• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Çok fazla su içilebilir mi?

1687171437787.png
Muhtemelen size kaç kez bol su içmeniz, susuz kalmamanız, susamadan önce içmeniz vb. söylendiğini sayamazsınız - özellikle de egzersiz yaparken. Görünürde - ve daha da ötesinde - bu sağlam bir tavsiyedir. Vücudunuzun temel işlevlerini yerine getirebilmesi için suya ihtiyacı vardır, egzersiz yaparken kaybettiğiniz terin yerine konması gerekir - anladınız siz onu.

Peki ya bunun tam tersi? Bir günde çok fazla su içmek mümkün mü? Böyle bir şey var mı?

Aslında kısa cevap evet. Çok fazla su içerseniz, vücudunuzdaki sodyum (tuz) seviyelerinin tehlikeli derecede düşük bir seviyeye seyrelmesine neden olabilir, elektrolit dengenizi bozabilirsiniz - ve bu durum düzeltilmediği takdirde sağlığınız üzerinde ciddi etkilere neden olabilir.

Ama bu noktaya nasıl gelirsiniz? Neden? Ne kadar su çok fazladır?

Gerçekte ne kadar suya ihtiyacınız var?
1687171233701.png
Ayrıntılara dalmadan önce -ki biraz ayrıntılı olabilir- bir dakikanızı ayırın ve su ile vücudunuz arasındaki ilişkiyi gözden geçirin. Öncelikle, gıda ve oksijenin yanı sıra su da hayatta kalmak için önemlidir. Toplam vücut ağırlığınızın %60'ı sudan gelir ve aslında sizi oluşturan ana unsurdur.

Su, vücut ısınızı düzenlemenize yardımcı olur (terlemeyi düşünün), kan dolaşımınız yoluyla besinlerin taşınmasına yardımcı olur, idrar yoluyla atıkları dışarı atar ve tüm organlarınız için " tampon " görevi görür - sadece birkaç işlevi saymak gerekirse. Su, hücre seviyesinden yukarıya doğru vücudunuzun tam anlamıyla her parçasında mevcuttur - o kadar önemlidir ki, yeterince içmezseniz, etkileri sadece birkaç gün içinde ölümcül olabilir.

Yeterince su içmediğinizde susuz kalırsınız. Hafif susuzluk bile kendinizi yorgun hissetmenize, bilişsel farkındalığınızın azalmasına ve egzersiz performansınızın düşmesine neden olabilir. Ve daha önce de belirtildiği gibi, şiddetli susuzluk sizi öldürebilir.

Şu anda, Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri normal bireyler için oldukça somut bazı öneriler sunmaktadır:
  • Erkekler her gün yaklaşık 3,7 litre (125 ons) sıvı tüketmelidir; ve
  • Kadınlar günde yaklaşık 2,7 litre (91 ons) su içmelidir.
Ancak bu tavsiyelerin sporcular ya da egzersiz yapan kişiler için değil, normal günlük yaşamlarını sürdüren sıradan bireyler için olduğunu unutmayın. Dolayısıyla, yoğun egzersiz yaptığınızda ve sıcak ya da nemli havalarda su alımınızı artırmanız gerekebilir. Su ihtiyacı farklılık gösterdiğinden, hamile veya emziren kadınların da su alımını artırması gerekebilir.

Ama aşırı su tüketimi?
1687171267633.png
Yeterince ve çok az su içmek tamam, peki ya çok fazla su içmek? Yine - çok fazla su içmek mümkündür.

2003 yılında 64 yaşında bir kadın evinde ölü bulundu. Ölmeden bir gece önce muazzam miktarlarda su içmişti - tahminen 30-40 bardak, arada sürekli kusuyordu. Giderek kafası karışan ve sıkıntılı bir hale gelen kadın, yeterince su içmediğini söyleyerek bağırıyordu. Tıbbi yardım almayı reddettikten sonra yatağa gitmiş ve uykusunun bir noktasında ölmüştür.

Kadının daha önce herhangi bir tıbbi geçmişi olmadığı için 6 saat sonra otopsi yapılmıştır. Kan toksikolojisi birçok ölüm nedenini dışladı ve sonuçta "akut su zehirlenmesi sonucu oluşan hiponatremi" nedeniyle öldüğü belirlendi.

Bir başka çalışma da uzun mesafe koşucuları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaya Yeni Zelanda Ironman yarışına katılan 660 sporcunun 605'i dahil edilmiştir. Yarıştan önce bu atletler tartılmış ve plazma sodyum konsantrasyonlarını ölçmek için kanları alınmıştır. Yarışı bitirenlerden sadece 330'unun laboratuvar sonuçları çalışmanın tamamlanmasının ardından elde edilebilmiştir.

Bu 330 kişiden 58'i (%18) hiponatremikti (düşük sodyum seviyeleri); bunlardan sadece 18'i tıbbi yardım aldı; bu 18 kişiden 11'i ciddi hiponatremikti ve bu 11 kişiden 7'sinde ciddi hiponatremi belirtileri vardı. Çalışma, hiponatreminin mesafe atletlerinde yaygın bir bulgu olmasına rağmen, genellikle belirtisiz olduğu ve incelenen ciddi hiponatremik atletlerin %73'ünde nedenin aşırı sıvı yüklenmesi olduğu sonucuna varmıştır.

İncelenebilecek başka pek çok vaka var - ancak cevap açık ve somut: çok fazla su içebilirsiniz.

Bu nasıl oluyor?
Yani bu nasıl oluyor? Bunu anlamak için vücudunuzun su, tuz ve atık maddeleri nasıl işlediğini bilmeniz gerekir.

Normalde böbrekleriniz atık maddelerin "filtresi" olarak görev yapar. Kanınız böbrek arterleri yoluyla böbreklerinize taşınır. Böbreklerden geçerken, fazla sıvı ve atık maddeler böbrek nefronları adı verilen küçük birimler tarafından uzaklaştırılır. Filtrelenen bu maddelerden bazıları sodyum gibi maddelerdir. Vücudunuzun hala ihtiyacı olan her şey kan dolaşımına geri emilir - geri kalanı idrarınızla atılmak üzere idrar yollarınıza gönderilir.

Ancak aşırı sıvı tükettiğinizde, böbreklerinizin hepsini atma kabiliyetini zorlayabilirsiniz. Bu durum vücudunuzun sıvı tutmasına yol açar ve hiponatremi adı verilen bir duruma neden olur - şu anda bu terim hakkında endişelenmeyin - kısa bir süre sonra tartışılacaktır. Önceden mevcut böbrek sorunlarınız varsa, böbrekleriniz bu durum için daha da büyük bir risk altındadır ve daha duyarlı olabilirsiniz.

Su zehirlenmesi
Vücudunuzun aldığınız suyu ve atık ürünleri dışarı atma kabiliyetini aştığınızda, daha önce bahsedilen 64 yaşındaki kadının ölümüne neden olan durumla aynı olan su zehirlenmesi gelişir. Su zehirlenmesi vücudunuzun elektrolit dengesinde bozulmalara yol açarak hiponatremi olarak bilinen ve hayatı tehdit eden bir duruma neden olur. Su miktarına bağlı olarak kanınızdaki sodyum seviyesinin hızlı bir şekilde düşmesiyle birlikte semptomlar hızla gelişebilir:
  • Erken belirtiler arasında kafa karışıklığı, dikkat dağınıklığı, bulantı ve kusmanın yanı sıra ruhsal durumunuzda değişiklikler veya psikolojik belirtiler yer alabilir.
  • Daha sonraki semptomlar, tedavi edilmezse nöbetlere, komaya ve nihayetinde ölüme dönüşebilir.
Peki 'hiponatremi' nedir?
1687171304896.png
Birkaç kez bahsedildiğine göre, hiponatremi nedir? Esasen vücudunuzdaki tuz konsantrasyonunun düşük olmasıdır ve en sık görülen diselektrolitemi veya anormal elektrolit bozukluğudur. Sayısal olarak serum sodyum konsantrasyonunun 136 mmol/litre kanın altına düşmesi olarak sınıflandırılır.

Ancak bu sadece bir "düşük sodyum" sorunu değildir - tipik olarak yeterince tuzlu yiyecekler yemediğiniz için hiponatremi olmazsınız. Hiponatremi göreceli bir bozukluktur - su miktarına kıyasla sodyum miktarı. Aslında her biri farklı tipik nedenlere sahip 3 ana hiponatremi türü vardır:

Euvolemik hiponatremi
Euvolemik hiponatremi, seyreltici hiponatremi olarak da adlandırılabilir ve bizim bahsettiğimiz türdür. Tipik olarak aşırı susama, yani normalden daha fazla su içmenize neden olan bir polidipsiden kaynaklanır. Ancak yine de bu, çok fazla içemeyeceğinizi düşünmenizin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Olağan tedavide sebebin tedavi edilmesidir - genellikle diyabet, akıl hastalığı veya beyin hasarı.

Hipervolemik hiponatremi
Hipervolemik hiponatremi hem su hem de tuz arttığında ortaya çıkar, ancak su artışı sodyumdan nispeten daha fazladır. Genellikle kalp yetmezliği veya siroz gibi su ve tuz tutulmasına neden olan sağlık sorunlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Bu durumlarda tedavi genellikle sıvı kısıtlaması ve vücut suyunu uzaklaştırmak için sıvının idrar yoluyla atılmasını sağlayan bir ilaç olan diüretik uygulanmasıdır.

Hipovolemik hiponatremi
Hipovolemik hiponatremi - eğer tıbbi terminoloji hakkında biraz bilginiz varsa - hipervolemik hiponatreminin tam tersidir. Bu durumda, hem toplam vücut sodyumu hem de su azalmıştır, ancak tuz seviyeleri nispeten daha fazla azalmıştır.

Bu tür hiponatremi, sodyum içeren vücut sıvıları kaybedildiğinde meydana gelir - uzun süreli hastalık sırasında kusma ve ishali düşünebilirsiniz. Ayrıca bazı böbrek hastalıkları ve reçeteli ilaçlarla da ortaya çıkabilir - daha önce bahsedilen diüretikler gibi. Tedavi ciddiyete göre değişir, ancak %0,9 Normal Salin gibi ilaçların verilmesiyle kaybedilen sıvı ve sodyumun yerine konmasını içerir.

Aşırı su kaybı ve hiponatreminin önlenmesi​

1687171332662.png
Çok fazla su içmenin potansiyel olarak ölümcül sonuçları olabileceği tespit edildiğine göre, bundan nasıl kaçınabilirsiniz? Çok fazla değil ama yeterli miktarda su içmek nispeten basittir:
  • Susuzluğa göre için. Vücudunuz suya ne zaman ihtiyaç duyduğunu bilir, bu nedenle susadığınızda için, daha önce değil. Hareketsizseniz, daha önce bahsedilen sayıları hedefleyin. Aktifseniz, bu sayıları bir kılavuz olarak kullanın, ancak daha fazla içmeyi planlayın (özellikle diüretik alıyorsanız). Ve susuzluk hissine göre zamanlayın.
  • Saatlik ter kaybını tahmin edin. Biraz daha karmaşık bir yöntem olan bu yöntemi, sıcak veya nemli havalarda uzun süre egzersiz yapıyorsanız veya sporda yarışıyorsanız deneyebilirsiniz. Egzersizden önce tartılın, etkinlik sırasında susuzluğa göre su için ve ardından tartılın. Hedefiniz aynı ya da biraz daha az kiloda olmaktır - eğer daha ağırsanız, gereğinden fazla su içmişsiniz demektir. Bu strateji, sıvı alımınızı yönlendirmek için her saat kullanabileceğiniz bir tartıya sahip olduğunuz spor dallarında (örneğin futbol) mücadele ediyorsanız daha uygulanabilir olabilir.
  • Aşırı sıvı tüketiminden kaçının. Bu basit - eğer susamadıysanız, fazla sıvı tüketmeyin. Aksi takdirde mide bulantısı ve hatta kusma yaşayabilirsiniz. Elbette bu, hiç sıvı içmeyin anlamına gelmez, ancak susamadıysanız içmeyin. Aynı şekilde, yeterince içip içmediğinizi belirlemek için basit "işaretler" olarak göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç şey vardır: susamıyorsanız (veya sık sık susuyorsanız) veya idrarınız renksiz veya hafif sarı ise - muhtemelen yeterince su içiyorsunuzdur.

Özet
Bilinenin aksine, aşırı sıvı almak mümkündür. Bu, biraz bilinç bulanıklığından koma veya ölüme kadar varan sonuçlara yol açabilir. Ancak, her ikisini de sağladığınızdan emin olmak için basit önlemler alınabilir:
Yeterince içtiğinizden; ve
Çok fazla içmemek.
Esasen, vücudunuzun size ne söylediğini dinleyin. Su tüketimi genel sağlığınız ve dolayısıyla vücut kompozisyonu hedefleriniz için önemlidir. Susadığınızda için, aktivite seviyenizi destekleyecek kadar için - ama "aşırı içmeyin".

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
İlk fırsatta çevireceğim bu makaleyi.
 
Üst