Risk Algısı sadece çalışanlar için değil tüm canlılar için var olduğundan itibaren içgüdüsel olarak bulunan, aslına baktığınızda "kendini güvende hissetme" ihtiyacını besleyen-tetikleyen bir olgu... Fatih Bey'in tanımlamasında gayet net verdiği bilgiye ek olarak ; insanların bir durumun kendilerine zarar verip vermeyeceği, ne kadar zarar vereceği ve bu zararın etki düzeyini rutinini bozmadan tölere edip edemeyeceğini değerlendirdiği karar mekanizmasının bir bileşeni...
Zaman mekan şartlar vs doğrultusunda ihtiyaçlar hiyerarşisinde kendini güvende hissetme sıralama olarak diğer ihtiyaçların gerisine düştüğünde maalesef ki risk algısı da geriliyor. Bir bütün olarak değerlendirmek ve Risk Algısının gelişimini Güvenlik Kültürünün oluşturulmasında temel taşlardan biri olarak belirlemek lazım.
Fazla uzatmadan ,,, sadece doğru ve erken dönemden başlayan eğitimle insanların risk algısı gelişir demek isterim !! Fakat maalesef ki toplumsal ilgi-algı , sosyal ve ekonomik faktörler , iş - zaman beklentileri gibi bir çok faktör insanların güvende hissetme öncelliğini zaman zaman geçiyor , bu nedenle de potansiyel bir tehlikeyi dolayısıyla risklerini görmezden gelebilecek kadar risk algısının gerilemesine veya baskılanmasına neden olabiliyor. Dikkat ediniz risk algısı devreye girmiyor değil , görmezden gelerek baskılıyor-gerilemesine izin veriyor ve bir süre sonra davranışsal alışkanlığa dönüşerek yerleşik bir karar mekanizması haline geliyor ! Bunu yenmenin yolu Güvenlik Kültürünün geliştirilmesinden geçer.... Güvenlik Kültürü için gerekli adımların da Devlet ve Toplum düzeyinde birlikte başlayarak (geliştirilecek , uygulanacak , izlenecek politikalar şeklinde...) atılmaması durumunda maalesef ki sadece çalışanın veya iş güvenliği profesyonelinin veya diğer paydaşlardan her hangi birinin bireysel veya kısmi çabaları sonuçsuz kalacaktır. Karamsar olmak istemem fakat benim görüşüm budur.
Katkı sağlamak için ... Risk Algısının gelişiminde temel olarak neler gerekli ? Bana göre sırasıyla ;
1) Uluslararası - Ulusal Politika (Uygulanan , izlenen ve değerlendirilen)
2) Doğru ve etkin denetim sistemi
3) İnsanların sadece çalışma değil sosyal hayatına , erken yaş eğitiminden itibaren entegre edilecek eğitim sistemi (iş güvenliği ve risk algısına yönelik toplumsal bilgi düzeyini geliştirmeyi hedeflemeli..)
4) Çalışanların Sosyal ve Ekonomik yönden gelişimi
5) Mesleki anlamda kişilerin risk algısı geliştikçe faydasını - değerini somut olarak görebileceği , hiçbir nedenle bu olguyu baskılamak geri plana atmak zorunda kalmayacağı çalışma-mesai , ödül - ceza vs sistemleri
6) Tüm sistemin işleyişinde izleme-değerlendirme-tavsiye mekanizmasında köprü vazifesi yapabilecek ; etkin - yetkin - iş ve gelir kaygısı yaşamayacak iş güvenliği profesyonelleri
Sağlıklı çalışmalar.