• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Manlift Üzerinde Emniyet Kemeri Kullanımı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan C. Mtl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Makaslı manlift üzerinde çalışırken emniyet kemeri zorunlumu ?
Ayrıca emniyet kemeri nereye takılmalı manlift üreticisi tarafından takılan yerlerin tehlikeli olduğunu söylüyorlar devrilirse adam altında kalabilir diyorlar. Neye dikkat etmeliyim
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, personel yükseğe çıkacağından dolayı emniyet kemerini giyip güvenli bağlantı noktalarına bağlantısı yapması gerekmektedir.
Platformun korkulukları olması sizi yanıltabilir.
Platform içerisindeyken korkuluk dışına uzanması veya eğilmesi gereken noktalar olabilir. Ayrıca manliftin hareket etmesi nedeniyle platform içerisinden dışarı doğru düşme meydana gelebilir.
Emniyet kemerini kanca veya karabina yardımıyla platform içerisinde zemine yakın bir yerde ankraj noktaları vardır. Buralara bağlantısını yapması gerekmektedir.
iyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
@yüksel61 e ilave olarak bahanelere aldırış etmeyin. Üretici kılavuzunda o makinenin hangi şartlarda çalışması gerektiği yazar. Devrilmesini önleyecek şartlarda çalışması zaten birinci öncelik. Adam 10 metre yukarıda çalışıyorken, rüzgar hızıda aşırıysa o işin beklemesi gerekir. Adam 10 metreden düşsün ama sepet altında kalmasın mantığı sağlıklı bir yaklaşım değil.
 
Üyeler Görebilir
Güzel denk geldi. Ya emniyet kemeri takılı olmasaydı?



Mobil yükseltilebilen çalışma platformları (MEWP), örneğin manliftler ve personel yükselticiler, EN 280 + A1 standardına göre belirli aralıklarla denetlenmelidir. Bu denetimlerin yılda en az bir kez yapılması zorunludur ve iş güvenliği açısından büyük önem taşır. İlgili videoda, kullanılan MEWP cihazında bir arıza meydana geldiği görülmektedir.

Ayrıca ANSI A92 standardı, bu tür ekipmanların güvenli kullanımı, operatörlerin alması gereken eğitimler, yapılması gereken denetimler ve görev dağılımı gibi konuları kapsamaktadır.

Olayda çalışan, güvenlik kemerini sepete doğru şekilde bağladığı için ciddi bir yaralanmadan kurtulmuştur. MEWP ile ilgili kazaların çoğu, operatörün ekipman tarafından fırlatılması sonucu gerçekleştiği için emniyet kemeri kullanımı hayati önem taşır.

Ayrıca olay yerinde kurulumla ilgili hatalar da göze çarpmaktadır. Bu durum, operatör eğitimlerinin, iş izin süreçlerinin ve düzenli saha gözlemlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar ,


Bir iş ekipmanından emniyet kemeri kullanılması gerekip gerekmediğini belirlemenin yolu iş ekipmanının üzerinden nasıl düşeriz sorusunu sormaktır.

Manlift için manliften nasıl yüksekten düşeriz sorusunun cevapları aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Korkuluk sınırlarının dışına çıkılırsa düşeriz.
  • Manlift ani hareketlerinde dengemizi kaybederek düşeriz.
  • Manlift devrilirse düşeriz.

Korkuluk sınırlarının dışına çıkılırsa düşeriz :

Manlift çoğu zaman çalışma alanına tam yanaşamıyor veya yükselemiyor. Bu durumlarda sıklıkla korkuluk sınırlarının dışına çıkılmaktadır. Çalışanlar ne kadar korkuluk sınırlarının dışına çıkmayacaklarını söyleseler de dalgınlıkla veya refleksle korkuluk sınırlarını aşmaktadırlar. Ben uzun yıllardır yüksekte çeşitli işler yapmaktayım ve manlif vb. bir çok iş ekipmanı kullanıyorum. İnsanlara yapmamaları gereken davranışları anlatırken ben bile korkuluk sınırlarının dışına çıkacak hareketler yaparken kendimi buluyorum. Bunu genellikle dalgınlıktan yaptığım çok oluyor. O yüzden insan hatasının etkilerini azaltmak için emniyet kemeri kullanılmalıdır.

Manlift ani hareketlerinde dengemizi kaybederek düşeriz:

Manlift hareketli ve salınım yapan bir ekipmandır. Bu durumda denge kayıplarına bağlı olarak yüksekten düşme tehlikesi ile karşılaşılması çok yüksek bir ihtimaldir. Bu yüzden emniyet kemeri kullanılmalıdır.

Manlift devrilirse düşeriz:

Manliftin devrilmesi üretici talimatlarının dışına çıkılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Örneğin rüzgar hızı , zemin taşıma kapasitesi , lastik basıncı , izin verilen yüzey eğimi gibi üreticinin belirlediği şartlar ve tavsiyelere uyulmalı ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Bu şartlara uyulduğunda manliftin devrilmesi mümkün değildir. Manliftin devrilmesine çevredeki iş ekipmanları , yakınlık tehlikeleri de neden olabilir. Bu durumda kullanım öncesi risk analizi yapılmalıdır. Devrilme ihtimaline karşı emniyet kemeri çoğu zaman bir anlam ifade etmeyecektir. Burada birazcık şans faktörleri devreye girmektedir. Örneğin emniyet kemeri kullanırken yaşanacak bir devrilme durumunda çalışan manlift sepet bölümünde kalarak daha az zarar görebilir veya sepettin dışında kalarak manliftin altında kalabilir. Burada tamamen şans faktörleri devreye girecektir. Devrileme kaynaklı yüksekten düşme tehlikesine karşı ilk başta belirtiğimiz tedbirler alınmalıdır.
Düşmeye sebep olan ilk iki durum için emniyet kemeri kullanılmalıdır. Peki emniyet kemeri nasıl kullanılmalıdır. Manlift içerisinde kullanılacak emniyet kemerinin bağlantı elemanı olan lanyard mümkün olduğunca kısa veya geri sarımlı lanyardl olmalıdır. Lanyardlar üreticinin belirlediği ankraj noktalarına takılmalıdır. Bu ankraj noktaları genellikle orta korkuluğun biraz altında veya zemine yakın olarak konumlanabilmektedir. Buradaki amaç serbest düşüş mesafesinin kısa tutulmasıdır.

Aklınıza manliften bağımsız olarak emniyet kemerini bağlamak gelebilir. Manliften bağımsız herhangi bir noktaya bağlanılmamalıdır. Bunun sebebi manlift üzerinden inmeden yükseltilebilen ve konumu değiştirilebilen bir ekipmandır. Şöyle bir senaryo hayal edelim. Çalışan kendisini manliften bağımsız bağladı ve işin stresi veya yoğunluğundan bağlı olduğunu unuttu. Yada manlift operatörü dikkatsiz davrandı manlifti hareket ettirdi. Bu durumda askıda kalabilir, pandül yiyebilir veya manlift ile yüzey arasında sıkışabilirsiniz. Böyle bir kazanın yaşanmaması için doğrudan manlifte bağlanılmalıdır. Tabiki bazı özel durumlarda çalışma alanına erişimin zor olduğu yerlerde bağımsız bağlamaya gerek olabilir.

Selamlar,
 
Üst