• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karda sürüş önerileri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Bu öneriler sizi ve yolcularınızı bütün yıl boyunca güvende tutacaktır.

1. Aracınızı kışa hazırlayın
Motorun soğutucusuna uygun miktarda antifriz ekleyin. Bu aracınızı donmadan ve paslanmadan korur. Aracınızı kışın soğuk havalarda çalıştırabilmek için akünüzde yeterli gücün olduğundan emin olmak üzere kontrol edin. Frenlerinizi kontrol edin. Frenler iyi tutmuyorsa, araç dururken bir tarafa doğru çekebilir. Yanınızda acil ikmal malzemesi bulundurun. El feneri, battaniye, kum ya da tuz, buz kazıyıcısı bulundurmak gereklidir. Kaloriferi ve rezistansı kontrol edin. Bu hem sizin rahatlığınız, hem de arabanızın ön camının buzdan ve buğulanmadan korunması için gereklidir. Yağınızı değiştirin. Özel kış yağı aracınızı kolay çalıştırmanızı sağlar. Ön camınız için doğru sıvıyı kullanın. Uygun sileceklerle birlikte kullanılan bir antifriz ön camlarınızın her zaman temiz kalmasını sağlayacaktır.

2. Yere tutunun
Otomobilin önden ve arkadan kaymasını engellemek için viraja girmeden önce hızınızı iyi ayarlayın. Kayma ihtimallerini en aza indirmek için ani hareketlerden kaçının. Frenlere düzenli basınç uygulayın. Pompalamaktan kaçının. Eğer arabanızda ABS varsa bu, arabanızın savrulmadan durmasını sağlar.

3. İleriyi düşünün
Gideceğiniz yere varmak için yolculuk süresini ekstra zaman ekleyerek ayarlayın. Güvenli sürüş mesafesini iki ile çarpın. Önünüzdeki arabayla sizin aranızdaki fazladan alan, durmanız için size yeterli zamanı verecektir. Aracınızı temiz tutun. Temiz suyla düzenli durulamak; kimyevi maddeler ve yolları buzlardan arındırmak için kullanılan tuz ve taş nedeniyle oluşan korozyonu azaltır. Köprülere ve üst geçitlere dikkat edin. Bu yüzeylerde buz daha kolay oluşur, bu nedenle sürüşünüzü buna uygun ayarlayın. Görün ve görünün. Farlarınızı açık ve ön camınızı temiz tutarak görüşünüzü destekleyin. Buzda ya da karda yolda kaldığınız zaman ne yapmanız gerektiğini bilin. Tekerleklerinize patinaj yaptırmayın. Lastiklerin etrafındaki karı temizleyin ve aracınızı yavaş hareketlerle ileri ve geri hareket ettirin.

4. Önünüzdeki araçla aranızda mesafe bulundurun.
Önden kaymayla nasıl başa çıkılır: Araç istediğiniz kadar dönmüyor çünkü ön lastikler yeri kavrayamıyor. Direksiyon açınızı büyütmek ya da frene basmak sadece durumu kötüleştirir. Onun yerine: Ayağınızı gaz ve fren pedalından uzak tutun. Aracınızın ağırlığı öne doğru kayacak. Dikkatlice direksiyon açısını küçültün. Aracınızı usulca istediğiniz yola yönlendirebiliyor olmanız gerekir. Arkadan kaymayla nasıl başa çıkılır: Araç isteğinizden fazla dönüyor çünkü arka lastikler yeri kavrayamıyor Aracın tepkilerine dikkat ederek aşağıdaki hareketleri uygulayın: Usulca hızlanın Aracınızın ağırlığı arka tekerleklere kayacaktır. Aynı anda, arka tarafın kaydığı yönde direksiyonu kırın. Aracın gitmesini istediğiniz yönde bakın. Böylece düzeltmelerinize cevap vermeye başlar başlamaz aracın yolunu ayarlamaya hazır olacaksınız.

5. Unutmayın ki 4 çekerli sürüş sadece arttırılmış 2 çekerli sürüştür.
Her dört lastik, rot aracılığı ile bir miktar burulma ilişkisine sahiptir, fakat sadece ikisi motorun gücünden tam yararlanır. Karlı, buzlu yollarda 4 çekerli bir araç 2 çekerli bir araçtan daha kayda değer şekilde duramaz.

6. Kışın yol dışı sürüşlerinde şartları öngörün.
Derin kar, kök kalıntılarını, kayaları, kütükleri ve buzlu toprak parçalarını saklayabilir. Sezon başı karı, kar fırtınalarıyla oluşan sezon sonu karından daha kolay temizlenir. Yumuşak karla arasındaki sert katman problemlere neden olabilir.

7. Yol dışında araç kullanırken dört çekerli aracınızın altında kar kümelenmesi tehlikesine karşı dikkatli olun.
Çalışıyor da olsa bu, motorunuzu kaskatı dondurabilir. Ve motoru durdurmak zararlı olabilir. Motor bölgesinin etrafının sık sık temizlendiğinden emin olun ve yağın, aktarma sıvılarının ve önemli sıvıların sıcaklığına dikkat edin. Arabanın altına sıkışan ve fren kablolarını koparan buz parçalarına ve sert kara dikkat edin. Sığ su geçişlerinde buz akışına ve donmuş frenlere dikkat edin Arabayı kullanırken motoru olabildiğince çalışır durumda bırakın.

8. 4 çeker aracınızı kışa hazırlayın
Antifrizi kontrol edin - Boşaltın tekrar doldurun. Hortumları gözden geçirin - Güçsüz olan varsa değiştirin. Üstü buzlanmış ya da çatlamış her kayışı değiştirin. Kış yağı koyun. Vites yağını ve diğer sıvıları kontrol edin. Oluşan her türlü küfü temizleyin - donarak sorunlara yol açabilir. Lastik basıncını kontrol edin. (yedek lastiği de!) Ön cam yıkama sıvısını kontrol edin. Egzos sistemini delikler ve sızıntılara karşı kontrol edin - egzos dumanı pencereler sıkıca kapalı olduğunda iki kat daha zararlıdır!

9. Mümkün olan en eksiksiz yardım kitini oluşturun, özellikle yol dışı sürüşü için.
Kitiniz için sağlam bir kap kullanın (ağır bir çanta veya kutu). Yol için aydınlatma malzemesi, yün battaniyeler, geçici olarak kullanılan elektrik kabloları, atıştırmalık yiyecekler, yemek yapmak için küçük bir ocak, çorba paketleri, yemek kapları ve çatal bıçak, kalın çoraplar, şapka, eldiven, ilaçlar, lastik zinciri, kar küreği, mum, çakmak ve kibrit, dolu pillerle el feneri ve radyo, beklerken okumak için birşeyler. İlaçları ve kişisel malzemeleri unutmayın.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst