• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Referans Yazmanın Altın Kuralları

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Adana
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Kimtex Tekstil San. A.Ş
İK uzmanlarının özgeçmişinizde incelediği tek şey nitelikleriniz ve çalışma deneyimleriniz değil. “Nasıl bir çalışan” olduğunuzu da öğrenmek istediklerine emin olabilirsiniz. Mülakatlarda bu soruyla sık sık karşılaşsanız da görüşmelerin son aşamasında referans kontrolünün çok sıkı yapıldığı ve mutlaka görüşlerinin alındığı artık biliniyor. Bu yüzden referans seçiminizi yaparken çok dikkatli olmalı ve onlarla ilgili bilgileri çok doğru vermelisiniz. Referansınızı doğru seçmek için dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı var.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Her tanıştığınız kişi referans sayılır mı?
Referans, sizi tanıyan kişilerin isimleri ve iletişim bilgileri olarak özetlense de her tanıdığınızın referansınız olmadığı da bir gerçek. Referans bildirmenin asıl amacı gelecekteki işvereninizin özgeçmişinizde belirttiğiniz şirketlerde çalışıp çalışmadığınızı kontrol etmesine ve iyi bir çalışan olup olmadığınızı analiz etmesidir. Vereceğiniz referanslar konusunda İK departmanlarının farklı talepleri olsa da en az iki referans günümüz iş dünyasında ideal sayılabilir.

Referanslarınızı kimlerden seçmelisiniz?
Referanslarınızı aile üyeleriniz ya da en iyi arkadaşınızdan oluşturmak yerine son iş yerinizdeki yöneticinize öncelik vermelisiniz. Ayrıca başvurduğunuz pozisyona benzer sektörden eski bir yöneticinizin iletişim bilgilerini de paylaşabilirsiniz. Eğer sadece bir veya iki iş yeri tecrübeniz varsa referans olarak çalışma ortamında en çok iletişim kurduğunuz (eski müşteri, eski iş arkadaşı, vb) kişileri seçmelisiniz. Başvurduğunuz iş ilk işiniz olacaksa tarafsız karar verebilen iki kişiyi referans göstermelisiniz. Lisedeki öğretmenleriniz ve üniversitedeki okutmanlarınız hayattaki genel tutumunuz hakkında kefil olabilir. İlk akla gelen referanslar olan aile üyelerinizin ismini vermeniz ise kesinlikle profesyonel karşılanmayacaktır.

Referans adaylarınızla nasıl iletişim kurmalısınız?
Referanslarınızı özgeçmişinize eklemeden önce mutlaka onaylarını almalısınız. Herhangi birini bilgisi ve onayı olmadan referans göstermek sizin için riskli bir hareket olacaktır. Peki, onlara bunu nasıl söyleyeceksiniz? Önce potansiyel referansınıza konuyu anlatan bir mail gönderebilir, maile dönüş alamazsanız telefon açabilirsiniz. Referans olmak istememe ihtimallerini ise asla göz ardı etmeyin. Samimiyet kurduğunuz bir kişiyse direkt olarak aramanız ve konuyu anlatmanızda ise bir sakınca yok.

Ne zaman sormalısınız?
Başvuru yapmaya başlamadan hemen önce referanslarınızı bilgilendirmeyi unutmayın. İş görüşmesi için bir şirkete çağrıldığınızda mutlaka referanslarınıza da haber verin. Çünküişe alım uzmanları referansları arar ve hakkınızdaki fikirlerini öğrenmeye çalışır. Aradıkları kişi, “İznim alınmadan referans gösterildim” derse bu sizin için pek de iyi olmayacaktır. Teklifinizi isteksizce onaylayan potansiyel referanslardan da uzak durmanızda fayda var.

Referanslarınız CV’nizde nasıl görünmeli?
Referanslarınızı seçtiniz, onlara haber verdiniz, peki CV’nizde nasıl yer vermeniz gerektiğini biliyor musunuz? Kişilerin adlarını ve pozisyonlarını belirterek referanslarınızı sırasıyla son çalıştığınız kurumdan başlayıp geriye doğru vermeniz isabetli olacaktır.
canancancv.jpg
 
Üst