• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kalp Pili Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Kalp pilleri teorik olarak tüm elektronik cihazlarla potansiyel etkileşme riski taşır ancak bunlar sıklıkla önemsiz etkileşimlerdir ve ciddi kısıtlamalar gerektirmez.

Cep telefonu kullanabilir mi? Cep telefonlarının kalp pilinden 15 cm uzakta taşındığı ve kullanıldığı durumlarda etkileşim riskinin çok düşük olduğu bildirilmektedir. Ancak yine de kalp pili olan hastaların cep telefonlarını uzun konuşmalar için kullanmamaları ve pilden mümkün olduğu kadar uzakta taşımaları önerilmektedir

Cep telefonu baz istasyonları bir sıkıntı oluşturur mu? Kalp pili olan hastanın yaşadığı yerle cep telefonu arasında 15 metre ve üzeri mesafe olmasının olası etkileşme riskini belirgin azalttığı söylenmektedir. Yolda yürürken veya araçla seyahat ederken baz istasyonuna daha yakın mesafeden geçmenin belirgin bir risk artışına neden olduğuna dair bir bilgi de yoktur.

Araba kullanabilir mi? Pil takılma işlemi sonrası ilk 15 günde araba kullanımından kaçınılmalıdır. Sonrasında pil cebiyle ilgili hastanın bir şikayeti yoksa araba kullanmasında sakınca yoktur. Şok veren cihazlar olan ICD’lerin takılmış olduğu hastalarda cihaz tarafından bir şok tedavisi uygulanmışsa 15 gün süre ile araba kullanmaktan kaçınılması iyi olacaktır.

Metal detektörleri veya X-Ray tarama cihazları kalp pilini etkiler mi? Elle kontrol amaçlı kullanılan metal detektörleri kalp pilinin bulunduğu alana 15 cm'den daha fazla yaklaştırıldığı zaman ve bugün için havaalanları, alışveriş merkezleri, güvenlik birimleri gibi bir çok yerde kullanılan X-Ray tarama cihazlarından geçildiği zaman kalp pili programında değişiklikler olabilmektedir. Yeni jenerasyon pillerde bu durum çok nadir olsa da hastaların X-Ray cihazından geçmemesi ve pillerinin bulunduğu bölgenin metal detektörü ile taranmamamsı önerilmektedir

Mağaza girişlerindeki hırsızlık alarmları ve ev bina güvenlik detektörleri kalp pilini etkiler mi? Teorik olarak olmakla birlikte pratikte bu cihazlarla belirgin bir etkileşme riski bulunmamaktadır.

Uçağa binebilir mi? Uçağa binmekte ve seyahat etmekte bir sakınca yoktur.

Elektronik cihazlardan etkilenir mi? Mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, elektrikli tıraş makineleri elektrikli diş fırçaları, elektrikli ocak ve fırınlar, prizler, kablosuz internet bağlantıları, bilgisayarlar, bulaşık-çamaşır makineleri gibi cihazlarla etkileşim riski değerlendirildiğinde teorik olarak olmakla birlikte pratikte bu cihazlarla belirgin bir etkileşme riski bulunmamaktadır.

Tıbbi tetkikler yapılabilir mi? Kalp pili olan hastaların özel bu amaçla takılmış koruma özellikleri olan piller dışında Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI/MRG) cihazları ile tetkik edilmeleri, bu cihazların yarattığı yüksek manyetik alan nedeni ile ciddi riskler oluşturmaktadır, bu nedenle kesinlikle kaçınılmalıdır. Diğer tıbbı görüntüleme tetkiklerinden Röntgen çekimi, ultrasonografi ve Doppler incelemeleri, mamografi, kan tetkikleri, sintigrafi, anjiyografi ve vb. tetkiklerin yapılmasında bir sakınca yoktur.

Ameliyat olabilir mi? Elektro-koter kullanımını gerektiren cerrahi işlemler öncesi sıklıkla kalp pili ayarlarının değiştirilmesi gerekir ve bu ayarlamalar yapıldığı takdirde hastalara her türlü ameliyat altta yatan kalp hastalığı engel teşkil etmediği sürece yapılabilir.

Çocuk doğurabilir mi? Hastaların gebe kalmasında, çocuk doğurmasında altta yatan kalp hastalığı engel teşkil etmediği sürece kalp pilleri bir sorun oluşturmaz.

Kalp pili ayarları değiştirilebilir mi? Kalp pili ayarları programlayıcı dediğimiz bir cihaz yardımı ile istenildiği şekilde değiştirilebilir. Bu işlem için hastanın kalp pilinin olduğu bölge üzerine bir pille iletişim kuran alet konulurak kontrol ve ayarlamalar yapılır. Hastaya herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek yoktur.

Kalp pili biter mi? Ömrü ne kadardır? Bittiği nasıl anlaşılır? Değiştirilebilir mi? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-6 yıl (genellikle 4-10 yıl arası) bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir ve piller bitmeden elektrodları yerinde bırakılarak basit bir operasyonla sadece jenaratör değiştirilmek üzere değiştirilir.

Kalp pilleri ve diğer takılabilir kalp cihazları Başkent Üniversitesi Hastanelerinde başta Ankara merkezimiz olmak üzere ritim bozuklukları tedavisi amacıyla kullanılmakta ve bu cihazların takılmış olduğu hastalar merkezlerimizde düzenli olarak takip edilmektedir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
Merhaba;
Ben PLC teknikeriyim. Yıllarca çeşitli kurumlarda ve işyerlerinde bazen elektrikçi bazen elektronikçi bazen makine teknikerliği bazen de PLC'ci olarak çalıştım. 1990 yılından bu yana sektörde bu işi yaptıktan sonra kalp hastalığım teşhis edildi ve bana 2015 yılında kalp pili takıldı. Kendi mesleğimi bu yüzden yapamayınca devlet memuru olmaya karar verdim ve sınavı kazanıp devlet memuru oldum. Yaşadığım il İzmir. İzmir ve gezdiğim tüm illerde havaalanında, tren garında sorun olmadan manyetik ve radyoaktif alanlardan uzak yerlerden giriş yapabiliyorken Eskişehir tren garından giriş yapamıyorum. Güvenlik görevlileri beni manyetik alanın dibinden geçirmeye çalışıyorlar. 50 cm lik mesafe bile yok. Direkt manyetik alandan geçiyorsunuz . Ben cihazlara 1 m yaklaştığımda bile kalp ritmim tehlikeli boyutlara ulaşıyorken onlar beni manyetik alandan geçmeye zorluyorlar. Bunu sadece Eskişehir tren garında yaşıyorum. Trenle seyahat etmek benim için zevk iken artık bir azaba dönüştü. Bu yüzden Tübitak ve TENMAK tan görüş istedim. İş güvenliği biz vatandaşları da kapsıyor diye biliyorum. Güvenlik Görevlileri bu eğitimlerden geçmiyor mu? Yada şöyle sorayım Tüm Türkiye ye farklı sadece Eskişehir'deki güvenlik görevlilerine has bir kanun mu uygulanıyor? Çünkü parmaklarıyla şişşt işareti yapacak kadar kayıtsızlar. Oradaki görevli polis memuru da onlardan yana. Ben ise İzmir de (Valilik, kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binalarında) kalp pilim olduğunu söylediğimde bana bu alanlardan uzak bir geçiş sunuyorlar. Gerçekten problem güvenlik ise elle aramaya karşıda gelmiyorum. Zarar vermek istesem arkalarından koşacak sağlık durumumda yok. Kalp yetmezliği evre 4(terminal evre) deyim. Ardışık adım atsam 2. ye nefesim yetmiyor.
 
UnmehanSayın @Unmehan Öncelikle rahatsızlığınızdan dolayı üzüntülerimi belirterek başlamak isterim.

Maalesef bu personeller yeterince ve uygun iş güvenliği eğitimlerinden geçmiyorlar. Ve genellikle daha güvenlik odaklı eğitimler alıyorlar. Dediğiniz gibi birçok yerde rahatsızlığınızı dile getirirseniz sorunsuz geçersiniz ki bu durum bir lokasyon haricinde sizin içinde geçerli görünüyor. Bazen işgüzar güvenlik amirlerinin orantısız talimatları da söz konusu olabiliyor.

Eskişehir tren istasyonu sık sık kullandığınız bir lokasyon ise güvenlik müdürüyle görüşmenizi öneririm.
 
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.. Genelde hafta sonu gittiğim için güvenlik amiri olmuyor. Olsa da bunu hak olarak görmeyin bu benim lütfum yaklaşımı söz konusu. Sağlığa aykırı uygulamalar Anayasa ve birçok kanunla ceza kapsamına giriyor. Ama Güvenlik görevlileri kendilerini kanun uygulayıcı olarak gördüklerinden kanun onlara pek işlemiyor. Eskişehir Valiliği, TÜBİTAK; TENMAK ve Emniyet Müdürlüğünden bu konularda Bilgi talep ettim. Bunların sonucuna göre dava açacağım. Büyük Üniversiteleri Tıp Fakültelerinin Kalp pili kullananlar için sağlık rehberlerinde açıkça bu konu belirtilmiş ve manyetik alanlardan uzak durmamız önerilmiştir.
 
Üst