• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Rampa Türleri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Rampalar; kapalı, düz ve açık rampa olarak üçe ayrılabilmektedir. Kullanımda her rampa türünün kendine özel avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
a.jpg
Kapalı Rampalar
Kapalı rampalar (enclosed dock), büyük garajları andıran rampa tipleridir.
Kurulum maliyetleri oldukça yüksektir ve depo kullanım alanında fazla yer tutmaktadır.
Bunlarla beraber depolanan ürün kayıp, hırsızlık vb. olaylara karşı nispeten güvende olmakta, olumsuz hava koşullarında yükleme boşaltma operasyonları devam edebilmektedir
. Kötü hava koşullarında kapalı rampalarda operasyonlara ara verilmemektedir.
Kapalı rampalar soğuğun, sıcağın, yağmurun, karın içeri girmesine izin vermemekte ve nemlenmeye karşı duyarlı ürünü sıcaklık değişimlerine karşı korumaktadır.
Fakat kapalı rampalarda iklim kontrolü sağlamak için kullanılan sistemlerde; içeride araçlardan salınan egzoz gazlarını dışarı verecek sistemler ile biriken yağmur ya da eriyen kar sularının tahliyesini sağlayacak sistemlerin kurulması gerekliliği nedeniyle maliyetler artmaktadır.

Düz Rampa
Düz rampalar (flush dock), deponun dış duvarının rampa yüzeyiyle düz olarak birleştiği rampa tipleridir.
Bu tip rampalar koruyucu kapı, çatı veya tente sistemleri ile çevrelenerek ürün giriş ve çıkış operasyonlarının olumsuz hava koşullarından etkilenmesi önlenmektedir.

Rampa Kapı ve Tenteleri
Rampa yüzeyine monte edilen araç sabitleme aparatları ile yükleme boşaltma işlemlerinin güvenle yapılması sağlanmaktadır.
Düz rampaların bazı dezavantajları da bulunmaktadır.
Eğer tesis eğimli bir zemin üzerine kurulduysa uygun rampa yüksekliğini sağlayabilmenin tek yolu zemini alçaltmaktır.
Eğim türü bazen aracın üst kısmının tesis duvarına doğru yatmasına neden olabilmektedir.
Eğim çok yatık ise ya rampaya ilave yapılmaktadır veya tesis duvarı oyularak bir girinti oluşturulmaktadır. Böylelikle araç rampaya tam yanaşarak, araçta ve/veya tesis duvarında meydana gelebilecek hasar önlenebilmektedir.

Açık Rampa
Hava koşullarının operasyonları etkilemesi, hırsızlık olaylarına açık olması gibi nedenlerden dolayı açık rampalar (open dock) tercih edilmeyebilmektedir.
Şartlar açık tip rampaların kullanılmasını gerektiriyorsa koruyucu bir çatı eklenerek kullanılması operasyonun en azından hava şartlarından etkilenmesini engelleyebilecektir.
Rampa, araç ve/veya depo zemininden daha yüksekte kaldığında, forkliftle aracın içine giriş çıkış yapılabilmesi için hareketli (ayarlanabilir) bir forklift rampası tasarlanmaktadır.
Hareketli (ayarlanabilir) rampalar farklı tipteki araç ve ürün türleri için elverişli olmaktadır.
Eğer bu çözüm yolu uygulanamıyorsa araçların kasalarını rampa hizasına kaldıracak çözümler düşünülmektedir.

Rampa Ekipmanlarının Seçim Kriterleri
Depo yükleme boşaltma operasyonlarının esnek, verimli, düşük maliyetli ve emniyetli gerçekleştirilebilmesi için operasyon için doğru rampa ekipmanları tercih edilmektedir.

Rampa ekipmanları seçilirken göz önünde bulundurulması gereken başlıca unsurlar aşağıdaki gibidir.

Rampa üzerinde verimliliği ve emniyeti daha fazla sağlayan ekipmanın seçimi.
Tesisi koruyabilecek ekipmanın seçimi.
Düşük maliyet ve bakım giderleri ile en uygun yükleme-boşaltma ekipmanının seçimi.
epo rampasına yanaşan araç boyutları dikkate alındığında uygun ekipmanların seçimi.
Kalite kontrolü sağlayabilecek ekipmanların seçimi.
İş güvenliği ve işçi sağlığını korumaya katkıda bulunabilecek ekipmanın seçimi.
Emniyet ve güvenlik koşullarını geliştirebilecek ekipmanın seçimi.
Lojistik operasyonları geliştirebilecek ekipmanların seçimi.

Depo fiziki yapısı genel hatları ile incelendikten sonra depo içinde kullanılan araç-gereç tercihlerini belirleyen raf sistemleri ile devam etmek yerinde olacaktır.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst