• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mülakata çağrılmanızı engelleyen 10 ölümcül cv hatası

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Özgeçmiş sizin yeni fırsatlara açılan tek kapınız. Eğer yüksek yerlerde tanıdıklarınız yoksa, çoğu zaman bir işe yerleşme maceranız 2 sayfalık bir WORD dökümanından geçiyor. Kim bu kapının eski, boyası akmış, kolları tutmayan bir şekilde gözükmesini ister? Cevap veriyoruz: Kimse. Derdinizi ve isteğinizi 2 dakikada anlatmaya uğraştığınız özgeçmişinizde yapmamanız gereken 10 ölümcül hatayı sıraladık, bakalım kendi özgeçmişinizde bunlardan birini bulacak mısınız?

haber.jpeg

  • Yazım Hataları: Bu bizce en ölümcül hatalardan biri, hatta en önemlisi. CV’sinde yazım hatası yapmış, gerekli bağlaçları ayırmamış, devrik cümle kurmuş, anlatım hatası yapmış bir aday, özgeçmişi inceleyende kesinlikle çok olumsuz bir intiba bırakıyor. “Bir önce ki görevim üretim planlama şefliğiydi” ile “Bir önceki görevim Üretim Planlama Şefliği’ydi” arasındaki farkı eğer anlamıyorsanız kesinlikle profesyonel bir destek almalısınız. Zira, hatasız bir Türkçe ile yazılmış özgeçmiş olmazsa olmaz.
  • Doküman Formatı Sıkıntısı: Bu da sıklıkla yapılan hatalardan. Bir özgeçmişin her bilgisayarda en temel özelliklerde bile olsa mutlaka açılır olması gerekiyor. Kimse sizin özgemişinizi görüntüleyecek diye sistemini veya programını güncellemek zorunda kalmamalı. Mesela MS Office 2013 ile hazırlanan ve o formatta kaydedilen bir CV, MS Office 2003 ile açılmaz. Açılsa bile muhtemelen tanıyamazsınız. Dolayısıyla kaydederken en temel Office formatında kaydedin (ki bu .DOC uzantısı oluyor). PDF olarak göndermek te bir opsiyon, ancak halen PDF açıcı bir yazılımın yüklü olmadığı bilgisayarlar bildiğimiz için, siz garantiye alın ve .DOC formatıyla gönderin.
  • Önyazınızın Olmaması: Ön Yazı sadece kariyer.net’in hayatımıza soktuğu bir şey değil. Ön yazı sizin bir veya iki paragrafta meramınızı anlatmanız için harika bir fırsatı. Çok özet ama herşeyi kapsayan, çok vurucu bir ön yazı hazırlayın ve özgeçmişin içine gömün. Ayrı bir dosya olarak göndermeyin. Özgeçmişi açan kişi ilk başta ön yazınızı görsün, CV’niz gerekiyorsa ikinci sayfadan başlasın. Ön yazı candır, etkili yazılmış bir ön yazı kişinin özgeçmişinize olumlu olarak bakmasının en büyük adımlarındandır. Eğer ön yazınız yoksa, bu büyük hatadan derhal vazgeçin.
  • Resim, Resim, Resim: Buna, Linkedin Profilinizi Nasıl Daha Vurucu Hale Getirirsiniz? yazısında da değindik. Resim bir CV’de en düzgün olması gereken şeylerden biri. Formal bir kıyafetle, güler yüzlü ve samimi bir resim hiç dikkat çekmez. Hatta cümleyi şöyle kuralım, en iyi resim IK’cının dikkatini en çekmeyen resimdir. Eğer özgeçmişi inceleyen kişi resminizle fazla zaman geçirmiyorsa, o resim görevini yapmış demektir.
  • Maile CV’yi Eklemeyi Unutmak: Bu belki çok ölümcül değil ama kim ikinci bir mail atıp, “Dosyayı eklemeyi unutmuşum” demek ister ki? O yüzden, maili yazdıktan sonra gönder’e basmadan mutlaka kontrol edin, dosyayı eklediniz mi? Gerekiyorsa kendinize bir deneme maili gönderin. Daha CV bile incelenmeden ‘saf’ pozisyonuna düşmek istemeyiz değil mi?
  • Her Şirkete Aynı Özgeçmişle Başvurmak: Bu tek başına ayrı bir yazıyı hakeden en ölümcül hatalardan. Bırakın her şirkete aynı özgeçmişle başvurmayı, her pozisyona bile ayrı özgeçmişle başvurulmalı. Sonuçta siz tecrübelerinizin oluşturduğu bir yetenek yumağısınız değil mi, her ipiniz ayrı bir yetkinlik. Dolayısıyla Satış Şefi ile Kanal Geliştirme Yöneticisi ilanına aynı özgeçmişle başvurmayın. Geçmişinizde ikisinin de tecrübesi varsa, ilgili tecrübeleri ön plana çıkartacak bir özgeçmiş hazırlayın. Başvurduğunuz şirket ve pozisyon projelere, yenilikçiliğe önem veriyorsa geçmişte yaptığınız projeleri ön plana çıkartacak bir özgeçmiş hazırlayın. Dedik ya, bu konu ayrı bir yazı, ama lütfen, her pozisyon için oturup özel bir özgeçmiş hazırlayın.
  • Dünyanın En Kompleks CV’sini Hazırlamak: Teknolojiyle hayatımıza giren bir olgu var artık: sadelik. Hatta bunun ‘less is more’ gibi harika bir mottosu da var. CV kesinlikle kompleks olmamalı, kişi özgeçmişinize bakarken gözleri fır fır dönmemeli, başı ağrımamalı, istediği bilgileri bulmakta zorlanmamalı. Aynı kısımların formatları aynı olmalı. Tüm başlıklar mesela Verdana fontuyla ve 13 BOLD puntoyla hazırlanmalı. Tüm açıklama yazıları ise yine Verdana fontuyla ama bu sefer 11 normal puntoyla hazırlanmalı, gibi. Tek font, tek format, basit içerik. Parola bu.
  • Garip Dosya İsimleri Kullanmak: ÖzgeçmişimSonGüncel2014.doc gibi, Untitled.doc gibi, DOC02.doc gibi hiçbir şey anlatmayan dosya isimleri kullanmak da en kötü hatalardan biri. Özgeçmiş dosyanızın ismi basit ve açıklayıcı olmalı. İsim Soyisim ve yanına CV veya Özgeçmiş yazmak gayet yeterli. OsmanDertsizOzgecmis.doc gibi mesela. Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin, muhtemelen bir şey olmaz ama yine de riske girmemek en mantıklısı.
  • Özgeçmişi Gereksiz Bilgilerle Donatmak: Referanslar buna dahil. ‘Referanslarım’ şeklinde bir başlığın bile olması şaşırtıcı. Eğer ihtiyaçları varsa zaten sizden referans talep ederler. O değerli alana kendinizi çok daha iyi anlatacak başka şeyler ekleyebilirsiniz. Açıkçası, HOBİLERİM kısmı da artık yavaş yavaş yok olması gereken kısımlardan biri. Sizi tanımak isteyen kişiye mülakatta anlatırsınız boş zamanlarınızda nelerle uğraştığınızı. CV, o şirkete o poziyonda başladığınızda neyi farklı yapacağınızı hissettirmeniz gereken bir şey, sosyal bir mecra değil.
  • Uygun Olmayan Bir E-Mail Adresi Kullanmak: Bunu buraya yazmak istemezdik, ama kötü haber: ne yazık ki halen osmandertsiz89__@hotmail.com gibi e-mail adreslerinden özgeçmiş gönderen arkadaşlarımız var. Eğri oturup doğru konuşalım, Age of Empires server’ına yönetici aramıyoruz, profesyonel bir çalışan arıyoruz. Bir zahmet isim soyisim kombinasyonunuzun olduğu basit, sırıtmayan ve kolay algılanabilir bir e-mail alın kendinize.
Eğer bu 10 maddeden herhangi biri sizin CV’nizde yer almıyorsa tebrikler! Elle tutulur bir özgeçmişiniz var demektir. Ama şunu unutmayın, özgeçmiş hali hazırda bir kağıt parçası, asıl önemli olan içini tecrübelerinizle nasıl doldurabildiğiniz. Eğer özgeçmişinizde başarılı bir şeyler anlatmıyorsanız IK’cılar tarafından seçilme ihtimaliniz biraz düşük. Yani, bu yukarıdaki maddeler işin estetiği, asıl önemli olan işin hikayesi. O da başka bir yazı konusu olacak.

Başarılar!
 
Üst