• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tetanoz Aşısı

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Tetanoz Aşısı Hakkında Tüm Bilgiler
Çalışırken vücudumuza paslı çivi battığında, veya kenarları sivri bir teneke ellerimizi kestiğinde yada toprakla sürekli iç içe olduğumuz zamanlarda vücudumuza tetanoz hastalığı bulaşabilmektedir. Tetanoz hastalığı clostridium tetani adı verilen sporlu bakteriler sebebiyle meydana gelmektedir. Bu zararlı bakterilerin bulaşmış olduğu kişiler acilen tetanoz aşısı olmak zorundadırlar. Bu makalemizde tetanoz aşısı hakkında merak edeceğinizi düşündüğümüz bütün sorulara alt başlıklar halinde cevap vermeye çalışacağız.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yapılır Mı?
Hamilelik döneminde ve bebek Dünya’ya geldikten sonra tetanoz hastalığına yakalanılmaması için tetanoz aşışı yapılmaktadır. Çünkü çeşitli dönemlerde doğum sırasında bebek göbek kordonunun jilet veya bıçak ile kesilmesi sonucu bebeklerde tetanoz görülebilmekte ve bunun sonucunda bebekler ölebilmekteydi. Bebeklerin tetanoza yakalanmaması için gebelik döneminde tetanoz aşısı yapılması zorunlu bir durumdur.

Tetanoz Aşısısının Süresi Ne Kadardır?
Tetanoz aşısı her insana farklı dönemlerde farklı periyotlarla uygulanmaktadır.

Normal Bireylerde: 5-10 yılda bir düzenli olarak uygulanır.
Bebeklerde: Doğumdan sonra toplamda üç doz şeklinde 2. 3. ve 4. aylarda tetanoz aşısı uygulanır.
Çocuklarda: 16. ayda bir defa uygulanır. Ardından ilkokul 1. sınıfta uygulanır. Son olarak ise 8.sınıfta tetanoz aşısı yapılır.
Hamilelerde: Birer doz şeklinde toplamda 2 sefer yapılmaktadır.

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Tetanoz aşısı yapısı gereği bir kere vurulup ömür boyu koruyan aşılardan değildir. Bu sebeple 5-10 yılda bir tetanoz aşısının tekrarlanması gerekmektedir. Çünkü bir adet tetanoz aşısı hastayı en az 5 yıl en fazla 10 yıl korur.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Var Mıdır?
Genellikle tetanoz aşısının en sık görülen belirtisi aşı yapılan bölgede şişlik, kızarıklık, ağrı ve hassasiyet görülmesidir. Bu durum çocuklarda sıklıkla meydana gelip kendiliğinden bir hafta içinde geçmektedir.
Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda tetanoz aşısı olan her 20 çocuktan birinde baş ağrısı 5 çocuktan birinde ise halsizlik ve iştahsızlık olduğu saptanmıştır. Çok istisnai olarak aşırı yüksek ateş veya hafif düzeyde kas kasılmaları meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman doktora gidelmesi gerekebilir.

Tetanoz Aşısı Nasıl Yapılır?
Tetanoz aşısı intramüsküler yani kas içine yapılan bir enjeksiyon türüdür. Fakat tetanoz aşısı kalça yerine koldan yapılmaktadır. Sağ veya sol koldan tetanoz aşısı yapılabilmektedir.

Tetanoz Aşısı Kaç Saat İçinde Yapılmalıdır?
Tetanoz bakterisinin bulunduğu bir kişide 2 gün ile 14 gün arasında tetanoz belirtileri kendini göstermeye başlar. İlk olarak çene bölgesinde kasılmalar oluşur. Bu sebeple yutkunma zorluklarıyla kendini göstermeye başlar. Ardından boyun, omuz ve sırt bölgelerinde daha sonra ise tüm vücutta kasılmalara sebep olarak hayatın son bulmasına sebep olabilir. Bu sebeple herhangi bir kesik, yaralanma vb. durumlar karşılaştığınız zaman acilen hastaneye giderek birkaç saat içinde tetanoz aşısı yaptırmanız gerekmektedir. Şayet son 5 yıl içinde tetanoz aşısı yaptırmış iseniz herhangi bir belirti veya rahatsızlık görmeyene kadar tetanoz aşısı yaptırmanız gerekmemektedir. Kimi durumlarda hasta ağır bir hale gelmiş ise acilen tetanoz aşısı yerine tetanoz serumu uygulanır. Bu serum aşıdan daha hızlı şekilde etki ederek hastanın düzelmesini sağlamaktadır.

Tetanoz Aşısı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Tetanoz aşısı yaptıktan sonra evinize gidip birgün dinlenmeniz veya biraz daha sakin bir gün geçirmeniz gerekmektedir. Tetanoz aşısı yaptırdıktan sonra banyo yapılırmı veya alkol alınır mı diye soranlar olmuş. Bu soruyu sorduğumuz doktorlar bize tetanoz aşısı olduktan sonra en az 1 gün içki içilmemesi gerektiğini söylediler. Banyo konusunda ise doktorlara göre aşı yapıldıktan 6 saat sonra artık banyo yapabilirsiniz. Fakat çok kaynar suyla banyo yapılmaması tavsiye edilmektedir.

Tetanoz Aşısı Acıtır Mı?
Aslında bu konunun tıbbi olarak pek bir önemi bulunmasa da insanların bir çoğu tetanoz aşısının ağrı yapıp yapmadığını merak etmektedirler. Tetanoz aşısı acıtmaz. Sadece aşı yapıldıktan sonra ilk yarım saat iğnenin yapıldığı bölgede hafif bir ağrı olur. Bu ağrıda kendiliğinden geçer. Aşı yapılırken kendinizi ve kolunuzu kasmayınız. Bu sayede ilaç kas içine daha rahat yayılacağı için herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.


Yararlanılan kaynaklar:

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst