• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Koruyucu giysi rehberi

Çalışanların radyasyon, taşınım veya alevle kısa süreli temas yoluyla yayılan ısıya ve/veya erimiş metal sıçramalarına maruz kaldığı tüm faaliyetler kişisel koruma gerektirir.

FR giysiler ve kıyafetler için standartları inceledik ve bu nedenle burada sektöre özgü tehlikeler için uygun giysilerin seçimine yardımcı olmak için var olan diğer standartlara dalmaya devam ediyoruz.

Performans seviyelerine bağlı olarak, giysiler farklı risk seviyelerine sahip farklı mesleklerdeki çalışanları koruyacaktır: metalurji, çelik işleri, üstyapı işleri, dökümhane, demir işleri, demir endüstrisi, plastik endüstrisi, metal parça üreticisi, motor üreticisi, aydınlatma ekipmanı üreticisi, endüstriyel mekanik, endüstriyel boru tesisatı vb.

EN ISO 11612:2015 Koruyucu giysiler - Isı ve aleve karşı koruyucu giysiler - Minimum performans gereklilikleri

EN ISO 11612:2015, eller hariç kullanıcının vücudunu ısı ve/veya alevden korumak için tasarlanmış esnek malzemelerden yapılmış koruyucu giysiler için performans gerekliliklerini belirtir. Kullanıcının baş ve ayaklarının korunması için, ISO 11612:2015 kapsamına giren koruyucu giysiler yalnızca tozluklar, başlıklar ve çizmelerdir. Ancak, başlıklarla ilgili olarak, siperlik ve solunum ekipmanı gereklilikleri belirtilmemiştir.


ISO 11612:2015'te belirtilen performans gereklilikleri, sınırlı alev yayma özelliklerine sahip giysilere ihtiyaç duyulan ve kullanıcının radyan veya taşınımlı veya temas ısısına veya erimiş metal sıçramalarına maruz kalabileceği çok çeşitli son kullanımlar için giyilebilecek koruyucu giysiler için geçerlidir.
1681744244190.png
ISO 11612:2015 standart gereklilikler yelpazesini kapsar:
  • Boyut belirleme ve uyum
  • Cepler ve kapaklar
  • Donanım
  • Ek tasarım gereksinimleri
  • Örnekleme ve işleme -örnekleme, ön işlem, yaşlandırma ve şartlandırma
  • Genel performans gereklilikleri - ısı direnci, sınırlı alev yayılımı, tekstil malzemelerinin boyutsal değişimi, fiziksel gereklilikler, derinin yağ içeriği
  • Isı iletim performansı - konvektif ısı (kod harfi B), radyant ısı (kod harfi C), erimiş alüminyum sıçraması (kod harfi D), erimiş demir sıçraması (kod harfi E), temas ısısı (kod harfi F)
  • Alev ve ısı iletim testlerinin özeti ve ilgili harf kodları
  • İsteğe bağlı test - termal manken üzerinde yangına maruz kalmaya karşı tüm giysi testi
  • İşaretleme
  • Üretici tarafından sağlanan bilgiler
  • Metalize malzemeler için mekanik ön işlem - prensip, örnekleme, aparat, prosedür
  • Derecelendirme ve sınıflandırma için mülk değerlerinin belirlenmesi
  • Giysi tasarımı için kılavuz ilkeler
  • Risk değerlendirmesi
  • Ölçüm belirsizliği

EN ISO 11612:2015, kullanıcının alevle kısa temasın yanı sıra taşınımlı, radyasyon, temas ısısı ve erimiş demir sıçramalarına karşı nasıl korunduğuna ilişkin farklı kategoriler hakkında bilgi sağlar.

"giysiler güneşten korunmak için önemli bir araçtır, ancak bazı kumaşlar yetersiz UV koruması sağlar"

Kaynağa karşı koruma
EN ISO 11611 Kaynak ve benzeri işlemlerde kullanım için koruyucu giysiler


EN ISO 11611, koruyucu giysinin kullanıcıyı küçük erimiş metal sıçramalarına, alevle kısa temasa ve ultraviyole radyasyona karşı korumayı amaçladığını belirtir. EN ISO 11611, Sınıf 2'nin en yüksek olduğu iki sınıf tanımlar. A1 (yüzey tutuşması) ve/veya A2 (kenar tutuşması) kod harfi alev yayılımının nasıl test edildiğini gösterir. Bu giysi 60˚C'de 50 yıkamadan sonra sınıf 1, A1+A2 ile uyumludur.

EN ISO 11612 KategorisiGenel AçıklamaPerformans Seviyesi
A11, yüzey ateşleme yöntemine göre test edilen alev yayılımını gösterir.A: Alev yayma davranışı - A1 (yüzeyde) ve/veya A2 (kenarda)
A2A2, kenardan tutuşturma yöntemine karşı test edilen alev yayılımını gösterir.A: Alev yayma davranışı - A1 (yüzeyde) ve/veya A2 (kenarda)
BB, taşınım ısısı için elde edilen performans seviyesini gösterir (1 en düşük seviyedir, bu tehlikeye sınırlı maruziyet için uygundur)B: Konvektif ısıya karşı direnç - B1 ila B3
Performans seviyesi= konvektif ısı direnci süresi (saniye cinsinden)
4.0s≤B1<10.0s
10.0s≤B2<20.0s
20.0s≤B3
CC radyasyon ısısı için elde edilen performans seviyesini gösterir (1 en düşük seviyedir, bu tehlikeye sınırlı maruziyet için uygundur)C: Radyan ısıya karşı direnç - C1 ila C4
Performans seviyesi= radyant ısı direnç süresi (saniye cinsinden)
7.0s≤C1<20.0s
20.0s≤C2<50.0s
50.0s≤C3<95.0s
95.0s≤C4
DD, erimiş alüminyum için elde edilen performans seviyesini gösterir (D0, bu testin yapılmadığı anlamına gelir)D: Erimiş alüminyum sıçramasına karşı direnç - D1 ila D3
Performans seviyesi= erimiş alüminyum sıçraması (gram olarak)
100g≤D1<200g
200g≤D2<350g
350g≤D3
EE, erimiş metal için elde edilen performans seviyesini gösterir (E1 en düşük seviye ve E3 ulaşılabilecek en yüksek seviyedir)E: Erimiş metal sıçramasına karşı direnç - E1 ila E3
Performans seviyesi= erimiş metal sıçraması (gram olarak)
60g≤E1<120g
120g≤E2<200g
200g≤E3
FF, temas ısısı için elde edilen performans seviyesini gösterir (1 en düşük seviyedir, bu tehlikeye sınırlı maruziyet için uygundur)F: Temas ısı direnci - F1 ila F3
Performans seviyesi= temas ısı direnci süresi (saniye cinsinden)
5.0s≤F1<10.0s
10.0s≤F2<15.0s
15.0s≤F3

Sınıf 1 giysilerin seçimi için rehberlik

Sınıf 1 giysiler, gaz kaynağı, düşük voltajda TIG/MIG kaynağı, mikro plazma kaynağı, sert lehimleme, punta kaynağı ve MMA kaynağı (rutil kaplı elektrot ile) gibi hafif sıçrama ve damla oluşumuna sahip manuel kaynak teknikleri için uygundur.

Sınıf 1 giysiler oksijen kesme makineleri, plazma kesme makineleri, direnç kaynak makineleri, termal püskürtme ve tezgah kaynağı için kullanılan makinelerin çalıştırılması için uygundur.

Sınıf 2 giysilerin seçimi için rehberlik

Sınıf 2 giysiler, yoğun sıçrama ve damla oluşumu olan manuel kaynak teknikleri için uygundur (örn. gaz kaynağı, TIG/MIG kaynağı, MAG kaynağı, mikro plazma kaynağı, lehimleme, punta kaynağı, bazik veya selüloz kaplı elektrotla MMA kaynağı, kendinden korumalı özlü ark kaynağı, oluk açma, oksijenle kesme, termal püskürtme).

Sınıf 2 giysiler, oksijen kesme makineleri, plazma kesme makineleri, direnç kaynak makineleri, termal püskürtme için kullanılan makineler ve tezgah kaynağı çalıştırılırken kapalı alanlarda kullanım için uygundur.

Ultraviyole (UV) radyasyon tehlikeleri hakkında bilgi

ISO11611 ayrıca UV radyasyonu da dahil olmak üzere kaynakla ilişkili tehlikelere karşı koruma sağlayan giysiler için minimum gereklilikleri belirtir. UV radyasyonu tüm elektrik ark kaynağı işlemlerinde üretilir.

Aşınma ve yıpranmanın bir sonucu olarak, giysi tam koruma sağlamaya devam etmeyebilir. Güneş yanıklarıyla ilişkili semptomlara benzer semptomlar, kullanıcı için yetersiz koruma olduğunu gösterir. Giysinin kapasitesini kontrol etmek için, kol uzunluğunda (yaklaşık 1 m uzakta) 100W tungsten ampulün ışığına tutun. Kumaşın içinden ışık görülebiliyorsa, UV radyasyonu kullanıcıyı etkileyecektir. Böyle bir durumda, daha yüksek koruma seviyeleri kullanın (örn. deri önlük ve kollar) veya giysiyi değiştirin.

Elektrostatik tehlikelere karşı koruma
EN 1149-5:2018 Koruyucu giysiler - Elektrostatik özellikler - Bölüm 5: Malzeme performansı ve tasarım gereklilikleri

EN 1149-5:2018, patlayıcı bir atmosferin minimum ateşleme enerjisinin 0,016 mJ'den az olmadığı durumlarda, yangın çıkarıcı deşarjları önlemek için toplam topraklı bir sistemin parçası olarak kullanılan başlıklar ve kepler dahil olmak üzere elektrostatik dağıtıcı koruyucu giysiler için malzeme ve tasarım gereksinimlerini belirtir.
1681744725669.png

Bu Avrupa Standardı bağlamında, tam topraklı sistem, personel ve diğer iletkenlerin 108 Ω'dan daha düşük bir dirençle toprağa bağlandığı sistemdir.

Malzeme ve tasarım gereklilikleri, giysi ile temas halinde giyilen veya taşınan, örneğin solunum cihazı vb. ek ekipmanların yeterli topraklamasını varsaymaz. Bu tür ek ekipmanların topraklanması gerekiyorsa, bu Avrupa Standardının kapsamı dışındaki diğer gereklilikler gerekli olabilir.

Bu standardın kapsamı, giysilerin ayrılmaz parçaları olmayan ve ayrı olan elektrostatik dağıtıcı koruyucu eldivenleri veya ayakkabıları içermez.

Malzeme ve tasarım gereklilikleri oksijenle zenginleştirilmiş yanıcı atmosferlerde yeterli koruma sağlamayabilir. Bu giysi statik elektrik deşarjlarını önlemek için tasarlanmıştır. Bu giysi ana gerilimlere karşı koruma sağlamaz ve oksijenle zenginleştirilmiş ortamlarda kullanıcıya koruma sağlamaz. Bu giysi ana gerilimlere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmamıştır.

Ark parlamasına karşı koruma
IEC 61482:2009 Elektrik Ark Flaş Standardı


Elektrik arkının termal tehlikelerine karşı koruma. Bu standart, orta gerilimlerde elektrik arkı tehlikesi olan elektro teknik işlerde kullanılan koruyucu giysiler için tasarlanmıştır. Bu standarda uygun giysiler, bir elektrik arkına maruz kalmanın sonuçlarının giysinin kendisi tarafından ağırlaştırılmayacağını garanti eder. Standart, ark termal performansını belirlemek için iki test yöntemi belirtir:

Bölüm 1-1: Test yöntemleri - Yöntem 1: Malzeme ve giysilerin Ark derecesinin belirlenmesi. Standart tarafından belirlenen minimum Ark Termal Performans Değeri (ATPV) 4 cal/cm2'dir.

Bölüm 1-2: Test Yöntemleri Yöntem 2: Kısıtlı ve yönlendirilmiş bir ark (kutu testi) kullanarak malzeme ve giysinin ark koruma sınıfının belirlenmesi.

Bu standart, orta gerilim elektrik ark tehlikesi olan elektro-teknik işlerde kullanılan koruyucu giysilere uygulanır. Bu standarda uygun giysiler, bir elektrik arkına maruz kalmanın giysi malzemesi ve yapısı tarafından ağırlaştırılmayacağını garanti eder. Ark termal direnç özellikleri kutu test yöntemine göre test edilmiştir.
1681744788711.png
Standart, testteki kısa devre akımı için iki sınıf belirtir: 4kA (sınıf1) veya 7kA (sınıf 2). Diğer test koşulları şunlardır:
  • Gerilim - 400 V
  • Süre - 500 ms
  • Manken ile kutu arasındaki mesafe - 300 mm
  • Performans karşılandı - Sınıf 1 - 4kA
Bu standardın gereklilikleri elektrik çarpması tehlikelerini ele almaz, ancak bu standartlar bu tür tehlikelerle ilgili standartlarla birlikte kullanılabilir. Çalışma sahasındaki çevresel koşullar ve riskler dikkate alınmalıdır. Bu standardın parametrelerinden sapmalar kullanıcının güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu giysiyi giyerken eriyebilecek sentetik liflerden yapılmış iç çamaşırları (örn. gömlekler ve/veya iç çamaşırları) giymeyin.

UV radyasyonuna karşı koruma
EN 13758-2 - Ultraviyole Korumalı Giysiler

Giysiler güneşten korunmada en önemli araçlardan biri olarak kabul edilir. Ancak yaygın görüşün aksine, bazı yazlık kumaşlar yetersiz ultraviyole (UV) koruması sağlamaktadır. Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN), güneşten koruyucu giysilerin test yöntemleri ve etiketlenmesi için gereklilikler konusunda yeni bir standart geliştirmiştir. Bu belge şu anda tamamlanmış ve yayınlanmıştır. CEN bünyesinde, CEN/TC 248 WG14 'UV koruyucu giysiler' adlı bir çalışma grubu, tekstil malzemelerinin UV-koruyucu özelliklerine ilişkin standartlar üretme misyonuyla kurulmuştur. Bu çalışma grubu faaliyetlerine 1998 yılında başlamış ve 11 Avrupa üye ülkesinden 30 uzmanı (dermatologlar, fizikçiler, tekstil teknologları, kumaş üreticileri ve giyim tekstili perakendecileri) içermiştir. Bu çalışma grubunda, UV-koruyucu giysilerin standardizasyonunun tüm tıbbi, etik, teknik ve ekonomik yönleri, her üyenin uzmanlığı temelinde ve bu alandaki ilgili literatür dikkate alınarak tartışılmıştır. Kararlar oy birliği ile alınmıştır.


Standardın ilk bölümü (EN 13758-1) tekstil malzemeleri için test yöntemlerinin (örneğin spektrofotometrik ölçümler) tüm ayrıntılarını ele alırken, ikinci bölüm (EN 13758-2) giyim tekstillerinin sınıflandırılması ve işaretlenmesini kapsamaktadır. Bu standarda uygunluğu iddia edilen UV-koruyucu giysiler, 40'tan büyük bir UV koruma faktörü (UPF) (UPF 40+), %5'ten düşük ortalama UVA geçirgenliği ve standardın ikinci bölümünde belirtilen tasarım gereklilikleri dahil olmak üzere tüm sıkı test, sınıflandırma ve işaretleme talimatlarını yerine getirmelidir. EN 13758-2 standardının numarası ve 40+ UPF ile işaretlenmiş bir piktogram, standarda uygun olması halinde giysiye iliştirilmelidir. Giysi, güneşin UV radyasyonuna maruz kalmaya karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ölçülen UPF >50'dir, bu da giysinin kumaşının zararlı UV radyasyonunun %98'inden fazlasını engellediği anlamına gelir.

Bu standarda uygun giysiler en yüksek düzeyde koruma sağlar. Vücudun sadece örtülen kısımları korunur. Koruma, giyildiğinde, gerildiğinde veya ıslandığında azalabilir.

Kimyasal koruma
EN 13034 - Kimyasal ürünlerin sıçramasına karşı koruyucu giysi


EN 13034, EN 13034:2005+A1:2009 uyarınca kimyasallara karşı sınırlı korumaya ilişkin bir kılavuz sunmaktadır. Sınıflandırma Tip 6'dır. Bu, seyreltilmiş kimyasal ürünlerin sınırlı sayıda sıçramasına/spreyine karşı koruma sağlandığı anlamına gelir. Tip 6 korumanın zararlı gazlara, katı formdaki kimyasallara veya yüksek konsantrasyonlu kimyasallara karşı tam bir sıvı geçirmez bariyere karşı korumayı kapsamadığını lütfen unutmayın.

Aşınma DirenciSınıf 6
Yırtılma DayanımıSınıf 6
Çekme DayanımıSınıf 6
Delinme DirenciSınıf 6
Sıvı İtme KuvvetiSınıf 3
Sıvı GeçirmesiSınıf 3
Dikiş DayanımıSınıf 6

Lütfen bu kullanım türü için tip 3,4 ve 5 kimyasal koruyucu giysileri seçin. Tüm giysi üzerinde yapılan bir sprey testi, Yangına Dayanıklı Giysinin seyreltilmiş formdaki kimyasal spreylere karşı koruma için uygun olduğunu kanıtlamıştır. Tablo, EN13034'ün farklı parametreleri ve kimyasal ürünleri için test sonuçlarını göstermektedir.

FR ve AR giysiler
ASTM F1506-22: Aleve Dayanıklı, Elektrik Arkına Dayanıklı Giysiler

Bazı iş yerlerinde açıkta kalan cilt, tehlikeye maruz kalan cilt anlamına gelebilir. Aslında, belirli koşullar altında, hasar deri altının ötesine geçebilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir. Koruyucu giysiler bu yüzden vardır. Kullanıcılar ASTM F1506-22: Alevlere ve Elektrik Arklarına Maruz Kalan İşçiler Tarafından Giyilen Aleve Dayanıklı ve Elektrik Arkına Dayanıklı Koruyucu Giysiler için Standart Performans Spesifikasyonu'ndan elde edilen ölçülebilir sonuçlara başvurabilirler.

Aleve Dayanıklı (FR) ve Ark Dereceli (AR) Kıyafetler
Alevler çalışanlar için yaygın tehlikelerdir, bu nedenle ateşle temas halindeyken veya yangının olası olduğu bir ortamda aleve dayanıklı (FR) giysiler giymek önemlidir. Benzer şekilde, elektrik sistemleri ile temas halinde olan personel elektrik kıvılcımlarına maruz kalabilir. Bunlar, elektrikli iletkenler arasındaki yalıtım veya izolasyon sağlanan gerilime dayanmak için yetersiz kaldığında elektrik akımının havadan geçmesiyle gerçekleşir. Elektrik kıvılcımları her gün meydana gelir ve anlık enerji patlamaları olsalar da felaketlere yol açabilirler. Bazı elektrik arkları 35.000°F (yaklaşık 19500°C) kadar yüksektir, bu da güneş yüzeyinin sıcaklığının dört katıdır. Bununla birlikte, elektrik kıvılcımlarının şiddeti farklılık gösterebilir; bazıları hafif yaralanmalara neden olurken bazıları da ölüme yol açabilir. Elektrik kıvılvımlarıyla temas halinde olan çalışanlar için kıvılcım korumalı (AR) giysiler çok önemlidir.

ASTM F1506-22 Hakkında
Elektrik kıvılcımı derecesine sahip tüm giysiler aleve dayanıklıdır, ancak tüm FR giysilerin elektrik kıvılcımı derecesi yoktur. Bu nedenle, sıklıkla bir araya getirilmelerine rağmen, bu değerler giysilerin farklı niteliklerini tanımlar. ASTM F1506-22, FR ve AR giysilerini kapsar ve her ikisi için de bir performans spesifikasyonu görevi görür. Özellikle, kumaşların kıvılcım derecesini, kumaşların ve alt montajların alev direncini, kumaşların ve alt montajların mekanik dayanıklılığını, minimum giysi konstrüksiyonu ve performans yönergelerini ve alevlere ve elektrik kıvılcımlarına maruz kalan işçiler tarafından giyilen tamamlanmış koruyucu giysiler için giysi etiketleme yönergelerini belirlemek için performans gereksinimlerini tanımlar.

Kişisel koruyucu kıyafetlere ilişkin sonuç
Hasarlı giysiler büyük olasılıkla giysilerin koruma düzeyini azaltacaktır. Hasar veya eskimenin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekirse giysilerin onarılması veya değiştirilmesi korumanızın devam etmesini sağlayacaktır. İşveren aşınma ve yıpranmayı, hasarları düzenli olarak takip etmelidir. Derhal değiştirilmesi gerekir.
1681745531257.png

Yüksek kaliteli koruyucu giysiler giyerken bile, güvenliğinizin hiçbir koşulda garanti edilemeyeceğini lütfen unutmayın. Tam koruma için kullanıcı, tüm parçaları aynı seviyede koruma sağlayan komple bir takım elbise giymelidir (takım elbise, tulum, ceket ve pantolondan oluşan iki parçalı bir takım elbise veya önlük ve pantolon askısı anlamına gelir).

İki parçalı giysilerin tasarımında üst ve alt parçalar arasında 20 cm'lik bir örtüşme dikkate alınır. Bedeninizi seçerken bunu göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Bu giysiler yüz, eller ve ayaklar için koruma sağlamaz. Vücudunuzun bu kısımları için uygun KKD'yi kullandığınızdan emin olun. Giysinin dizlerde ekstra katmanları varsa, bu sadece giysinin gücünü artırmak veya kullanıcının konforunu artırmak içindir. Bu hiçbir şekilde diz yaralanmalarına karşı bir koruma değildir. Giysinin dizlerinde ekstra dolgu varsa, bu sadece giysinin gücünü ve kullanıcının konforunu artırmak içindir ve diz yaralanmalarına karşı koruma sağlaması amaçlanmamıştır. Kişisel koruyucu giysiler tüm iş günü boyunca giyilmeye uygun olmalı ve kullanıcının sağlığını ve hijyenini olumsuz yönde etkileyen toksik, kanserojen, mutajen veya diğer maddeleri içermemelidir. Bu giysi ile cilt teması nedeniyle bilinen alerjik reaksiyonlar yoktur. Giysiler ülkenizdeki uygun kanallar aracılığıyla geri dönüştürülebilir. Bu giysinin hasar görmesi (örneğin delikler ve yırtıklar) muhtemelen sağladığı korumayı azaltacaktır. Hasar ve aşınmanın düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekirse giysinin onarılması veya değiştirilmesi korumanızı sağlayacaktır.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst