• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Kişisel Ergonomi -242-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Ergonomi nedir? Ergonomi, aletlerin ve görevlerin çalışma alanına uygunlaştırma bilimidir. Diğer bir deyişle, ergonomi; sizin işe uygun olmanızdan ziyade, işin size uygun olmasına çalışır. Ergonominin amacı; kaslar, sinirler ve eklemler üzerindeki stresten kaynaklanan yaralanmaları ve hastalıkları azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Bu tür yaralanmalar uzun zamandır çalışma alanlarında var olmakla birlikte, bunlarla ilgili iş güvenliği standartları oldukça yenidir. Eğer İşçi Sağlığı ve Güvenliği Müfettişleri yetersiz ergonomi uygulamalarının çalışanın esenliğine tehdit olduğunu tespit ederse, güvenli bir çalışma alanı sağlamak maddesine uygunsuzluktan şirkete ikaz verebilir.

Ergonomi ile ilgili birçok yaralanma gerçekleşmektedir ve birçok tabir bu yaralanmaları ifade eder. En yaygın kullanılan terimler kas-iskelet sistemi hastalıkları veya kümülatif travma bozukluklarıdır. Onlar ayrıca, tekrarlanan hareketler veya stres bozuklukları olarak da bilinirler. Ne denirse densin, her sene raporlanan tüm iş yeri hastalıklarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadırlar. Bunlara teknik olarak hastalık denmektedir, Çünkü bir kazada ortaya çıkan tek bir olayın sonucu olmaktan ziyade, zamanla gelişirler.

Kümülatif travma bozukluklarının fiziksel sorunları: Bunlar genelde ağrılı olurlar ve kaslara, tendonlara, ve sırt, boyun, omuzlar, bilekler, el ve dirseklerdeki sinirlere zarar verirler. Rahatsızlık orta şiddette ve periyodik veya uzun süreli olabilir. Tipik rahatsızlıklar arasında: Tendonit, Tenisçi Dirseği, Tetik Parmak, alt sırt ağrısı, el ve bileklerin karıncalanması veya uyuşmasına sebep olan Karpal Tünel Sendromu ve parmakların beyazlamasına sebep olan Beyaz Parmak - Reynauds Sendromu vardır.

Bozukluklar, aynı hareketi tekrar tekrar yapmaktan veya uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan veya bedeni tuhaf pozisyonlarda çalıştırmaktan kaynaklanabilir. Ayrıca, bedene uygun olmayan aletlerle çalışmak, yüksek miktarda beden gücü kullanmak ve ağır titreşim sürelerine maruz kalmaktan da ortaya çıkabilir.

Rahatsızlıklar Nasıl Önlenebilir: Ergonomi ile ilgili bozukluklar, işçiden ofis personeline kadar tüm çalışanlarda ortaya çıkar. Temel ergonomi prensiplerini öğrenerek ve uygulayarak kendinize yardımcı olabilirsiniz. Bozukluğu ortadan kaldırmanın veya azaltmanın çeşitli yolları bulunmaktadır; aşağıda birkaçını bulabilirsiniz:

  • Görev için tek eliniz yerine iki elinizi de kullanın – tek bir kas grubuna aşırı yüklenmeyi azaltmak için.
  • İş için uygun ve bedeninize ayarlanmış aletleri kullanın.
  • Mümkün olduğunca el aletleri yerine elektrikli alet kullanın.
  • Tekrarlayan hareketleri içeren görevlerde sıklıkla mola verin.
  • Tuhaf hareketleri veya bedeninizi tuhaf pozisyonlarda tutacak durumları önleyin.
  • Parmaklarınız üzerindeki, basıncı veya aletin titreşimini azaltacak koruyucu eldivenleri kullanın.
  • Bilgisayar kullanımı için—ekranı yüzünüzden 30–50 cm uzakta ve göz hizasından biraz aşağıda tutun.
  • Klavyenizi, bilekleriniz düz ve dirsekleriniz bedeninize yakın olacak şekilde yerleştirin.
  • Pozisyonunuzu değiştirin, kan dolaşımını artırmak için gerinin ve düzenli aralıklarla mola verin.
Erken Belirtileri Bildirin: Tekrarlayan hareket yaralanmaları iş yerinde büyüyen bir endişe haline gelmiştir. Ellerinde, kollarında veya boynunda uyuşma, karıncalanma veya ağrısı olan kişiler amirlerine bilgi vermelidir. Sorun devam ederse, çalışma alanlarında ve ekipmanlarda yapılacak değişiklikler denenmelidir. Bu basit tavsiye, fiziksel gerginliği ortadan kaldırmanıza ve çalışanların gün boyunca iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -242- Kisisel Ergonomi.doc
    123,5 KB · Görüntüleme: 63
Merhaba, biz proses güvenliği amacı ile proses doğrulama kontrol işlemlerini sağlamıştık. Konu ile ilgili bir proses doğrulama formunu paylaşıyorum. İşletmenizde yer alan proseslere tek tek uygulayarak kontrollerini sağlayabilirsiniz. İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • ERGONOMİ.pdf
    123,7 KB · Görüntüleme: 25
Üst