• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eğimli arazide iş makinesi ve personel çalıştırma önlemleri nelerdir ?

Kübra Pesen

Kayıtlı Üye
Katılım
19 Haziran 2023
Şehir
Siirt
Sertifika
C Sınıfı
Firma
Hayat OSGB
Sayın Uzmanlarım;
Arazi GES projesinde eğimli arazide rock ve gayk makinesi çalıştırılacak. Bir protokol hazırlamam gerekiyor ve yardımınıza ihtiyacım var.
İş makineleri için eğimli arazide devrilme ve kayma durumu olmaması için ne gibi önlemler alınabilir ?
Çalışacak personelin malzeme transferi aşamasında denge kaybı ve düşme söz konusu olabilir yatay yaşam halatı kurulması yeterli midir farklı bir önlem alınabilir mi ?
Yaşam hattı yeterliyse çalışma engellenmeyecek şekilde nasıl kurulmasını önerirsiniz ?

Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim..
 
Merhaba,

Topoğraf'tan arazinin eğimi ile ilgili bilgi edinmenizi,kullanacağınız iş makinelerinin kullanım klavuzlarını incelemenizi,şantiye şefi veya saha mühendisinden iş yapım yöntemi hazırlamasını talep etmenizi daha sonra mümkünse bu kişileri de dahil ederek bir risk analizi hazırlamanızı öneririm.Risk analizini yalnız yapmak zorunda kalırsanız toparlayabildiğiniz bilgiler size yardım edecektir.İş makinelerinin kullanma klavuzunda ne kadar eğimli arazide devrilmeden gideceği belirtilmiş olabilir.Bomunu toplayabilen ve yatay hareket ettirebilen makinelerin eğimli arazide hareket ederken devrilmemesi için bomunu toplaması gerekiyor olabilir.Kayma durumu da daha çok zemin ve hava koşullarına bağlıdır.Zemin koşullarını risk analizinde belirtirken topoğrafın size vereceği bilgiler faydalı olur.Projenin yürütüleceği lokasyondaki hava koşulları da makinelerin hareket ettiği yürüyüş güzergahlarında çamur,kayganlık,toprak kayması gibi durumlara neden olabilir.Çalışacak personellerin malzeme transferi esnasında düşmemesi öncelikle yürüyüş yolu olarak kullanacakları güzergahın zemin koşullarına,bastıkları kısımda takılıp,kayıp,düşmelerine neden olabilecek malzeme,çamur,çakıl,mıcır vb.olup olmamasına bağlı.Yaşam hattı çektirmek zorundasınız diyelim,emniyet kemeri giyip,lanyardın kancalarını sürekli takacaklar mı yaşam hattına ya da bazı yerlere geri sarımlı makara ( yo-yo ) sağlatabilecek misiniz? En verimli risk değerlendirmesini siz yapabilirsiniz çünkü orada bulunan sizsiniz.
 
Üst