• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kış aylarında sürüş

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
610x190_Title_drivingInWinter.jpg
Tetikte olunuz, yavaşlayınız ve kontrolde kalınız

Bunlar kış aylarında güvenli sürüş için üç temel unsurdur. Kış ayları sürücüler için zorlayıcıdır. Aracınızı, önceden tahmin edilemeyecek olan otoyol ve hava koşullarına uygun olarak sürünüz.

Güvenlik her şeyden önce gelmektedir
Kış aylarında sürüş taşıtınızın ve sürüş becerilerinizin üzerine ek talepler bindirmektedir. Bu nedenle kış koşullarına iyi hazırlandığınızdan emin olunuz.

Kış Lastikleri kullanmayı düşününüz
Kış aylarında sürüş aracınızın ve sürüş becerilerinizin üzerine ek talepler bindirmektedir. Bu nedenle kış koşullarına iyi hazırlandığınızdan emin olunuz.

Sınırlarınızın ve diğer sürücülerin sınırlarının bilincinde olunuz
Çevrenize odaklanınız. Sürüş hızınızı mevcut koşullara göre ayarlayın. Kendi aracınız ve önünüzdeki arasında güvenli bir takip mesafesi bırakınız. Kaygan bir yüzey üzerinde ani fren yapmanızın gerekebileceği durumlardan kaçınınız.

Frenleme
Her zaman fren yapabileceğinizi hesaba katarak gerekli fren mesafesi bırakmak çok önemlidir. Yüksek hızlarda araba kullanmaktan ve ani fren yapmaktan kaçınınız. Kalkışın kademeli ve sert olmaması gerektiğinden ani kalkışlardan sakınınız. Tekerleklerin kilitlenmesini engellemek ve durmak için kademeli olarak fren yapmaya çalışınız. Tekerlekler kilitlenirse, araç kayacaktır ve kontrolden çıkacaktır. Bu durum meydana gelirse, çekişi telafi etmek için fren pedalından ayağınızı çekiniz ve daha sonra fren pedalıyla birlikte dönüşümlü olarak motor frenini kullanınız. Yokuş yukarı giderken kayma riskini azaltmak için, kuru hava koşullarında kullanabileceğinizden daha yüksek bir viteste kullanınız.

Yola Çıkma
Karlı havalarda yola çıkarken kayma riskinden kaçınmak için, çok kademeli olarak hızlanmak esastır. Tekerlekler kayarsa tekerleklere uygulanan gücü azaltmak için bir üst viteste kullanınız.

Virajlar
Bir virajı alırken, düz bir şekilde yavaşlayınız. Viraj alırken lastiğin kaymasından ve kontrolü kaybetmekten sakınmak için direksiyonu sabit, seri bir hareketle yavaş ve sabit bir hızda kullanınız.

Ön tekerleklerin kontrolünün kaybedilmesi
Ön tekerleklerde direksiyon hâkimiyetini kaybederseniz yol tutuşunu yeniden kazanmak için, ayağınızı gaz pedalından çekerek hızınızı azaltınız. Gerekiyorsa, tekerlekleri kilitlemeden fren pedalı üzerine hafifçe basınız.

Arka tekerleklerin kontrolünün kaybedilmesi
Önden çekişli bir araçta arka tekerleklerin kontrolü kaybolursa, dengeyi tekrar sağlamak için hafifçe hızlanınız. Arkadan çekişli bir araçta ise, arka tekerlekler yol tutuşu yeniden kazanıncaya kadar ayağınızı gaz pedalından hafifçe kaldırınız. Daha sonra hızınızı tekrar kazanmak için tekrar hafifçe faz pedalına basınız. Hiçbir şekilde fren yapmamanız gerekmektedir çünkü fren arka tekerleklerin dengesizliğini arttıracaktır.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst