• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

RY Sülfürik Asit Ile Dikkatli Olunuz -62-

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Sülfürik asit endüstride metellerin temizlenmesi ve gravür oyması, gübre üretimi, petrol ürünleri, boyalar ve patlayıcıların imalatı gibi çeşitli amaçlarla yaygın olarak kullanılır. Tüm asitler gibi reaktif bir maddedir. Reaktif basitçe, bu sıvının başka bir madde ile teması söz konusu olduğunda, bir şey olacağı anlamına gelir. İşte tehlike buradan kaynaklanmaktadır. Sülfürik asit, vücudun herhangi bir organına temas ederse, dokunun süratle tahribatına, ciddi yanıklara neden olur. Böyle bir yanık oluştuğunda, bu durum enfeksiyon gibi dolaylı sağlık sorunlarının olasılığını doğurur. Bu tip yanıklar asla önemsiz olarak kabul edilmemelidir.

Asitlerin gücü veya konsantrasyonu değişebilir. Büyük miktarlarda taşınması halinde, asit genellikle "en yüksek güçtedir". Eğer bir temizleme maddesi olarak kullanılacaksa, çok seyreltilmis olabilir. Malzeme her iki durumda da tehlikelidir. Konsantre haldeki sülfürik asit, sadece dış deriyi tahriş etmekle kalmayıp, deri altındaki kas dokularına da nüfuz ederek aşırı tahribat yapabilir. Şayet aşırı zarar varsa, bu büyük bir ağrı hissine, ve genellikle ciddi termal yanıklarda olduğu gibi şok, kollaps veya diğer sorunlara da neden olabilir. Seyreltik konsantrasyonlarının cilde temas etmesi bile dermatite veya cildin tahriş olmasına neden olabilir. Buharı veya sislerinin uzun süreli solunumu, solunum organları bozukluklarına neden olabilir.

Korunma: İşte üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Sülfürik asit, deriyi ve onu geçtikten sonra etinizin içini yakabilir. O, elbiselerinizin eriyerek dağılmasına neden olabilir. O, betonu eritir ve metali aşındırır. Bir ya da iki damlasının hassas ve korumasız gözlerinize ne yapabileceğini bir düşünün. Sülfürik asit ile ya da onun bulundurulduğu mahalde çalışırken, göz ve yüz koruması bir zorunluluktur. Güvenlik gözlükleri tek başına yeterli değildir. Kimyasal tipi gözlük (onların dolaylı havalandırma delikleri vardır) ve bir yüz maskesi kullanınız. Koruyucu giysiler en az, aside dayanıklı uzun önlük ve eldivenleri içermelidir. Büyük miktarlar ile çalışırken, hepsi aside dayanıklı, bir "yağmurluğa", yüksek topuklu çizmelere, paçaları çizmelerin üzerinden uzanan pantalonlara ihtiyacınız olacaktır.

İlk Yardım - Süratle müdahele çok önemlidir. Asidin bulaştığı organların süratle yıkanması zaruridir. Kazazedeyi derhal imdat duşuna ya da bir su hortumuna götürünüz. Yıkama başlayınız ve ayni zamanda asitli ıslak giysileri çıkarınız. Suyun sürekli akması gerekir. Ciddi yanıklarda kazazede şok geçirebilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, şoka karşı önlem olarak kazazedeyi sırt üstü yatırınız ve onu sıcak tutunuz. Derhal tıbbi yardım çağırınız. Yanık yerlere asla herhangi bir merhem, yağ veya diğer tedaviler uygulamayınız.

Asit yutulmuş ise mideye giden yoldaki dokuları yakar. Kazazedeyi katiyetle kusturmayınız, kusma ile ek yanıklara sebep olmayınız. Bilincini kaybetmiş bir kişiye asla bir şey vermeyiniz, fakat kazazedenin bilinci yerinde ise, asit hemen seyreltilmelidir. Tercihen yumurta akı ile karıştırılmiş süt içiriniz. Bu mevcut değilse, mümkün olduğunca çok su içiriniz.

Sülfürik asit ile teması engelleyin! Profesyonel yardım ile tüm uygulamalardaki tehlikeleri önceden belirleyerek bir önlemler ve tedavi planı uygulayınız.

Kendinizi hiç bir riske sokmayınız. Talihsizlikler ciddi sorun olabilir.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


 

Ekli dosyalar

  • -62- Sulfurik Asit ile Dikkatli Olunuz.doc
    115,5 KB · Görüntüleme: 5
Üst