• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uydu ve Çanak Antenlerin Yıldırımdan Korunması

Çanak Anten Yıldırımı Çeker Mi​

Yıldırımın yeryüzüne en yakın ve en az dirençli nokta üzerinden toprağa deşarj olma eğilimindedir. Çanak antenlerin binaların üst noktalarında olması ve çatıya montajı esnasında inşaat demirlerine vida ile etmesi durumunda temel topraklama ile irtibatlanmış olur.

çanak anten yıldırımdan korunma

Temel topraklama sistemi doğru yapıldığı taktirde diğer lokal topraklama tesisatlarından daha az dirence sahiptir. Yıldırımın az dirençli yolu sevdiği bilinen bir gerçektir. Çanak antenlerin de bina üst noktalarında olması durumundan dolayı yıldırımın isabet etmesi durumu oldukça fazladır.
Bu sebeple adını çekmek olarak koyarsak evet çanak anten yıldırımı çeker. İsabet eden yıldırımın etkileri son kullanıcıya kadar ulaşabilir.

Çanak Antene Yıldırım Düşer Mi​

Yıldırımın sürprizi çok seven bir doğası vardır; en beklenmedik yerleri en beklenmedik zararlara uğratacak şekilde vurabilir. Üstelik bunu yalnızca göstere göstere yapmaz, sinsice toprak altından da gerçekleştirir. Bu nedenle başa çıkması hiç kolay değildir. Hatta ondan tamamen korunmanın olanağı yoktur, sadece zararını azaltabilecek önlemler vardır.

uydularin-yildirimdan-korunmasi.jpg

Elektrikle ilgili bir basit kural alınacak önlemler için bir ipucu oluşturur; “Elektrik her zaman en az dirençle karşılaşacağı yoldan ilerler!” Bu kurala göre yıldırımın korumak istediğimiz cihaz ve ekipmanlara ulaşabileceği yolu zorlaştırmamız gerekir. Çanak antenler yüksek konumları gereği yıldırımın düşeceği en nadide noktalardan biridir.
Yıldırım için “elektriğin yanlış formda olanı” demek yanlış olmaz! 100 milyon Volt’a ulaşabilen değerlerini 220V ile kıyasladığımızda neyle karşı karşıya olduğumuzu daha iyi anlayabiliriz. Bu kadar yüksek güçlü bir düşmanla mücadele etmek için çok iyi hazırlanmak zorunludur

Yıldırımın Uydu ve TV Tesisatına Etkileri​

Yıldırım çanak antenlere isabet ettiği ilk andan itibaren tesisatı oluşturan tüm bileşenler üzerinde etkilere sebep olur. Bu etkileri başlıklar altında inceleyelim.

Çanak Antene Yıldırım Düşmesi​

Çanak antenlerin yıldırımı çekmesi özelliği olduğundan bahsetmiştik. Çanak antenler üzerinde LNB bağlantıları sivri çubuk şekline göre yapılır.

canak-antene-yildirim-dusmesi.jpg

LNB lerin yıldırıma maruz kalması durumunda LNB patlar ve bağlı olduğu koaksiyel kablolar vasıtasıyla uydu santraline doğru yıldırımın etkisi ilerler. Kablolara da zarar vermek suretiyle uydu santraline kadar ulaşmış olur.

Uydu Santaline Yıldırımın Ulaşması​

LNB veya çanağa düşen yıldırım uydu santraline ulaşınca santralin içerisinde elektronik devrelerde bozulmalara sebep olur.

uydu-santraline-yildirim-dusmesi.jpg

Uydu santraline yıldırım kablolar vasıtasıyla ulaşır. Santrali bozar oradan dairelerden gelen uçlar vasıtasıyla yine dairelere doğru ilerler.

Uydu Prizlerine Yıldırımın Ulaşması​

Santralden ilerleyen yıldırımın etkileri sonunda dairelere oradan da TV-Uydu prizlerine gelir. Bu durumda tahmin edebileceğiniz gibi Televizyonunuz geri dönüşü mümkün olmayan bozulmalara maruz kalır.

uydu-prizi-yildirim-dusmesi.jpg


TV ve Uydu Santralini Yıldırımdan Koruma​

Uydu santrali ve TV tesisatınızın yıldırımdan korunması için koaksiyel parafudr kullanmanız gereklidir. Bu parafudr çanak antene düşüp rg11 kablolar üzerinden ilerleyen yıldırım darbesinin etkisini santralin girişinde kesmekte ve toprağa iletmektedir.

indir.jpg

Uydu santralinin girişine bağlanan bu koaksiyel parafudr binaların tümünde kullanılmalıdır. Eğer binanızda bu parafudr sistemini kullanılmıyorsa yöneticinizden talep etmelisiniz. Bireysel olarak kendiniz tv prizi çıkışına da bağlayabilirsiniz lakin yıldırımın etkisinin binanın içine kadar sokulması anlamsızdır. Bu yüzden en sağlıklısı binanızın çatısında bulunan uydu santralinin olduğu bölümde bu zararlı etkiyi yok etmektir.

Çanak Antenleri Yıldırımdan Koruma​

Şimdiye kadar bahsettiğimiz koaksiyel parafudr çözümü çanak anten sistemine yıldırım isabet ettikten sonra ki korunma kısmı idi. Şimdi ise çanak anteni yıldırımdan nasıl koruruz bunları konuşacağız.

  1. Çatıda paratoner kullanımı. Bu paratoner etrafında daha yüksek bir metal olmamalı antenden daha yüksekte olmalıdır.
  2. Çanak antenin LNB sine yakın noktaya
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    montajı yapılması. LNB ile arasında 30 – 40 cm mesafeden fazla olmamalıdır. Kurulan franklin yakalama ucu paratoner tesisatından yüksekte olmamalı LNB yükseklik konumundan biraz daha fazla olması yeterlidir.
  3. Bu yakalama ucunun
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    topraklaması ile çatıda birleştirilmesi gereklidir.
  4. Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    ve
    Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
    size korunmanız hakkında yol gösterici olacaktır.
 
Üst