Fatih Özcan
Site Kurucusu
- Katılım
- 7 Aralık 2013
- Şehir
- Yurt Dışı
- Sertifika
- Diğer Belge
- Firma
- ABL Group
İşte yaşananlar…
Bu fotoğraf, her yıl yüzlerce kez yaşanan bir patlamanın tipik bir sonucudur.
Bu vakada, ‘fuel’ arka planda gözüken bilgisayar güç yedeklemesi için kullanılan batarya sisteminden meydana gelen hidrojen olduğuna inanılmıştır. 5,000 m2'lik yapının nispeten küçük bir kısmının havalandırması, çalışmamakta yada yetersiz tasarlanmıştır.
Hidrojenin küçük bir kısmı, batarya şarj olma operasyonu esnasında serbest kalmış ve görünüşe göre birikmiş ve daha sonra tutuşma kaynağı patlamaya yol açmıştır. Gördüğünüz gibi, çatı uçmuş (yaklaşık 40 metre kare), hasar geniş – fakat, -neyse ki- binadaki hiç kimse zarar görmemiştir. Bu tipik olay her zaman yaşanıyor!
Patlama nedir ?
Bir çok tanımı var fakat yukarıda yer alan patlama, temel ateşleme prosesinden sonuçlandı.
3 aşaması vardı:
- yanabilen materyalin açığa çıkması (bu olayda hidrojen)
- bu materyalin ‘bulut’ta birikmesi, ve sonra
- Yanma için tutuşma kaynağının ‘ateşlenme’ yi sağlaması
Dolayısıyla, daha fazla birikim, daha büyük patlama!
Hidrojenden ne haber?
Hidrojen çok ilginç bir gaz, çok ‘hafif’ (havada çok hızlıca yükselir) ve çok geniş bir tutuşabilme aralığına sahiptir. Hidrokarbonların büyük çoğunluğu %2-%15 arası değerlerde kolayca tutuşabilir; hidrojen ise %4-%74 arasında kolayca tutuşabilir (hacimsel oranla) ki kıyaslayınca bu çok geniştir. Ayrıca, hidrojen bulutunu ateşlemek için gerekli enerji çok düşüktür. Bu özellikler, birçok bakımdan, hidrojeni, hapsedilebilen alanlarda, patlama için en ideal materyal haline getirmektedir.
Dolayısıyla, Ne yapacaksınız?
Bu olayda, iyi bir havalandırma sistemi, küçük miktarlarda hidrojenin kaçmasının etkisini azaltarak alev alma limitini azaltıp yoğunluğu devam ettirir – ‘Çözüm Seyreltmedir’!
Kapalı mekan akü şarj operasyonları MUTLAKA hidrojen oluşum oranlarını hesaba katmalıdır ve düzgün tasarlanmış havalandırma sistemi kurulmalı, çalıştırılmalı ve sürdürülmelidir.
Ne zaman, alev alıcı madde, kapalı alanda sunulursa, bu materyalin açığa çıkması, potansiyel patlama senaryosunu da oluşturur.
AIChE © 2002. All rights reserved. Reproduction for non-commercial, educational purposes is encouraged. However, reproduction for the purpose of resale by anyone other than CCPS is strictly prohibited.
Contact us at [email protected] or 212-591-7319.
PSID Members refer to incidents: *120, *245, *327
Türkçe çeviri çalışmasından dolayı risk yönetimi grubu üyesi Abdullah Anar bey 'e teşekkür ederiz.
Contact us at [email protected] or 212-591-7319.
PSID Members refer to incidents: *120, *245, *327
Türkçe çeviri çalışmasından dolayı risk yönetimi grubu üyesi Abdullah Anar bey 'e teşekkür ederiz.
Ekli dosyalar
Son düzenleme: