• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Oruç tutanlar için iş güvenliği

1709152078542.pngMalumunuz Ramazan ayı geldi çattı. Bu ay içerisinde işçilerden de oruç tutanlar olacaktır. Oruç tutmaya bağlı olarak insan vücudu da birden değişen düzene tepkiler verecektir. Özellikle orucun yaz aylarına denk geldiği ve oruçlu kalma sürelerinin arttığı aylarda oruç iş güvenliği açısından riskler doğuracaktır. Bu konumuzda vücutta oluşabilecek değişimleri ve neler yapılabileceği konusunda bilgiler aktarmaya çalışacağım.

ORUCUN VÜCUDA ETKİLERİ

Baş ağrısı :
Oruç tutmaya başlayan bireylerin pek çoğu oruç tutmaya başladıkları ilk günlerde sıklıkla baş ağrısı çekerler. Bu baş ağrılarının nedeni aç kalmaya bağlı kan şekerinin düşmesidir. Ramazan ayı dışında da baş ağrısı sorunu yaşıyor, migren rahatsızlığına sahip ya da kronik hipoglisemi sorununuz var ise oruç tutarken almanız gereken önlemleri doktorunuza danışmanızı öneririm.

Dikkat ve konsantrasyon bozuklukları : Tıpkı baş ağrısı gibi dikkat ve konsantrasyonun bozulmasına da kan şekerinin düşüşü neden olur. Gün boyu aç kalan kişilerde sıklıkla, halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk hatta çarpıntı gibi sıkıntılar baş gösterebilir. Oruç başlangıcında kendini gösteren bu şikayetler bedenin oruç tutmaya alışması ile azalır hatta kaybolur. Bu nedenle ilk bir iki gün bu sıkıntıları yaşamak normaldir. Özellikle hem oruç tutup hem de çalışacak olanların, araç kullananların dikkat bozukluğu yaşaması beklenen bir sonuçtur. Ayrıca kan şekerinin düşmesi bireyin kolaylıkla öfkelenebilmesine neden olduğundan Ramazan ayı sürecinde bireylerin daha dikkatli olması ve istenmeyen olaylardan kaçınması önemlidir. Dikkat bozukluğu problemi yaşayan kişilerin Ramazan ayı sürecinde mümkünse araç kullanmamaya çalışmaları, unutkanlık sorunu yaşayanların ev kazalarına karşı tedbir almaları gereklidir.

Bağırsak Faaliyetlerinin Yavaşlaması : Oruç tutmaya başlandığında bireyin sindirim sisteminde de bir takım değişiklikler olur. Hazımsızlık bu problemlerin en başlıca karşılaşılanıdır. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte sindirim sisteminin bu yeni duruma alışması zaman alır. Bu nedenle oruç tutulmaya başlanan ilk günlerde kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir, sabırlı olup beklemek gerekir. Bağırsak faaliyetleri yavaşlayan kabızlık sorunu yaşayan bireylerin sahurda kuru kayısı ya da incir yemeleri önerilir. Lif yönünden zengin gıdaların tüketilmesi, posalı yiyeceklerin sahur ve iftar menülerine eklenmesi bağırsak faaliyetlerini rahatlatacaktır.

Böbrek Sorunları : Böbrek yetmezliği, taş, kum gibi bilinen ya da henüz farkına varılmamış böbrek sorunu olanların Ramazan dönemine ekstra dikkat etmeleri gerekir. Uzun süre susuz kalacak olan beden böbrek hastalıklarının adeta tetikçisi. Eğer böbrek ile ilgili bir sıkıntınız var ise uzmanlar kesinlikle oruç tutulmamasını öneriyor.

Uyku Problemi : Oruç tutan bireylerde sıklıkla görülen problemlerden bir diğeri de uyku düzeninin bozulması ve uyku sorunu yaşanmasıdır. Özellikle oruç tutmaya başlanılan ilk zamanlarda bu sorun kendini daha belirgin olarak gösterir. Oruç tutmanın en önemli öğünlerinden biri de sahura kalkmaktır. Havaların sıcak olduğu yaz dönemlerine denk gelen Ramazan aylarında uyku sorunları kendini daha fazla hissettirir. Zaten sıcakta uyku uyumak başlı başına bir sorunken bir de sahura kalkıp tekrar uykuya dalmak (tok karnına) kimi bünyelerde uykusuzluğu tetikleyebiliyor. Uyunacak odanın serinletilmesi, midenin ağır yemeklerle doldurulmaksızın beslenilmesi uyku sorununu en az seviyede yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Susuzluğa Bağlı Problemler : Bunlara ilave olarak Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi beraberinde susuzluğu da getirmektedir. Su tüketilemediği halde fiziksel aktivite devam etmekte ve buda çeşitli problemlere neden olmaktadır. Susuz kalan vücut, kendi suyunu tutmaya çalışıyor. Sonuç olarak idrara az çıkılıyor, kan hacmi azalıyor ve tansiyon düşüklüğü görülüyor. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kuruyor ve sağlığını yitiriyor. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getiriyor. Hatta uzun süreli susuzluk sonrasında vücuttaki sıvı miktarının yüzde 15’inin kaybedilmesi, komaya ve hatta yaşamın kaybedilmesine bile sebep olabiliyor

Su Kaybının İnsan Vücudu Üzerine Etkileri Nelerdir?
  • %1: Susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması, performans azalması,
  • %3: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi,
  • %4: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi,
  • %5: Baş ağrısı, yorgunluk
  • %6: Halsizlik, titreme
  • %7: Fiziksel aktivite sürerse bayılma,
  • %10: Bilinç kaybı
  • %11: Vücut dirençsizliği, olası ölüm,
  • %12: %97 oranında ölüm,
  • %15: %100 oranında vefat etme.
RAMAZANDA BESLENME
1709114328073.pngRamazan ayında sağlıklı beslenmek daha zor hale gelir, özellikle iftar öğünü modern kültürde sağlıksız yağ, şeker ve tuz içeren yiyeceklerle dolup taşar. Yüksek enerji içeren bu öğünler günlük enerji ihtiyacını karşılayabilir, ancak besin eksikliklerine yol açabilir. Bu nedenle, Ramazan ayında sağlıklı, geleneksel ve atıksız beslenmeye odaklanmayı amaçlayan bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Ramazan'da Beslenme Hedefleri:
  • Sahur ve iftar öğünleri, yeterli enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içermelidir.
  • Öğünler düzenli, dengeli ve yeterli olmalıdır.
  • Her öğünde küçük porsiyonlu ve enerji içeriği yoğun olmayan (1500 kcal) yiyecek ve içecekler tüketilmelidir.
  • Sahur atlanmamalı ve mümkünse geç saatte yapılmalıdır.
  • Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
  • Sahur ve iftar, tüm besin gruplarını içermelidir.
  • Yeterli su/sıvı alımı sağlanmalıdır.
  • Şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekler ile işlenmiş tahıllardan zengin yiyecekler sınırlanmalıdır.
  • Hamur işi tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
  • Yağlı kırmızı etler, balık, hindi ve tavuk gibi beyaz etler tercih edilmelidir.
  • Şarküteri ürünleri (sucuk, sosis, salam, pastırma vb.) tüketilmemelidir.
  • Bitkisel yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı vb.) tercih edilmelidir.
  • Yiyecekler yavaş yenmeli ve doygunluğa erişebilmek için iyice çiğnenmelidir.
  • İdrara çıkışı hızlandıran kafeinli içeceklerden (kahve, çay, kola vb.) ve yüksek tuz içeren besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Kızartılmış ve yağlı besinler yerine ızgara, fırın veya tencerede pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Paketli yiyecek ve içecek alındığında etiket bilgisi mutlaka okunmalıdır.
Ramazan’da günlük alınan enerji bireyin gereksinimini karşılayacak düzeyde olmalıdır.
1709113888518.png

RAMAZAN’DA YETERLİ SU/SIVI ALIMI
1709116035179.pngYukarıda belirtilen vücut etkileri görüldüğü üzere iş kazalarının temel sebepleri arasında yer almaktadır. Ramazan ayı boyunca, oruçlu olunan süre içerisinde, kaybedilen su yerine konulamayacağı için iftardan sahura kadar en az 3-3,5 lt su tüketmek gereklidir.

Özellikle ter yolu ile su kaybı sırasında mineral kaybı da olacağı unutmamalıdır. Ağır iş yapma, sıcak ortamda çalışma gibi nedenlerle terleme yolu ile fazla su kaybı yaşanıyorsa mineralden zengin içecekler, mesela soda, içmek kaybettiğimiz minerallerin yerine konmasını sağlar.

Çay ve kahve içmek, sanılanın aksine, idrar miktarını artıran etkileri nedeniyle su kaybına neden olur. Bu nedenle çay ve kahve tüketimini gün içinde 1- 2 fincan kahve ve 3- 4 bardak çay olacak şekilde sınırlandırmak ve her tüketimden sonra su içmek büyük önem taşır.




RAMAZAN’DA YETERLİ POSA ALIMI
Diyet posası (lif); insan vücudunun sindiremediği karbonhidratlardır. Ramazan’da sıklıkla yaşanan kabızlığın önlenmesi için yeterli düzeyde alınması önemlidir.
  • Posa mide boşalmasını geciktirir, yeme isteğini azaltır,
  • Posa, suyu bünyesinde tutarak bağırsaklardaki atıkların yumuşamasına ve genişlemesine yardımcı olur; dışkılama sıklığı ve dışkı ağırlığını artırarak bağırsakta oluşan artıkların ve toksinlerin hızla dışarı atılmasını sağlar.
1709116553752.png

ALINABİLECEK BAZI ÖNLEMLER
Bu durumun önüne geçmek için çalışma sahalarında aşağıdaki önlemler alınabilir.
  1. Daha sık sağlık kontrolleri gerekecektir.
  2. Sağlık kontrolleri dışında oruçlu süreye özel olarak orucun vücut üzerine etkileri ve bu durumların işçilere olası problemleri hakkında bilgi ve eğitim verilmelidir.
  3. Çalışırken baş dönmesi, dikkat dağılması yada çalışan güvenliğini etkileyen bir rahatsızlık hissedilirse hemen ara verilip oturulmalı ayrıca iş yeri hekiminden destek alınmalıdır.
  4. Ustabaşı, formen, mühendis ve diğer yetkililere işçilerin davranış değişikliklerinin takip edilmesi yönünde eğitim verilmeli ve takibi yapılmalıdır.
  5. Dinlenme süreleri ve sıklığı arttırılmalı, işçilere bu konuda bilgi verilmelidir.
  6. İş güvenliği uzmanları tarafından saha kontrolleri arttırılmalıdır.
  7. İftardan sonra çalışmaların devam etme durumunda iftar yemeği için çalışanı zorlamayacak ve yormayacak menü tercihleri yapılmalıdır.
  8. Diabet hastaları, sürekli ilaç kullanması gereken kişiler, mide ülseri olan kişiler, böbrek yetmezliği olan kişiler tespit edilerek bu kişiler ile oruç tutulmamasına yönelik özel görüşme yapılabilir yada en ufak bir rahatsızlık durumunda iş yeri hekimini görmeleri tavsiye edilebilir.
  9. Çalışanların çalışma bölgeleri değiştirilerek daha az riskli bölgelerde geçici olarak çalıştırılabilirler. Örneğin yüksekte çalışanlar oruçlu oldukları sürece yer hizmetlerinde görevlendirilebilir.
  10. Görevi gereği sürekli iş makinesi, forklift ve araç kullanan operatör ve sürücüler dikkat dağılması konusunda uyarılmalı ve mola sıklığı gerektiğinde arttırılmalıdır.
  11. Personel birimi tarafından çalışanların yıllık izinleri ramazana denk getirilebilir ve üretim planlamaları bu ay için özel olarak değiştirilebilir.
Kaynaklar
  1. sagligimicinhersey.com
  2. habersarayi.com
  3. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
  4. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Son düzenleme:
İnsanlar bir şekilde oruç tutacaklar buna kimse engel olamaz. İşverenler de genelde "verim düşüşü" bahane ederler. Benim önerim de şudur ki; senelik izinleri Ramazan Ayında kullanmaktır. En azından ilk haftası kullanılsa mesela hem bedenen hem de psikolojik olarak alışılır ve sonraki günlerde yapılacak olan mesai, daha rahat ve sorunsuz geçer yani minimize olur.
 
Antalya İlinde oruç tutan bir saha mühendisi olarak bu sayılanların bilimsel tespit niteliğinde olsa da bende aynı etki yaptığını söylemem mümkün değil. Daha zor şartlarda iç gücü ile çalışan personellerde verim kaybı ve dikkatsizlik mutlaka olacaktır. Tabi bu öngörülmüş bilinen bir gerçektedir.

Personellerimize ramazan öncesinde verilen işler ile ramazan ayında beklenen işin optimizasyonu yapılarak iş kazalarının ve verim düşüklüğünün önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Şayet biz şirketimizde bunu başarıyla uyguladığımızı düşünüyorum.
 
Bu yıl da Ramazan için iş güvenliği eğitimi sunumu hazırladık ilk fırsatta verebilmeyi hedefliyorum. Özellikle araç kullanımları için farkındalık yaratmamız şart.
 
Gözlemlediğim çalışanlar kendini bir şekilde ayarlıyor. Genellikle kaytarmalar artıyor, aşırı ağır işlerden kaçınılıyor vb. gibi.

Fakat bunlara hiç gerek yok yukarıda çok basit uygulanabilecek öneriler yer alıyor. Kimseyi suçlu hissettirmeden çalışanlara yardımcı olunabilir.
 
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Ramazan ayının görevlerinden biri olan orucun; maddi, manevi birçok yararı bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından vücudun dinlenmesi için tavsiye edilen ibadet, her derde deva her hastalığa şifa özelliği ile de dikkat çekmektedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan ibadet, fazla yemek yemenin yol açtığı sorunları ortadan kaldırmaktadır.

Kuran-ı Kerimin Müslümanlara emretmiş olduğu ibadetin, ruha ve bedene çok faydası dokunmaktadır. Az yemenin ömrü uzattığı teorisi, yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkmıştır. Oruçta az yemek yeme olasılığını artırdığı için, birçok hastalıktan koruyor ve ömrün uzamasına katkı sağlıyor. Ayrıca obezite, yağlanma, kolesterol, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya katkı sağlıyor. Vücudu zararlı toksinlerden arınmasına da yardımcı olmaktadır. Oruç tutarken yağ enzimleri harekete geçiyor ve antrenman yapıyormuş gibi daha çabuk ve hızlı yağ yakımı sürecine giriyor. 30 gün sonrada bu periyoda alışan vücut oruç tutmasanız da hızlı yağ yakımı etkisini uzun süre daha devam ettiriyor.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Oruç tutarken karaciğer metabolik aktivitelerini, normal günler dışında daha yoğun yapıyor ve bu da vücuda yarar sağlıyor. Glikojenoliziz, oruçluyken devreye giriyor ve daha fazla çalışarak, kilo almayı engelliyor. Ve yine oruçluyken kan dolaşımı daha hızlı çalışıyor. Sindirim sistemi bölgesine daha az miktarda kan giderken, diğer bölgeler daha fazla kan enjektesi alımı sağlıyor. Bu da kolesterol ve obezitenin yol açmış olduğu sorunları ortadan kaldırmış oluyor. Sadece fiziki olarak değil, psikolojik olarak da olumlu etkisi bulunan oruç, sempatik sistem ve parasempatik sistemleri arasında bulunan fonksiyonları dengeye sokmaktadır. Böylece, kalp çarpıntısının önüne geçilmiş olunur ve daha net görüntü elde edilmiş olunur. Terleme, ishal, bayılma gibi olgularda bu denge sayesinde engel olunur. Özellikle şeker hastalarına bu ibadet çok yararlıdır. Diyabet sorunu olan kişilere az yemek yeme tavsiyesinde bulunulmaktadır. Oruç tutan kişinin pankreası dinlenme dönemine girdiği için, hastalığın yol açmış olduğu reaksiyonlar aza indirgenir. Pankreas yüksek glikoz miktarını dengelemek için daha fazla çalışmayacaktır. Ve aşırı derecede insülün salgılamasına neden olmayacaktır. Böbrek ve tansiyon sorunu olanlara da oruç çok iyi gelmektedir. Böbrekler vücudun kaybetmiş olduğu su miktarını dengede tutmak için daha fazla çalışır ve görevini daha yoğun yapmaya başlar. Böylece görevini sürekli yerine getirdiği için fonksiyonlarını yitirmesi engellenir. Tansiyon hastalarının düşmanı olan tuz faktörü de yine oruç sayesinde azaltılır. Su kullanımı da az olacağından tansiyon tedavisi için olumludur.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Kişi normal günde bilinçsiz bir şekilde sürekli yeme eyleminde bulunduğu için sindirim sisteminin dengesini bozmaktadır. Bağışıklık sistemi kontrolsüz çalıştığı için birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çok yemenin getirmiş olduğu sorunlar, vücudun dengesini bozmaktadır. Oruç tutan kişi bu tür olumsuzluklardan sıyrılıyor. Çünkü belirli saatlerde yenilen yemekler sindirim sisteminin filtresini yormuyor ve düzene sokuyor. Bağışıklık sistemin gereksiz çalışmasının engelliyor ve yenilenmesine katkı sağlıyor. Yabancı ve zararlı maddelerin vücuda daha az girmesini sağlıyor.

