• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Kimyasal, biyolojik ve radyolojik tehlikeler için kkd

Kimyasal, Biyolojik ve Radyolojik Tehlikeler için Kişisel Koruyucu Ekipman Tasarımı, Değerlendirmesi ve Seçimi EFG Dickson. (KKD) kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer (KBRN) tehlikelere maruz kalabilecekleri ortamlarda çalışan bireyler için gereklidir. KKD, kullanıcı ile tehlikeli maddeler arasında bir bariyer oluşturarak bireyi zarar görmekten korur. KBRN tehlikeleri söz konusu olduğunda, kullanım amacı genellikle terör eylemleri veya savaş durumları gibi kötü niyetlidir. KBRN koruması için tasarlanan KKD, sinir ajanları, biyolojik toksinler ve radyoaktif partiküller dahil olmak üzere çeşitli farklı ajanlara karşı koruma sağlayabilmelidir. Kitabın odak noktası KBRN ajanlarının kasıtlı kullanımına karşı koruma olsa da, aynı KKD, KBRN ajanlarının kullanıldığı bir işyeri ortamında da yararlı olabilir. Bu tür ortamlarda, işverenlerin çalışanlarını potansiyel maruziyetten korumak için uygun KKD'yi sağlama sorumluluğu vardır. KKD'nin KBRN tehlikelerine karşı tam koruma sağlamak için tek başına yeterli olmayabileceğini unutmamak önemlidir. Bu ortamlarda çalışanların güvenliğini sağlamak için uygun eğitim, arındırma prosedürleri ve acil müdahale planları da mevcut olmalıdır.
1681729534129.png
Kitap linki:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


KBRN PPE NEDİR VE NEDEN KULLANILIR?
Kişisel koruyucu donanım (KKD), kullanıcıyı bazı dış tehlikelerden korumak için giyilen ekipmandır: bu durumda, hepsi toksik olarak kabul edilebilecek kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer tehlikeler. "Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer" kelimelerinin kısaltması olan KBRN terimi burada tehlikeli ortam ve kullanım amacının belirli bir kombinasyonunu tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu kitap öncelikle terörizm veya savaş ortamında KBRN ajanlarının kasıtlı kullanımına karşı korunmaya odaklanmıştır. Aynı KKD, KBRN ajanlarının kullanıldığı bir işyeri ortamında da yararlı olabilir; ancak, daha sonra tartışacağımız gibi, bu durum ekipmanın kullanım konseptinde potansiyel olarak önemli bazı farklılıklara yol açmaktadır.

KBRN KKD'nin KBRN koruyucu işlevlerine ek olarak neredeyse her zaman koruyucu veya operasyonel gereksinimleri vardır. Ancak çoğu durumda, KBRN koruması birincil gereklilik olarak kabul edilir ve diğer gereklilikler KBRN koruması sağlandıktan sonra üst üste bindirilir. KBRN koruyucu ekipmanı aşağıdakiler tarafından giyilmek üzere tasarlanmış olabilir:
  • KBRN ajanlarının kullanımına müdahale edenler (örn. ilk veya daha sonra müdahale edenler)
  • KBRN ajanlarının kullanılmış olmasına rağmen normal işlevlerini yerine getirmesi beklenenler (örneğin, ordu)
  • Kaçış amacıyla acil durum koruması sağlananlar (örneğin, civarda bulunan siviller)
Buna ek olarak, KBRN koruyucu ekipmanı, ortamın daha kontrollü olduğu ancak KBRN ajanlarına maruz kalma olasılığının hala mevcut olduğu iyileştirme, silahsızlandırma veya laboratuvar araştırması gibi faaliyetleri gerçekleştiren kişiler tarafından giyilebilir. Zehirli maddelere karşı korunma genellikle kavramsal olarak "ya hep ya hiç" şeklinde ele alınmıştır - kişi ya tamamen korunur ya da hiç korunmaz.
Göreceğimiz gibi, bu yaklaşım hem aşırı basit hem de ters etki yaratan bir yaklaşımdır. Gerekli koruma derecesi birçok faktöre bağlıdır ve korumanın etkili olması için "tam" olması gerekmez; ancak koruma gereklilikleri ve beklenen performans iyi anlaşılmalı, sınırlamalar ve ekipmanın kullanımı iyi tanımlanmalıdır. Koruma gerekliliklerini anlamak için bir dizi konunun dikkate alınması gerekir. Bunlardan ilki, koruma sağlanması gereken tehlikenin niteliğidir.

KBRN AJANLARI NEDİR?
KBRN ajanları, korunmasız kişilere zarar vermek için kasıtlı olarak kullanılabilecek herhangi bir kimyasal, biyolojik veya radyolojik/nükleer maddeden oluşur [1,2]. Kimyasallar, vücut bunlara maruz kaldığında meydana gelen belirli kimyasal reaksiyonların bir sonucu olarak hasara neden olabilir ve vücut fonksiyonlarını bozabilir. Biyolojik ajanlar, hastalığa neden olan canlı mikroorganizmalardır. Radyolojik ajanlar (nükleer bir patlamadan kaynaklanabileceği gibi kendileri de kullanılabilir) yüksek enerjili radyasyon etkileşimlerinin bir sonucu olarak canlı sistemlere zarar verecektir. KBRN ajanları, kasıtlı bir saldırıda kullanıldığında özellikle etkili olacak şekilde tasarlanmış veya seçilmiş askeri ajanlardan, daha kolay veya daha büyük miktarlarda bulunabilen toksik endüstriyel kimyasallara kadar çeşitlilik gösterebilir.

K, B ve R/N ajanları arasında vücuda nasıl etki ettikleri, göreceli toksisiteleri (Şekil 1-1) ve Bölüm 2'de tartışılan nasıl verilebilecekleri açısından bir dizi ek ayrım vardır; yine de, hepsinin genel anlamda vücut bunlara maruz kaldığında tehlikeli olabilecek malzemeler olarak tanımlanabileceği ve ajan sınıfından bağımsız olarak bu tehlikelerin tanımlanabileceği bir dizi genel yol olduğu açıktır. KBRN koruması bağlamında bu malzemelerin en önemli yönü kasıtlı kullanım fikridir.
Kasıtlı kullanım, Tablo 1-1'de özetlenen özelliklerin kazara salınımla karşılaştırılması anlamına gelir.

1681729425230.png
ŞEKİL 1-1 Çeşitli giriş yollarıyla çeşitli ajanların yaklaşık göreceli toksisitesi (neden-etki için gereken ajan kütlesiyle ilgili).
Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst