• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Patlayıcı ortamlarda güvenli çalışma talimatı

seyma0000

Kayıtlı Üye
Katılım
16 Mayıs 2024
Şehir
Antalya
Sertifika
B Sınıfı
Firma
r.osgb
Patlayıcı ortamlarda güvenli çalışma talimatı vb. bir dökuman hazırlamaktayım. nasıl bir yol izlemeliyim, ya da elinde böyle bir döküman olan var mı acaba ?
 
Şeyma hanım merhaba,

Nasıl bir patlayıcı ortamdan bahsediyorsunuz? Dinamit gibi maddeler mi var, toz patlaması riski mi yüksek yoksa gaz birikimi mi söz konusu? Patlayıcı ortam kavramı çok geniş bir konu birkaç talimatla çözmek zor olabilir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Yukarıda ki linke IEC in patlayıcı ortamlar için hazırladıkları standart serisinin linkini bırakıyorum. Standartların detayını görünce ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
 
Merhabalar Fatih Bey,

Öncelikle dönüşünüz için teşekkür ediyorum.
Doğalgaz santrali ve elektrik enerjisi üretimi alanı için oluşturmaktaydım. Akü odaları, dizel jeneratör/motorin tankı, kimyasal madde ve tüp depolama alanları mevcut.
 
Merhabalar,

Atex tipi patlamadan bahsediliyor anladığım kadarıyla. Firma prosedürleri gereği doküman paylaşamıyorum ama içeriğinde aşağıdakiler olmalıdır ve patlamadan korunma dokümanınızı hazırlayanlardan destek almanızı tavsiye ederim:

1. Amaç, kapsam ve sorumluluk: Talimatınız patlayıcı ortamda güvenli çalışmayı amaçlayacak, hangi işler ve hangi ortamlar, çalışmayı kapsayacak ve kimler bu çalışmaları yürütüyor, kim denetimden ve takipten sorumlu bunları tanımlayın. Ayrıca iş gören personelin eğitim ve yetkinliğine değinin.
2. Tanımlar: Başta patlayıcı ortam ve çalışma alanında bulunan ortam tipleri ( gaz, patlaması, toz patlaması vs.) ve tutuşturucu kaynaklar olmak üzere ilgili bütün kavramların tanımını verin.
3. Uygulama:

1. Zone 0' da çalışma yapılamayacağı belirtilmeli
2. Çalışılan ortamda yapılacak gaz ölçümleri, ne sıklıkla ölçüm ve izleme yapılacağı
3. Kullanılan makine ekipmanların genel durumunun kontrolü, emniyet tertibatlarının uygunluğu
4. Hangi kişisel koruyucu donanımların ve bunların hangilerinin antistatik veya ESD özellikte olması gerektiği ve uygunsuz kıyafetlerin ve KKD'lerin tanımlanması (burada özellikle profesyonel destek almalısınız)
5. Statik elektrik ve kıvılcım çıkaran el aletleri vs. dahil olmak üzere ortamdaki tutuşturucu kaynakların varlığı ve bunların nasıl kontrol altına alınacağı
6. Gaz ölçümünde LFL değerinin yüzde 20'ye ulaşması durumunda ölçü aletlerinin kullanılmaması ve personel tahliyesinin nasıl yapılacağı
7. Kontrol sıvı veya gaz yayılımlarında ne yapılacağı konusunda tarifler veren diğer talimatlara atıflar
8. Patlayıcı toz bulunan ortamlarda düzenli temizliğin nasıl ve hangi periyotlarda yapılacağı (burada özellikle profesyonel destek almalısınız)
9. Bakım, temizlik vs. yapılacağı zaman uyulması gereken izolasyon tedbirlere ve talimatlara atıflar (EKED)
10. Arıza vb. beklenmeyen durumlarda ne yapılacağı vs.

Şimdilik aklıma gelenler bunlardır. Umarım işinize yarar.
 
Son düzenleme:
Üst