Yasal Dayanak Çorap Makinaları Veya Dar Dokuma Makinaları Periyodik Muayene Zorunluluğu Var Mı

Üyeler Görebilir
merhabalar
makina ve tezgahlar kısmında bazı makinalar belirtilmemiş üretim alanlarında kullanılan örneğin çorap firmasındaki çorap makinası veya tekstil firmasındaki dar dokuma makinasının periyodik muayenesi yaptırılmalı mıdır
trafoların periyodik muayenesini yaptırıyormusunuz firmalarımda trafo periyodik muayenesi raporuna rastlamadım trafo periyodik muayenesi yaptırılmasını söylüyorum fakat daha önce yaptırmadıklarını soran olmadığını söylüyorlar bende deftere yazmakla kalıyorum
bilgileriniz için şimdiden teşekkürler

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Çorap makineleri ve dar dokuma makineleri için mevzuatta makine isimleri tek tek sayılmamış olsa da, 6331 sayılı İSG Kanunu ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında iş ekipmanlarının güvenli kullanımının sağlanması ve gerekli kontrollerinin yapılması gerekir.

Yönetmeliğin Ek-III / 1.4 maddesi gereği; iş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili standartlar ve üretici kriterleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu nedenle çorap ve dar dokuma makinelerinin; özellikle elektriksel güvenlik, topraklama, koruyucular, acil stop ve hareketli aksamlar yönünden kontrol kapsamı değerlendirilmelidir.

Trafolar konusunda ise işyerindeki elektrik tesisatının bir parçası olması nedeniyle elektrik tesisatı/periyodik kontrol kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ek-III, 2.3 – Elektrik Tesisatı, Topraklama Tesisatı, Paratoner vb. hükümleri doğrultusunda gerekli kontrollerin yaptırılması ve raporların kayıt altına alınması uygun olacaktır.

Daha önce hiç kontrol yapılmamış olması, bundan sonra yapılmasına engel değildir. Bence işyerinde öncelikle iş ekipmanı envanteri çıkarılıp, her ekipman için kontrol türü, periyodu ve yetkili kişi belirlenmeli. Özellikle mevzuatta adı açıkça geçmeyen makinelerde üretici talimatı, ilgili standart ve risk değerlendirmesi birlikte değerlendirilmelidir.

Kolay gelsin.