• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Kesikler Ve Yanıklar -331-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Kesikler, sıyrıklar ve yanıklar. Küçük yaralanmalar, ne kadar dikkat edersek edelim kaçınılmaz olmaktadır. Vücut derimiz üzerinde gerçekleşen küçük yaralanmaları genellikle gözardı ederiz. Fakat unutulmamalıdır ki, derimiz yaşamsal hayati bir organdır ve gözardı edilmemelidir. Sadece en geniş yüzeye sahip bir organ değildir. Aynı zamanda, vücudumuz için yararlı maddeleri içeride tutar ve zararlı veya kötü maddeleri dışarı atar. O zaman vücudumuzda ufak bir yaralanma sözkonusu olduğunda ne yaparsınız? Böyle pek çok durumla karşılaştığınızda doktora gitmekten kaçınır ve kendi kendinizi tedavi etme yolunu seçersiniz. Gerçek anlamda profesyonel bir tedavi veya uygulamaya ihtiyacımız olduğunu nasıl bileceğiz? Doktora gitmeden kendi yaralanmalarımızı nasıl tedavi edeceğiz ?

Kesikler : Acil müdahale gerektiren durumlar şayet;

  • Ciddi şiddetli bir kanama varsa, özellikle atardamar yarası ise ve tam anlamıyla kanı vücuttan dışarıya pompalıyor ise,
  • Hayvan ısırması veya paslı çivi batması gibi delinme yaralanmaları ise. Bunlar, güçlendirici tetanoz iğnesi gerektirir.
  • Yarım inç’ten uzun ( 1 inç = 2.54 cm ) ve çeyrek inçten derin kesiklerde dikiş gereklidir.
Herhangi bir kesiğe ilk müdahale öncelikle, kanamayı durdurmak ve enfeksiyonu önlemek için tedavi uygulamaktır. Yanık üzerine steril sargı bezi yerleştirin ( olmadığı durumlarda temiz bir bez de olabilir). Sürekli baskı uygulayarak, kanama duruncaya kadar bezi yara üzerinde tutun. Bez tamamen ıslandığında yenisiyle değiştirin ve baskı uygulamaya devam edin. Kanama durduğunda kesik bölgeyi sabun ve temiz su ile yıkayın ve dezenfekte edin. Kanama durmaz ise profesyonel bir tedavi için sağlık merkezine başvurun. Kesik temizlendikten sonra içinde yabancı bir madde kalmamasına dikkat edin, varsa temizleyin. Bu işlem yapılmadığında, enfeksiyon tehlikesi söz konusudur. Yarayı iyileşme sürecinde bandaj ile kapatabilirsiniz. Ancak bunu yaparken de dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bandaj günde iki kez değiştirilmeli ve antibiyotik kremi uygulanmalıdır. Hava ile temas eden yaraların daha çabuk iyileştiğini de unutmayın. Bunu yaparken yarayı kuru ve temiz tutmak çok önemlidir.

Sıyrık ve çiziklerle ilgili tedavi de yine aynı şekildedir, bir farkla o da endişe edilecek önemli bir kanama ve onu durdurma işlemi yoktur.

Yanıklar ; Yanıklar 1., 2., ve 3., derece olarak sınıflandırılır. Birinci derece yanıklar deride kızarıklığa ikinci derece yanıklar kabarıklığa ve üçüncü derece yanıklar ise siyahlaşma ve/veya kömürleşmeye neden olurlar. Yanıklar, bir ısı kaynağı veya kimyasalla temas neticesinde oluşur.
  • Tüm üçüncü derece yanıklarda,
  • Vücudun beşte birinden fazla bölgesinde ve eller, yüz, ayak ve genital bölgelerdeki ikinci derece yanıklarda,
Mutlaka tıbbi müdahale için sağlık merkezine başvurun. İlk yardım uygulaması; acının giderilmesi, enfeksiyonun önlenmesi ve şokun önlenmesi ve/veya tedavi edilmesini içerir. Şayet yanma sonucunda, vücutta kabarma başlıyor ise, yanan bölgeyi soğutmak amacıyla durgun soğuk suya sokun veya buz torbası ile uygulamada yapabilirsiniz. Yanık bölgeyi hassas bir şekilde temizleyin ve temiz steril bir bez ile kapatın. Steril bezi günde iki kez değiştirin ve kabarmış bölgeyi tahriş ederek enfeksiyona davetiye çıkarmayın. Yanıklar üzerine asla yağ, margarin veya petrol jeli uygulamayın. Yanık, bir kimyasala maruz kalma sonucunda oluşmuş ise, bu bölgeyi sürekli akan suyun altında 15 dakika tutun. Bu işlemi yaparken yara civarında herhangi bir giyim eşyası varsa, hemen çıkarın ve kimyasallar için ilk yardım talimatlarına bakın. Bu bilgiler, kullandığınız kimyasal ile ilgili kabın üzerinde olabildiği gibi malzeme güvenlik bilgi formlarında da mevcuttur.

Bu talimatlara göre hareket edin ve yanık bölgeyi temiz bir sargı ile kapatarak doktora başvurun.

· Şayet üçüncü derece yanık söz konusu ise; acilen sağlık merkezine başvurun. Öncelikle, ambulans çağırın ve bu esnada yaralıyı yanma bölgesinden uzaklaştırın.

YARALININ ÜZERİNDEN HERHANGİ BİR GİYSİYİ ÇIKARTMAYIN VE GİYDİRMEYİN. Yaralı şokta ise, bunu gidermeye çalışın ve rahat nefes alıp almadığını kontrol edin.

Her durumda aklıselim ve sağduyulu davranın. Eksiksiz ilk yardım setini daima bilinen bir yerde hazır bulundurun. İlk yardım uygulama prosedürlerini bilin.

 

Ekli dosyalar

  • -331- Genel Emniyet_Kesikler ve Yaniklar.doc
    127 KB · Görüntüleme: 21
Üst