• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eş Durumundan Tayinde 3 Yıl Şartı Kalktı Mı?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Eş Durumundan Tayinde 3 Yıl Şartı Kalktı mı?
19 Ağustos 2015 / 15:55
bunyamin_esen.jpg

Bünyamin Esen

Adana’dan okurumuz Ayşegül Tekbunar soruyor: “Bünyamin bey, bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum. Eşimin yanına tayin aldırmak için üç yıl şartı vardı. Şimdi o kalkmış mı? Bir yıl oldu diyenler var, kalktı diyenler var, hangisi doğru? Kocam Ankara’da bir şirkette çalışıyor, iki buçuk senedir sigortalı. Eğer tayin şartı bir yıla düştü ise Ankaraya tayin isteyebilir miyim? Her kafadan bir ses çıkıyor, ayrıntılı açıklarsanız sevinirim.”

Sayın okurum, eş durumundan tayin hakkının nasıl olduğu konusunda sıkça sorular alıyoruz.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl tüm devlet memurlarının kapsayan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile eş durumundan tayinlerin usullerini değiştirilmişti. Bu değişiklik ile eşi SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olan memurlara da eşleri ayni ilde son üç yıldır kesintisiz çalışıyorlarsa çalıştıkları o ilimize tayin isteme hakkı getirildi. Daha önce birçok kurumda olmayan bu hak ile kurumlar arasındaki karmaşa giderildi, memurlara yeni bir hak verildi.

Son günlerde eş durumu tayinlerde getirilen bu uygulamanın değiştiği, üç yıl şartının kaldırıldığı konusunda gazetelerde ve medyada haberler çıkıyor.

Peki, bu haberler ne ölçüde doğru, eş durumundan tayinde üç yıl şartı sürüyor mu, son durum nedir? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

Eş Durumundan Tayin Tüm Memurların Hakkı

Eş durumundan tayin aile birliğinin korunması amacıyla getirilmiş bulunan bir tayin hakkı. Eş durumundan tayin hakkı kaynağını Anayasamızdan alıyor.

Anayasa’nın 41 ve 62 inci maddeleri aile birliğinin korunmasını temel bir hedef olarak ortaya koyuyor ve Devlete aile birliğini sağlayacak tedbirleri alma sorumluluğunu yüklüyor.

Bu doğrultuda farklı farklı illerde görev yapan aile bireylerinden memur olanın, aile birliğinin teminini sağlayacak şekilde bir ilden diğerine atamasının gerçekleştirilmesi temel ilke olarak beliriyor.

Bu temel ilkenin nasıl uygulanacağı ise mevzuatta iki kademeli olarak düzenlenmiş.

Eş durumundan tayinler her kurumun kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre getirilmiş ve tanılanmış usullerle yerine getiriliyor. Bunların üzerinde ise tüm devlet memurlarını kapsayacak şekilde genel bir yönetmelik var: Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik.

İşte geçen yıl bu genel Yönetmelik’te yapılan değişiklikler sonrasında eş durumundan tayinlerde önemli değişiklik oldu.

Üç Yıl Kesintisiz Hizmet Gerekli

Peki, aile birliği mazeretine dayanarak atama talebiyle ilgili olarak genel yönetmelik ne diyor?

Şimdiye kadar memurların çoğu SSK’lı veya BağKur’lu çalışan eşinin çalıştığı yere tayin isteyemiyordu.

Genel yönetmelikte yapılan düzenleme ile uygulama memurlara yeni bir hak getirildi:

Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayin istemek artık mümkün…

Görüldüğü üzere bu hak 3 yıl kesintisiz hizmet şartına bağlanmış bulunmakta…

Bu kesintisiz hizmet bir gün bile işten çıkmadan ve sürekli çalışarak olmalı, bu çalışma da tayinin istenildiği ilde geçmeli…

3 Yıl Şartı Kaldırıldı mı?

Gazetelerde ve televizyonlarda son dönemde çıkan haberlere bakıyoruz, tüm devlet memurları için eş durumundan tayin için kesintisiz üç yıl hizmet şartı kalktı, üç yıl şartı bir yıla düşürüldü diye haber yapıyorlar.

Doğrusu ülkemizde gazetecilerin araştırmadan, uzmanlarına danışmadan hatta konunun en temel unsurlarını bilmeden haber yapmaları utanılacak bir durum…

Hangi dünya görüşünden, hangi taraftan olursa olsun gazetecilerimizin genel bir hastalığı bu… Uzmanlığa, bilgiye saygı yok…

Kelli felli Türkiye’nin en ileri gelen gazetelerine bakacak olursanız üç yıl değil bir yıl kesintisiz hizmeti varsa eşinizin çalıştığı bu ile artık tayin isteyebiliyorsunuz…

Oysa durum böyle değil… Kesintisiz üç yıl şartı konusunda gelişmeler var ama henüz bu şart kaldırılmadı…

3 Yıl Şartı Yumuşatılabilir ama…

Gazetecilerin yapmadığı araştırmacı gazeteciliği biz yapalım, olayı açıklayalım:

Olan şu: Kamu görevlileri ile Çalışma Bakanlığı arasında halen süren toplu görüşmelerde yetkili sendika Memur-Sen eş durumundan tayin için eşin bir süre sigortalı olma şartının tümüyle kaldırılmasını (bir yıla düşürülmesi değil tümüyle kalkmasını) talep etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafı da görüşmelerde şifahen prensip olarak bu şartın yumuşatılabileceği konusunu konuşmaya açık olduklarını ifade etti.

Olay bundan ibaret, yani henüz yapılan bir değişiklik yok…

Son olarak da, 11 Ağustos’ta öğretmenler için özür durumundan atama ilanına çıkan Milli Eğitim Bakanlığı tercih kılavuzunda eski yönetmeliğine atıf yaparak üç yıl kesintisiz hizmet şartı yerine tayinin istenildiği (eşinin çalıştığı) ilde son iki yılda 360 gün sigorta primi bulunma şartını uyguladı…

Başka bir deyişle MEB genel yönetmeliğin değiştirilmesini beklemeden öğretmenleri için kendi yönetmeliğinin hükmünü uyguladı… Ama bu uygulama da tüm devlet memurlarını değil yalnızca MEB öğretmenlerini ve yalnızca bu atama dönemini kapsıyor…

Henüz Bir Değişiklik Yok

Öte yandan tüm devlet memurlarını kapsayan genel yönetmelik henüz değiştirilmemiş bulunuyor.

Yani gazetelerde çıkan haberlerin aksine henüz tüm devlet memurları için eşinin yanına tayin aldırabilmesi için eşinin ayni ilde üç yıl değil bir yıl çalışıyor olması gibi bir uygulama getirilmedi…

Burada üç yıl kesintisiz hizmet şartından mağdur olduğunu düşünen memurların (özellikle de toplu görüşme süreci bitmeden) kamuoyu baskısını arttırması gerekiyor.

Üç yıllık şartın bir yıla düşürülmesi makul bir talep. Ancak burada daha önemli bir şey var: Yapılması gereken üç yıl kesintisiz hizmet şartındaki “kesintisiz” ibaresinin kaldırılmasının talep edilmesi…

Zira kesintisiz ibaresi var diye rapor alan, ücretsiz izne çıkan veya iş değiştirenler (bir gün bile hizmet kayıpları olursa) eşleri tayin haklarını yitiriyor, üç yıl sıfırdan sayılmaya başlıyor…

Hülasa-i kelam: Medyada çıkan haberlere inanmayın, üç yıl şartı henüz kaldırılmadı, kamuoyunun bu konudaki baskısının sürmesi gerek…

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst