Üyeler Görebilir
Bu Rehber, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Mevzuat Daire Başkanlığı’nca hazırlanmıştır. Rehberin amacı Yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemelerin sahadaki pratik karşılığını ortaya koymak ve uygulamaya yön verecek açıklayıcı bir çerçeve sunmaktır. Bu Rehber ticari amaçla kullanılamaz.Bu Rehber, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinin iş yerlerinde doğru, etkin ve düzenli biçimde uygulanmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Anılan Yönetmelik, çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin kapsamını, süresini ve temel esaslarını belirlemekte; ancak uygulamada, bu hükümlerin iş yeri koşullarına nasıl uyarlanacağı ve süreçlerin nasıl yapılandırılacağı
hususunu netleştirmeyi amaçlamaktadır.
Rehberin temel yaklaşımı, Yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemelerin sahadaki pratik karşılığını ortaya koymak ve uygulamaya yön verecek açıklayıcı bir çerçeve sunmaktır. Bu kapsamda; işe başlama eğitimi, temel eğitim, ilave eğitimler ve belgelendirme süreçleri başta olmak üzere tüm düzenlemeler, uygulama esasları ve süreç önerileriyle birlikte ele alınmıştır.
Bu Rehber; işverenler, işveren vekilleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve insan kaynakları birimleri başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinde sorumluluğu bulunan tüm tarafların eğitim faaliyetlerini planlarken ve yürütürken karşılaşabilecekleri tereddütleri gidermeyi amaçlamaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği alanında sürdürülebilir başarının temel unsuru, yalnızca mevzuata uyumun sağlanması değil; çalışanların katılımı ve bilinç düzeyinin artırılması yoluyla güçlü bir güvenlik kültürünün oluşturulmasıdır. Bu doğrultuda eğitim faaliyetlerinin, şekli bir yükümlülük olarak değil; risklerin önlenmesi, iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması ile çalışma hayatında sürekli iyileşmenin sağlanmasına yönelik stratejik bir araç olarak ele
alınması önem arz etmektedir. İlgili Yönetmelik adımlarına göre hazırlanan bu rehber tavsiye niteliğinde olup iş yerine, işin niteliğine ve diğer hususlara göre değiştirilebilir ve geliştirilebilir.
İlgili yönetmelik: Yürürlükte - Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenli̇ği̇ Eği̇ti̇mleri̇ni̇n Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeli̇k