• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Kaynak Ve Kesme Işlemleri Ile Ilgili Bilmeniz Gerekenler -26-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Kaynak operasyonu esnasında kendinizi korumak, tehlikeleri anlamak ve uygun bir şekilde kontrol altına almanıza bağlıdır. Kaynak tehlikelerinin kontrolü, göz yaralanmasından sakınma, solunum koruması, çalışma alanının havalandırılması, koruyucu giysiler ve güvenli çalışma ekipmanına sahip olmayı içermektedir.

Göz tehlikeleri ulturaviyole ve infrared ışınlarına maruz kalmayı içerir. Kaynakçılar ve yardımcıları gözlerini korumak amacı ile, filtresi 2-14 arasında değişen koruyucu maske takmalıdır. Filtre numaraları yapılan kaynağın türüne göre değişkenlik arz etmektedir. Kaynak arkı eğer perdelenmemişse sadece kaynacı değil bunun yanı sıra yardımcının da göz koruyucuya ihtiyacı olabilir. Gaz veya düşük ark kaynaklarında, diğer işçiler 30 ayak (9.144 m) çapındaki operasyon alanından uzak durmalı ve uygun filtre lenslerle korunmalıdır. Ağır kaynak çalışmalarında 100 ayak (30.48m) yarı çaplık alana ihtiyaç duyulur. Inert gaz kaynakları ark kaynağından, 5-30 kat daha fazla ulturaviyole ışını üretir ve bu sebepten daha geniş koruma mesafelerine ihtiyaç duyar. Sıradan muamele görmemiş plastik lensler ulturaviyole ışınlarını çok az absorblar ve koruyucu olarak güvenilmemesi gerektiğini aklınızda bulundurun.

Fiilen bütün kaynak prosesleri gaz, duman ve toz üretir. Ortaya çıkan gazlar, karbon monoksit, karbon dioksit, ozon, ve azotlu gazlardır. Oluşan diğer gazların nedeni malzeme üzerindeki kimyasalların varlığıdır. Örneğin 1.1.1 trikloro etan kaynak ısısına maruz kaldığında fosgen gazının oluşmasına neden olur. Kaynak ve kesme işlemleri kadmiyum, kurşun, siyanür, berilyum, arsenik, florür, nikel ve diğer solunduğunda tehlike arz eden dumanlarda ortaya çıkabilmektedir. Uygun solunum koruyucuları kesme ve kaynak operasyonlarında kullanılmalıdır. Kullanılması gereken en iyi koruyucuyu belirlemek için, kaynak yapılacak malzemenin veya elektrot üreticisinin malzeme güvenlik bilgi dökümanı incelenmelidir.

Eğer kaynak yapılacak alan, kaynakçı başına 10,000 feet küplük (283 metre küp) alanı dolduruyorsa; tavan yüksekliği 16 feet (4.87 m) den az ise, havalandırmayı engelleyen kapalı alanda çalışma oluyor ise kaynakçı başına 2,000 feet küp/dk (56.6 metre küp/dk ) mekanik havalandırmaya ihtiyaç vardır. İlaveten, florin, çinko, kurşun, berilyum,kadmiyum, civa ve oksijenle kesim yapılan paslanmaz çelik operasyonlarının spesifik havalandırmaya ihtiyacı vardır. Havalandırmanın mümkün olmadığı durumlarda, temiz havanın pompalandığı maske ve diğer uygun maskeler kullanılmalıdır. Oksijen tek başına havalandırma amaçlı kullanılmamalıdır.

Vücudun tamamı radyant enerji, kıvılcım, erimiş metalden korunmalıdır. Yün veya yün karışımlı giysiler pamuklu giysilerden daha iyi koruma sağlar. İnert gaz metal ark kaynağı ve benzeri kaynaklar pamuklu ürünlerin hızlı şekilde bozunmasına neden olur. Deri, ceketler, bacak ve kol koruyucular ve önlükler özellikle dikey ve baş üzeri yapılan çalışmalarda ilave koruma sağlar. Koyu renkli giysilerin kullanımı yansıyan ışının azalmasına yardımcı olur.

Tüm kaynak ekipmanları kullanmadan önce günlük olarak kontrol edilmelidir. Regülatör, torç, veya elektirik aksamında saptanan problemlerin çözülmesi için bu konuda yetkin kişiye müracaat ediniz.

KAYNAK:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -26- Kaynak ve Kesme İşlemleri ile ilgili Bilmeniz Gerekenler.doc
    105,5 KB · Görüntüleme: 11
Üst