• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Cv Hazırlarken En Çok Sorulan Sorular

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Adana
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Kimtex Tekstil San. A.Ş
Özgeçmiş hazırlığı iş başvurusu sürecinde kritik önem taşıyor. Bu konuda adaylar tarafından kariyer.net‘e en sık sorulan soruları bir araya getirdik ve bir özgeçmişte mutlaka bulunması gereken özellikleri sıraladık. Unutmayın, işe alınma sürecinde yetkinliklerinizi gösterebildiğiniz ilk alan olan CV’nizin sık sık güncellenmesi ve özenle hazırlanmış olması sizi bir adım yukarıya taşıyabilir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
İşvereni ikna edecek etkili bir CV hazırlamak için öncelikle başvuru yapacağınız işe uygun bir CV oluşturmanız ve içeriğinde işverenin öğrenmek istediği bilgilere yer vermeniz gerekir. CV’ler belirli bölümlerden meydana gelir. Her bölümde istenen bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması; sizi tam olarak ifade eden ve iş hayatında hangi konumda olduğunuzu anlatan verilerin işverene aktarılması ise iş bulma sürecinizi hızlandırabilir. Kariyer.net’te kronolojik, fonksiyonel ve İngilizce hazırlanan
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
inceleyebilir ve PDF formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

CV hazırlarken en çok sorulan soruları derledik…

  • Word’de hazırladığım bir özgeçmişim var. Kariyer.net’te tekrar hazırlamalı mıyım?
Firmalar Kariyer.net’te adayları filtrelerken standart formata sahip olan özgeçmişleri inceler. Bu yüzden sadece düz yazı özgeçmişinizi kopyalayıp yapıştırmanız yanlış bir uygulama olur. Kariyer.net özgeçmişinizi hazırladıktan sonra özgeçmişinizin yer aldığı Word belgesini de özgeçmişinize ilave edebilirsiniz.

  • Özgeçmişimi nasıl kaydederim?
Kariyerim sekmesi altında yer alan dosyalarım/ön yazılarım alanından özgeçmişinizi kaydedebilirsiniz.

  • Özgeçmişime referanslarımı nasıl ekleyebilirim?
Özgeçmiş güncelleme sayfasına giriş yaptıktan sonra özgeçmişinizin en alt kısmında yer alan “Referanslarım” alanına referans olacak kişinin bilgilerini girip ekleme yapabilirsiniz.

  • Hangi alandan ön yazılarımı kaydedebilirim?
Ön yazı özgeçmişinizi kişiselleştirmeye yarayan bir araçtır. İlgili İnsan Kaynakları uzmanına hitaben yazılmış bir ön yazı CV’nizi daha kişisel ve sıcak kılar, bu yüzden de olabildiğince dürüst ve içten olmaya özen göstermelisiniz. Kariyerim sekmesi altında yer alan Dosyalarım/Ön yazılarım alanından ön yazınızı kaydedebilirsiniz.

  • Özgeçmişin aktif ya da pasif olması ne demektir?
Özgeçmişinizin aktif olması, üye firmaların Kariyer.net veri bankasında yapacağı aramalarda CV’nizin görülebilmesi anlamına gelir. Pasif olması ise özgeçmişinizin sadece başvuru yaptığınız firmalar tarafından görülebilir ve incelenebilir olmasıdır.

  • Firma engellemeyi (ambargo) nasıl gerçekleştirebilirim?
Özgeçmişinizi görüntülemesini istemediğiniz firmalar varsa özgeçmiş düzenleme sayfasından ya da işaretlemek istediğiniz firmanın profil sayfasından “Bu firmayı engelle” linkini tıklayabilirsiniz. “Ambargolu Firma” listesine aldığınız firmalar, tüm aktif özgeçmişlerin bulunduğu veri tabanında özgeçmişinizi görüntüleyemez.

  • Başvurularıma cevap gelmiyor, ne yapmalıyım?
Başvuruların yanıtlanma işlemi üye firmalar tarafından yapılır. Bazı firmalar pozisyonu kapattıktan sonra toplu cevaplandırma yapabilir. Kariyer.net üye firmaların bu konuya hassas yaklaşımlarını destekleyerek yapılan tüm başvuruları cevaplamalarını önemle rica eder. Kriterlerinize uygun daha fazla ilana başvuru yaparak özgeçmiş tarihinizi sürekli güncel tutmaya özen göstermelisiniz.
 
Cv Nedir Ve Nasıl Hazırlanmalıdır ?

Cv Nedir?

Cv deneyimli iş yaşamında, part-time, full-time ve dönemsel iş ve staj başvurularında kullanacağınız ve sizi mülakata kadar götürebilecek öz geçmiş bilgilerinizi içeren bir belgedir.

Bizim için neler yapabilir?
Bilgi ve yetenekleri nelerdir?
Şahsi/Karakter özellikleri, değerleri nelerdir?
Özellikleri işin gerektirdiği özellikler mi?

Öz geçmişiniz bu tür sorulara yanıt verebiliyor nitelikte olmalıdır. Kısacası, öz geçmişiniz işverenlere;

Ben bu işi yapabilirim.
Ben bu işi istiyorum.
Ben bu işe ve firmaya ahenk sağlayabilirim mesajlarını verebiliyor olmalıdır.

Cv Hazırlamaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Öz geçmiş hazırlamaya başlamadan evvela hedefinizi belirlemeli ve bu amaca yönelik olarak öz geçmişinizi hazırlıyor olmalısınız. Cv nizi spesifik olarak bilgi, beceri ve başarılarınızı yansıtmak üzere hazırlayabilirsiniz. Ancak, genel bir pozisyona başvuruda bulunuyorsanız, öz geçmişiniz o işin gerekliliklerine göre yapılmış olmalıdır. Söz konusu meslek için gerekli bilgi, beceri ve benlik nitelikleri incelenerek oluşturulmuş öz geçmiş daha başarılı sonuç verecek ve o işe sizin gibi diğer kişilere göre daha uygun olabileceğinizi gösterebilecektir. Başka bir deyimle, tek ve standart bir cv yerine, başvurulan işin niteliklerine göre şekillendirilmiş öz geçmişler/Cvler hazırlamak daha yararlı olacaktır.

Cv Hazırlarken Nelerden Bahsetmeliyim ?

Şahsi Bilgiler: İsim, soyad, adres, telefon, e-mail, doğum tarihsel bu gibi bilgilerden oluşur.

Kariyer Hedefi: Kısa ve öz(gereksiz bilgilerin bulunmadığı) bir şekilde kariyer hedefinizi, istediğiniz işin özelliklerini tanımladığınız alandır.
İş deneyimi: Yeni mezun değilseniz yani yeterli meslek deneyiminiz varsa ilk şekilde en ciddi madde olan meslek deneyiminin yazılması daha iyi olabilir. Ama iş deneyiminiz az, yeni mezun ya da talebe iseniz önce okuduğunuz bölümü daha sonra ise yaptığınız stajlarla birlikte iş deneyimi bölümünü yazmanız daha iyi olur. En son meslek deneyiminizden başlayarak bütün iş deneyimlerinizi, söz konusu işlerinizdeki mesuliyet ve başarılarınızı belirterek yazacağınız alandır. Burada mühim olan tarihler içinde tutarsızlık olmaması, sorumlulukların genel olarak yansıtılabilmesidir.

Eğitim: En son eğitim bilgilerinizden başlayarak, bu konudaki kariyerinizi belirleyeceğiniz alandır.

İşle İlgili Beceriler: Meslek yaşamınızda ciddi olabileceğini düşündüğünüz, teknik veya çokta teknik olmayan bilgi ve becerilerinizi içerir. Bilgisayar ve yabancı dil bilgisi, teknik bilgi ve beceriler olduğu bilgiler burada yer alabilecek bilgilerdir. Talep alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler,özellikle yayınlanmış eserler gibi bilgiler, başvurulan meslek veya kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa bahsedilmelidir.

Referanslar: İsteğe bağlı olarak yer alacak bir bölümdür ancak olsa güzel olur. Belirtilecek bir referansınız varsa yazılmalı, yoksa bu sektör öz geçmişte yer almamalıdır. Referans olarak belirtilecek insanların daha öncelikle birlikte çalışılmış insanlar olması tercih edilmelidir. Tıpkı zamanda, referans şekilde belirtilen bu şahısların önceden izinlerinin alınmış olması da epey bir mühimdir.

Cv Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Müspet olun.
Başvurduğunuz pozisyon ve ya kariyer hedefinizle ilgili olmayan özelliklerinizden bahsetmeyin.
İlgi alanlarınız, gönüllü çalışmalarınız gibi faaliyetlerinize başvurduğunuz işle çokta alakalı değilse yer vermeyin.
Cv’nizin kendi arasında tutarlı olmasına çok fazla dikkat edin. Önemli başarılarınızın üstünde durun.
Eğer 3.0’ın üzerindeyse Genel Not Ortalamanızı ekleyin.
Öz geçmişin size işi değil görüşmeyi sağladığını unutmayın.
Size bir cv türü olan kronolojik cv örneği vererek yazımızı sonlandıralım.

Kronolojik cv, eğer son çalışılan meslek başvurulan işle paralellik taşıyorsa yararlı olabilmektedir. Kariyer değişikliği yapmak dileyen, çalışma hayatına ara vermiş insanların kronolojik özgeçmiş kullanmaları olumsuz netice verebilir.

Kronolojik Cv Örneği

Ali Örnek
Mustafa Kemal Paşa Cad. İstiklal Sok. No:12/7Meltem, 070200 Ankara
Ev: (242) 0000000, iş: (242) 0000000, Cep: (532) 0000000
E-mail: aliornek@gmail.com

Kişisel Bilgiler

Uyruğu : T.C

Doğum noktayı :Antalya

Doğum tarihi : 27/on/1973

Askerlik Durumu: 11/1996 – 02/1998 arasında yedek subay olarak

Medeni durum : Evli ve 4 çocuk

Kariyer Hedefi

Satış ve pazarlama alanındaki birikim ve iş geliştirme becerilerini,bir e-ticaret firmasında yönetici konumunda değerlendirmek.

Eğitim

1989 – 1993 : Ankara üniversitesi, İşletme

1982 – 1989 : Fener Lisesi

İş Deneyimi

09/1999 – : – Pazarlama Direktörü

Tekrardan yapılanmakta olan şirketin pazarlama planının yapılması

Aktif bir satış ve aktif bir pazarlama çalışması ile müşteri portföyünün artırılması

Reklam ve Halkla birliktelikler bölümünün kurulması

12/1997 – 09/1999 : – Pazarlama Müdürü

Meşrubat grubundaki ürünlerden mesul olarak dört senelik pazarlama ve stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması

Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerinin yönetilmesi

Üç yeni ürünün başarı ile sunumu, gereken aktivitelerinin planlanması ve yürütülmesi

11 benlik satış ve pazarlama ekibinin işe alınması ve geliştirilmesi

Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda 0 ve ürün grubu karlılığında artış sağlanması

03/1998 – 12/1999 : Ürün Müdürü

XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması,

Yeni distribütörlerin bulunması,

Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerini yönetilmesi,

Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda 0 ve karlılıkta % 10 artış

03/1998 – 12/1999 : Ürün Müdürü

XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması

Yeni distribütörlerin bulunması

Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerini yönetilmesi

Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda 0 ve karlılıkta % on artış
03/1995 – 03/1996 :Ürün Yöneticisi Asistanı

XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerine destek,

Promosyon aktivitelerinin planlanması ve düzenlenmesi

Zincir mağazalardaki promosyonların yönetimi

Pazar Araştırmalarının değerlendirilmesi ve ürün yöneticisine sunulması

Eğitim ve Seminerler

02/2001 Satış Teknikleri Semineri ABC Eğitim A.ş.
09/2002 Pazarlama Stratejileri ABC Eğitim A.ş.
05/2003 Zaman Yönetimi ABC Eğitim A.ş.
11/2004 etkin Yöneticilik Semineri ABC Eğitim A.ş.

Yabancı Lisans

İngilizce: ileri seviyede
Almanca: ileri seviyede

Ek olarak cv örnekleri konumuzu görmek için
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

 
Üst