Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye’de yaşanan iş kazası sayısının, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere oranla iki katı fazla olduğunu söyledi.
Ölümle sonuçlanan iş kazlarında inşaat sektörünün başı çektiğini belirten Gerim, "En büyük ölümlü kazaların olduğu sektörlerden birisi inşaat sektörü. Türkiye’de bunların başında geliyor. İş kazası oranlarına baktığımızda, 2002 yılına göre yüzde 25’lik bir azalma var. Halen bu durumda bile Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasına göre yaklaşık iki kat daha olumsuz bir kaza oranlarıyla karşı karşıyayız." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce başlatılan, ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Eğitim Projesi’ seminerlerinin ikincisi Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Proje kapsamında özel bir otelde düzenlenen toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Almanya İnşaat İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası (BG BAU), Mesa, Perı, Layher şirketleri ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) yetkilileri Kahramanmaraşlı sektör temsilcilerine yapı sektöründe kazaları önleyici tedbirleri anlattı.
KAZALARIN YÜZDE 43'Ü YÜKSEKTEN DÜŞME
Programın açılışında konuşan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, ülkemizde yaşanan iş kazaları sayısına dikkat çekti. İnşaatlardaki ölümlü kazaların yüzde 43’ünün ‘yüksekten düşme’ sonucu meydana geldiğini kaydeden Gerim şöyle konuştu: "Amacımız, inşaat sektöründe yaşanan ölümlü kazaların yüzde 43’ünün meydana geldiği ‘yüksekten düşme’ kaynaklı kazların azaltılması hedeflenmektedir. 2002 yılına göre kıyasladığımızda, işçi sayısında yüzde 151’lik, işyeri sayısında yüzde 14’lük bir artış gerçekleşmiş durumda. Kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 36’lara inmiş durumda. Bu rakam 2007 yılında yüzde 50 civarındaydı. İş kazası oranlarına baktığımızda ise 2002 ile 2012 yıllarını mukayese ettiğimizde, SGK verilerine göre 100 bin işçide karşılaştığımız kazalarda yüzde 25’lik bir azalma görülmekte. 100 bin işçideki ölüm oranı ise 2012 yılında 6.2 olarak gerçekleşti. Halen bu durumda bile Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasına göre yaklaşık iki kat daha olumsuz bir kaza oranlarıyla karşı karşıyayız. Geçtiğimiz süreçte 2013-2014 yılları arasında yaşadığımız ve halen sıcaklığını yüreğimizde hissettiğimiz iş kazası kayıplarımız nedeniyle bu rakamların biraz daha yükseleceği hepimizin malumu."
"50-60 LİRAYA EĞİTİM BELGESİ SATIN ALINIYOR"
Projeye destek veren, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Sekreteri Necati Ersoy ise mesleki yeterlilik belgesi alımında yaşanan olumsuzluklara değindi. ‘Biz iskele konusunda sınıfta kalmış bir ülkeyiz.’ diyen Ersoy, piyasada 50-60 liraya mesleki yeterlilik belgesi satın alındığını öne sürdü. Bu durumun faciayla sonuçlandığını dile getiren Ersoy, "Sürekli mesleki eğitimin gerekliliğinden bahsediyoruz ama biz bunu da merdiven altından halletmeye çalışıyoruz. Bazı işverenlerimiz eğitime girmiş gibi işçilere belge alıyorlar. Deve kuşu misali kafalarını kuma gömüyorlar. Çünkü aldıkları hiçbir eğitime dayanmayan belgeler yarın bir gün ya bir işçinin ölünme neden oluyor, ya bir işçinin sakat kalmasına sebep oluyor. 50-60 liraya eğitim belgesi satın alıyorlar. Ucuza geliyor, hoşlarına gidiyor. İşlerine de geliyor, müfettiş gelince ona belgede gösteriyorlar. Ama sonuç facia, bu dünyada hesap veremiyorlar, öbür dünyada nasıl hesap verecekler bende onu merak ediyorum. Bu kadar yüzeysel uğraşarak iş sağlığını, güvenliğini nasıl halledeceğiz. Gerçekten merak ediyorum." diye konuştu.
Kaynak: CHA