaka sağlanmalı eğer özel şahıslar kendi bahçelerinde bu işi yerine getiriyorsa evlerinde bahsi geçen kişisel koruyucular bulunmalıdır.
Ayrıca yapılan bu iş kolu tehlike sınıfları tebliğine göre tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan faaliyet alanıdır. Bu sebepten kendi bahçesinde hobi amacıyla bakım işlemini yapan ev sahibi de, geçimini bu meslekten sağlayan işçide; mevcut tehlikeler hakkında bilinçlendirilmelidir.
İsterseniz konuyu biraz daha açarak kendinizin veya çalışanın işlem esnasında maruz kalacağı tehlikelerden bahsedeyim. Çim biçme makinelerinde ciddi manada bir gürültü düzeyi mevcuttur. Hatta uykuda olan bir yerleşke sakinini dahi kaldıracak kadar desem abartmış olmam herhalde. Bir diğer tehlike ise titreşim; merakıma istinaden üniversitede denemiştim. Kesinlikle bağımlılık yapacak bir titreşime maruz kalabiliyorsunuz. Ya dönen bıçakların, otların arasında ki çeşitli evsel atıkları, taş parçalarını veya bir başka sert parçayı kendisine ya da ikinci bir kişiye sıçratma ihtimaline ne demeli! Bir gazetede okumuştum “Yol kenarında çim biçme esnasında sıçrayan taş parçası arabanın ön camını kırdı”. Ciddi bir kazaya bile sebep olabilir. Allah korusun diyelim…
Kendinize ve umuma açık bölgelerde daha yaşanılabilir bir çevre yapabilmek adına çalışan şahıs ve işçi arkadaşlarımızın yaralanmaması adına neler yapılabilir.
1-Makinelerin mutlaka bir kullanım kılavuzu olmalı ve dikkatlice okunmalı.
2-Çalışma alanlarında insanların, hayvanların ve araçların bulunmaması sağlanmalı.
3-Çim biçme makinesi kullanacaklara mutlaka mesleki eğitim verilmeli.
4-Tabanı kaymayan çelik uçlu (tartışılabilir) iş ayakkabıları tercih edilmeli.
5-Baret, yüz siperi, kulak koruyucusu, eldiven, iş elbisesi gibi kişisel koruyucular olmadan çalışılması engellenmeli.
6- Olur olmaz yerlerde makine bırakılmamalı.
7-Makine torbasız kullanılmamalı.
En önemlisi tüm çim biçme işlemlerinde çalışacak işçilerin mutlaka işe uygun olduklarını gösteren bir raporunun olması gerekliliği şeklinde önlem ve tedbirler uzatılabilir. Tek temennimiz bahar hazırlığı içerisinde olacak olan belediyelerimizin ve özel şahısların bu dönemde gerekli güvenlik önlemlerine uyarak kaza ve yaralanmaların önüne geçmeleridir.
Saygılarımla.
“Kalbinizin asıl sahibine emanet olun”