• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eşi Doğum Yapan Işçinin Doğum Izni

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Eşi Doğum Yapan İşçinin Doğum İzni

AKTİF 10 OCAK 2012. Fethi SAVRAN

Eşi doğum yapan erkeğin kaç günlük doğum izni bulunmaktadır?
4857/46 ile yapılan düzenleme gereği;

Çalışana, evlenmesi, eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının ölümü durumunda 3 günlük izin verilmesi esastır. Ayrıca, 4857/74 ile doğum yapan işçiye doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izni verilmesi düzenlenmiştir.

Eşinin doğum yapması nedeni ile işçiye verilmesi yasa ile hüküm altına alınmış herhangi bir izin hakkı ise bulunmamaktadır. Bu konuda iş sözleşmesi yolu ile bağlayıcı bir düzenleme yapılmamış olması halinde, böylesi bir izin kullanılabilmesi için işverenin onayı gerekecektir.
Analık halinde çalışma ve süt izni
Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011- 6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. ––––––––––––––––
(1) 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “hafif işler” ibaresinden sonra gelmek üzere “, onaltı yaşını doldurmuş fakat onsekiz yaşını bitirmemiş genç işçilerin hangi çeşit işlerde çalıştırılabilecekleri” ibaresi eklenmiştir.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Ve Sonuç olarak;
AKTİF 27 NİSAN 2015.
****Çalışma hayatında en çok sorulan fakat sık sık yanlış yorumlanan konulardan birisi de eşi doğum yapan çalışanın herhangi bir yasal izninin olup olmadığı idi. Kamuoyunun da büyük tepkisini çeken bir durum olan
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
, eşi doğum yapan erkek işçiye herhangi bir doğum izninin verilmemesi nihayet son bulmuştur.

İşçi Babaya 5 Gün Ücretli Doğum İzni!
Günlerdir süregelen tartışmaların eşiğinde eşi doğum yapan erkek işçiye doğum izni nihayet; “
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
’ un 35. Maddesi ile İş Kanun’da düzenlemeye gidilerek İşçi Babaya İzinhakkı vermiştir.

4857 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi ile 55 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi “Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,” şeklinde değiştirilmiş, 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ve 65 inci” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Mazeret izni
EK MADDE 2 – İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
ile gidilen değişiklik ile
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
; eşi doğum yapan işçiye 5 günlük ücretli izin verilmesi yasal bakımdan güvence altına alınmıştır.
 
Son düzenleme:
Üst