Oruç tutan kişi, sağlığın yanı sıra manevi olarak tüm kötü olgulardan sıyrılmış oluyor. Kardeşlik ve iyimserlik olguları bu dönemde daha çok ortaya çıkıyor. Akrabalar, arkadaşlar bir araya gelerek vakit geçiriyor ve stresten arınmış oluyor. Kişi fiziksel ve zihinsel olarak daha güçlü hale geliyor.

Yazar: Elif Açıkgöz
 
Ramazan - Pandemi - Çalışma ve Yol Güvenliği için;


Oruç tutmanın kişi üzerindeki etkilerini bilmek gerek oruç tutan kişi, gerekse oruç tutan biriyle çalışanlar açısından önemlidir.

Hijyen (sık sık el yıkama, sık temas edilen eşyaları temizleme) ve sosyal izolasyon gibi COVID-19 önleyici tedbirlerini kendinize ve ekiplerinize hatırlatmaya devam edin ve Ramazan ayı boyunca bu tedbirlere kati surette uyun.

Teknolojiyi kullanarak Ramazan ayındaki kutlamalara ve toplu aktivitelere uzaktan katılmayı değerlendirin.

Orucun etkileri bilinmeli ve ciddi bir durumun oluşup oluşmadığından emin olunmalıdır:

Ramazan ayında oruç tutan kişilerde uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, aşırı stres gözlemlenmektedir.

Orucun başlangıcında genellikle bir günden az süren baş ağrılarına çok sık rastlanır.

Bulantı, susuzluk ve uykusuzluk oruç sırasında çok sık görülür.

Baş dönmesi, baygınlık hissi ve çarpıntı (düzensiz ve hızlı kalp atışları) da oruç sırasında sıkça rastlanan şikayetlerdir.

Oruç sırasında tansiyon ve kan şekeriniz düşebilir. Bunun belirtileri: dikkat dağınıklığı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve enerji kaybıdır.

Vücudumuzdaki su azalmasının etkileri ;

%1: Susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması, performans azalması,

%3: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi,

%4: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi,

%5: Baş ağrısı, yorgunluk,

%6: Halsizlik, titreme,

%7: Fiziksel aktivite sürerse bayılma,

%10: Bilinç kaybı.


1.Ramazan Ayında Oruç Tutanlara Beslenme Önerileri

Ramazan boyunca yeterli miktarda şeker ve şekerli gıdaların tüketilmesine dikkat ediniz. Yükte hafif, kalori değeri yüksek gıdaların alınması ve bol su tüketilmesi gerekmektedir.

İftarda hangi gıdanın tüketileceği önemli olduğu gibi, tüketimin de uzun bir süreye yayılması önemlidir. Öncelikle ılık bir kase ekmeksiz çorba ile başlayıp, çorbanız bittikten 10 dakika sonra ana menüye geçiniz. Lokmaları yavaş ve iyice çiğnendikten sonra yutunuz.

Sebze, meyve ve salata gibi hafif gıdalar tercih ediniz, yağlı yiyeceklerden uzak durunuz.

  • Sahura mutlaka kalkın ve mümkün olduğu kadar geç saatte yapın.
  • Sahurda besin değeri yüksek kalorili gıdalar alınız. Saat olarak sahurun da öne alınmış bir kahvaltı olduğunu düşünürsek, kahvaltıda alınan gıdaların (zeytin, peynir, yumurta, reçel, bal, vs) sahurda da tüketmeniz uygun olacaktır.
Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişinin dinlenmesi hem sağlığı hem de yol güvenliği açısından son derece önemlidir.

Oruç tutan kişi uyku düzenini sahura göre ayarlamalı günde en az 7-8 saat uyumalıdır.

Uyku kalitesinin ancak hafif gıdalar tüketildiğinde daha iyi olacağı unutulmamalıdır.

Uyku için karanlık, sessiz ve yaklaşık 20oC derece sıcaklıkta bir yer olması uyku kalitesini arttıracaktır.


2. Ramazan Ayında Sürüş Önerileri

Araç kullanırken önce kendinizi kollayın - Tehlike yaratabilecek durumları önceden tahmin edip güvenli sürüş tekniklerinizi kullanarak bu tehlikelerden kaçınmaya çalışın.

Yavaş gidin. Aracınızı hızlı kullanmayın. Gideceğiniz yere emniyetli bir şekilde varmak istiyorsanız hız limitlerine uyun. Hızınızı yola ve hava şartlarına göre de ayarlayın. Bütün trafik kurallarına ve yönetmeliklerine uyun.

Uzun süreli sürüş yapmaktan kaçının – ihtiyaç duyduğunuzda amirine bilgi vererek mutlaka mola verin.

Diğer kişilerin sinirli olabileceklerini düşünerek onlarla tartışmaya girmeyin.

Özellikle öğleden sonra sizin ve etrafınızdaki sürücülerin hem zihinsel hem de bedensel daha yorgun ve bitkin olacağınızı hesaplayın ve çok daha defansif kullanın.

Çok mecbur kalmadıkça kesinlikle iftardan 1 saat öncesinde ve 1 saat sonrasında yolda olmayın.
Genellikle iftarda aşırı yemek yenir bu da kanın mide ve iç organlara toplanmasına yol açar. Bu da hepimizin bildiği uyku hali yapar.

  • Eğer yolda oruç açmak durumunda kalacaksanız, yanınızda kuru üzüm, kuru kayısı veya hurma bulundurunuz. Yöneticinize haber verip emniyetli ve güvenli bir yerde durduktan sonra orucunuzu açabilirsiniz. Bu tür gıdalar hemen kana karıştığından açlık hissinizi bastıracaktır.

  • Yemek üzerine bir çay-kahve ve 15 dakika istirahat, araç kullanan sürücüler için önem taşımaktadır.

3. Ramazan Ayında Ekip Yönetimi Önerileri

  • Gün içindeki ufak molaların sayısı arttırılarak çalışanlar daha fazla dinlenmelidir.

  • Özellikle sıcak iklimlerde yapılan çalışmalar olabildiğince öğle sıcağında güneş altında çalışmayacak şekilde düzenlenmelidir.

  • İş dağılımı yapılırken dikkat ve güç isteyen işlere oruçlu olmayan çalışanlar yönlendirilmelidir.

  • Ramazan ayında iş kazalarının olma olasılığı normal zamanlardan daha fazla olabilir. Her zamankinden daha çok iş güvenliğine uymalı ve çalışanlarımızı da iş sağlığı güvenliği kuralları konusunda uyarmalıyız.

  • Diyabet hastaları, sürekli ilaç kullanması gereken kişiler, mide ülseri olan kişiler, böbrek yetmezliği olan kişiler oruç konusunda iş yeri hekimi – doktor tavsiyesi almalıdır.

4. Ramazan Ayında Tüm Çalışanlar İçin Öneriler

Acele etmeyin ve arkadaşlarınızı kontrol ederek çalışın.

Yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi hissederseniz bunu amirinize bildirin. Yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi etkisindeyken yüksekte çalışmayın!

Diğer kişilerin sinirli olabileceklerini düşünerek onlarla tartışmaya girmeyin.
 
Üst