• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sigara Yaşamınızdan 5 Yıl Çalıyor!

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
“Bir taneden bir şey olmaz” diyerek başlanan ve zamanla bağımlılığa dönüşen sigaranın, sağlığa zararları saymakla bitmiyor. Sigara bağımlılığı birçok hastalığa davetiye çıkarırken, insan ömründen en az 5 yıl çalıyor. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” öncesinde Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, ciddi sağlık sorunlarına neden olan sigarayı bırakmak için önerilerde bulundu.

08 Şubat 2016

9-subat-dunya-sigara-birakma-gunu-e1454958966882.jpg


Her yıl 5 milyon kişinin hayatını kaybetmesinde başrol “sigara”...
Ülkemizde her yıl 100 binden fazla kişi sigara gibi tütün ürünlerine bağlı nedenler ile hayatını kaybetmektedir. Vücutta neredeyse her organı olumsuz etkileyen sigara, dünyada da her yıl 5 milyon kişinin de yaşamını hayatını kaybetmesinde başrolde yer almaktadır.

Bırakın, kalp krizi riskiniz yarı yarıya azalsın...
Sigara, hem ülkemizde hem dünyada ilk sırada yer alan en önemli sağlık sorunudur. Sigara sadece fiziksel olarak değil ruhsal etkisi ve sosyal yönü ile de bağımlılığa neden olmaktadır. Sigara içmenin ağız, dil, gırtlak, soluk ve yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Sigaranın bırakılması ile 1 gün içinde kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok organ ve doku kanseri, gastrit/mide ülseri, KOAH gibi sigaranın yola açtığı hastalıklara yakalanma riski de azalmaktadır.

Bir nefeste 10 katrilyon zehirden kaçının...
Sigaradan çekilen bir nefesle milyonlarca zararlı molekül kana karışmaktadır. Bir solukta 10 katrilyon oksidan akciğerlerdeki hava keseciklerinden kan dolaşımına geçmektedir. Başta sigaranın zararı sadece akciğerler gibi görülse de kanın ulaştığı tüm doku ve organlara da ulaşmaktadır. Pek çok sağlık sorununa sebep olan sigara, aynı zamanda ciltte lekelere, dişte ise kayıplara ve lekelenmeler ile estetik problemlere de neden olmaktadır. Sigarayı bırakmaya başladığınız andan itibaren ve diş ve ciltteki nikotine bağlı lekeler de kaybolacaktır.

İlk günlerde kararlı olmak çok önemli...
Sigarayı bırakırken, özellikle ilk günler en zorlanılan günlerdir. Sigarayı bırakırken en önemli şey, kararlı ve iradeli olmaktır. Sigarasız geçirilen her gün kişinin kendi daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Sigarayı bırakarak daha ilk günlerde tat ve koku alma duyularında düzelme yaşanır. Fiziksel kapasite de yaşanan olumlu değişimle daha rahat soluk alıp verme sağlanır. Sigara içen kişiler, bu alışkanlıkları nedeniyle çoğunlukla kötü koktuklarının, çok rahat soluk alamadıklarının, tat ve koku duyularının eskiye göre köreldiğinin farkına varamazlar. Sigarayı bıraktıktan sonra kişiler zamanla hayat kalitelerinin ne kadar yükseldiğini fark ederler.

Bağımlılık dereceniz tespit edilip uygun planlama yapılıyor...
Sigarayı içmenin bırakılması ile vücuttan ilk 12 saat içinde nikotin ve karbon monoksitin etkisi kaybolmaya başlamaktadır. Bağışıklık sistemini zayıflamasını sağlayan baskılayıcı etki de zamanla kaybolmaktadır. Sigarayı bırakmanın yaş ya da bir cinsiyet kriteri yoktur. Hiçbir zaman sigarayı bırakmak için geç değildir. Sigarayı bırakırken, göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara polikliniklerinden de yardım alınabilir. Bu konuda yardım almaktan çekinilmemelidir. Sigara bırakma polikliniğinde, bağımlılığın tipi ve derecesi değerlendirilerek, uygun görülen kan tahlilleri, akciğer filmi ve solunum testi gibi tetkikler yapılabilir. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ilaç tedavisi ve kontrollerle tedavi sağlanabilir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst