• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Karbon Monoksit -28-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Verimsiz yanmalar sonucu oluşan karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır. Endüstride en çok gazlı ya da mazotlu basınçlı yıkama makineleri, hava kompresörleri, forkliftler ve petrol yakıtlı makinelerin çalışması sonucu ortaya çıkar.

CO in kimyasal yapısı, bir karbon molekülüne bir oksijen molekülünün bağlanması şeklindedir. CO kandaki hemoglobine bağlanmak suretiyle öldürür. CO in hemoglobine ilgisi daima bulunan oksijenden yüzlerce kez büyüktür. Oksijenin havadaki miktarı 200000 ppm dir. (20%) Küçücük bir miktar CO in çok büyük bir hemoglobine bağlanması bu yüzdendir. Bu durum dokulara giden oksijen miktarını düşürür.Sonunda oksijensiz kalmak suretiyle boğularak ölürsünüz.

Çalışanlar için bu ne anlama gelir? CO in çalışanlar üzerindeki etkileri:
  • Hafif baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Rehavet çökmesi
  • Bilinç kaybı
  • Ölüm
CO seviyesi OSHA tarafından, 8 saat için 50 ppm olarak belirlenmiştir (0,005%). Bu gerçekte çok küçük bir değerdir. Bu ölçüyü anlayabilmek için, 1 milyon buz küpünü alacak büyüklükte bir oda düşünün ve bu odanın içinden 50 tane küpü alın. Bu alınan miktar(bir milyonda 50!!) OSHA tarafından müsaade edilen 8saat boyunca maruz kalınabilecek azami CO değeridir.

CO in zararlarına maruz kalmamak için ne yapılmalıdır?

1. Çalışma sahasını kontrol edin,yanma kaynağı makineleri ortadan kaldırın, egzoz gazlarının çıkışını odaya gelmesini engelleyin.
2. Havalandırın, havalandırın, havalandırın!!
3. Çalışma ortamında sıkı sık CO ölçümleri yapın. Çalışanlarda CO etkisiyle olan belirtiler var mı diye gözlemleyin.
4. Çalışanları CO etkilerine karşı eğitin.

Kaynak: :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -28- Karbon Monoksit.doc
    100,5 KB · Görüntüleme: 7
Üst