• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Amerika'da Csp Olmaya Giden Yol

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Amerika'da CSP Olmaya Giden Yol - 1. Genel

ABC tartışmaları sırasında bir süre önce Amerika'da İSG uygulamalarını İSG profesyonelleri açısından özetlemiş, sizlerle paylaşmıştım.

Şimdi de bizdeki ABC sertifikasyon sistemi ile kıyaslanması açısından örnek olarak Amerika'da İSG profesyonelleri açısından en prestijli sertifika olan Sertifikalı İş Güvenliği Profesyoneli (Certified Safety Professional (CSP)) olmaya giden yolu çok ana hatları ile özet olarak aktarmaya çalışacağım. Esasen bu yol kapsamı itibariyle üzerinde birkaç kitap yazılacak kadar geniş. O nedenle birkaç mailde özetleyip anlaşılır olması için elimden geleni yapacağım. Umarım başarılı olurum.

Öncelikle belirtmek isterim ki, amacım bu sistemin bizde birebir uygulanmasını savunmak değil. Yalnızca örnek olarak iletiyorum. Ancak CSP sertifikasyon sürecinden alınacak çok dersler olduğu görülecektir.

O sırada da belirtmiş olduğum gibi Amerika'da İSG profesyonellerinin sertifikasyonu zorunlu değil. İşveren yasal açıdan kendi ihtiyaçları doğrultusunda yetkin İSG profesyonelleri ile çalışmak zorunda bırakılıyor. Ancak sertifikasyon mesleki yeterliliği teyid ettiği, iş bulmada ve ücretlerde avantaj sağlayabildığı için çeşitli mesleki sertifikasyonlar (akredite) İSG profesyonelleri tarafından tercih edilebiliyor. Bu sertifikalardan da Amerika İSG sistemi ile ilgili mailimde bahsetmiştim.

CSP'ye dönecek olursak, en başta da belirttiğim gibi Amerika'nın en prestijli İSG profesyoneli sertifikasyonu. İSG alanındaki en temel bilgiyi ve deneyimi ölçmek amacıyla oluşturulmuş bir sertifika. Board of Certified safety Professionals (BCSP) kurumu tarafından veriliyor.

BCSP; 1969 yılında İSG profesyonellerinin sertifikasyonu amacıyla kurulmuş bağımsız bir sertifikasyon kurumu. Görevleri İSG profesyonellerinin akademik ve profesyonel deneyimlerini değerlendirmek, sertifika sınavlarını yönetmek ve sertifikaları vermek olarak özetlenebilir. Aşağıdaki kurumların da BCSP'ye üyelikleri bulunuyor:
  • American Industrial Hygiene Association
  • American Society of Safety Engineers
  • Institute of Industrial Engineers
  • National Fire Protection Association
  • National Safety Council
  • Society of Fire Protection Engineers
  • System Safety Society
CSP'ye tekrar dönecek olursak, CSP'ye giden yolla ilgili çok detaylı bilgiler ve dokümanlar BCSP'nin aşağıdaki linkinde mevcut. O linkte bulunan bazı dokümanlardan alıntılar yapacağım.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


CSP (Sertifikalı İş Güvenliği Profesyoneli) olmak için 3 temel şart bulunuyor.

  • Akademik şart
  • Deneyim şartı
  • 2 sınavdan (Safety Fundamentals Exam ve Comprehensive Practice Exam) geçme şartı
Bir sonraki mailimde Akademik şartlardan kısaca bahsedeceğim.
 
Amerika'da CSP Olmaya Giden Yol - 2. Akademik Şartlar

Amerika'da iş güvenliği profesyonelleri için en üst seviye olarak görülen Sertifikalı İş Güvenliği Profesyoneli (CSP) olmak için rehber dokümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Akademik şartları bu dokümandan özet yapmaya çalışacağım.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Akademik şartlara bakacak olursak, CSP olmak için minimum eğitim şartı şu şekilde belirtiliyor.

  • Üniversitelerde herhangi bir alanda lisans derecesi sahibi olmak (Not: Tüm bölümlerin puanı aynı değil, ileride değineceğim)
  • Güvenlik, sağlık veya çevre alanlarından birinde ön lisans derecesi sahibi olmak
Yalnızca üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olmak da yeterli değil. Amerika'da bu sertifikayı almak isteyenler için mezun olunan üniversitelerin veya bölümlerin akredite olmaları şartı da var. Sözkonusu akreditasyonun da herhangi bir akreditasyon kurumu tarafından değil, Yüksek Öğrenim Akreditasyon Kurumu (The Council for Higher Education Accreditation (CHEA)) ve/veya Amerika Eğitim Bakanlığı (the U.S. Department of Education (ED)) tarafından tanınan akreditasyon kurumları tarafından yapılması gerekiyor.

Güvenlik, sağlık veya çevre alanlarından birinden ön lisans alanlar için ayrıca özel şartlar var. Bu bölümler iş güvenliği, endüstriyel hijyen, iş sağlığı ve güvenliği, çevre, sağlık fiziği (iyonize radyasyonun insanlar üzerine etkileri ve bu etkilerden korunmayı konu alan bilim dalı), yangından korunma veya yangının önlenmesi ile ilgili bölümler İSG ile ilgili bölümler kabul ediliyor. Ancak bu bölümlerin mezunlarının BCSP'nin minimum eğitim şartını sağlayabilmeleri için sömestr başına her biri 12 saatlik 4 dersin güvenlik, sağlık veya çevre alanlarında olmaları gerekiyor. Durumu bu şekilde olmayan ön lisans mezunlarının kabul edilmesi için akredite kurumlardan uygun eğitimler alarak açıklarını kapatmaları veya BCSP tarafından tanınan başka bir ön lisans/lisans programını tamamlamaları gerekiyor.

CSP olmak için akademik şartın önemine de kısaca değinmek isterim. Akademik şart 2 adet CSP sınavına girebilmek için gerekli puana sahip olma aşamasında önem kazanıyor. Bir önceki mailimde de belirttiğim gibi CSP olmak için aşamalı iki sınava girilmesi gerekiyor.

  1. Safety Fundamentals Exam (Sınava girebilmek için akademik şart ve deneyimden minimum 48 puan toplamak gerekiyor)
  2. Comprehensive Practice Exam (Sınava girebilmek için 1. sınavı geçmek ve akademik şart ve deneyimden toplam 96 puana sahip olmak gerekiyor)
Yukarıda belirttiğim gibi CSP olmak için Üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olma şartı bulunmuyor. Ancak mezun olunan her bir bölümün ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktoraları için bir puan belirlenmiş durumda. Bölümlere ve yukarıda linki verilen dokümanın Tablo 1'inden ulaşılabilir.

Bazı örnekler verecek olursam,

  • Akredite üniversitelerin/bölümlerin İş Güvenliği, İş sağlığı, Çevre ve Ergonomi ile ilgili 4 yıllık bölümlerinden birinden lisans mezunu olanlar 48 puan alıyorlar. Bu bölümlerden ön lisans mezunu olanlar ise yalnızca 24 puan kazanıyorlar.
  • Mühendislik bölümlerinden (tüm dallar) lisans mezunu olanlar 30 puan alıyor.
  • Doğal, fizik ve sağlık bilimleri bölümlerinden (fizik, kimya, coğrafya, ormancılık, mimarlık, havacılık, astronomi, atık yönetimi vb.) lisans mezunu olanlar 30 puan alıyor.
  • Tıp, hemşirelik ve sağlık bilimleri bölümlerinden (Tıp, hemşirelik, halk sağlığı, toksikoloji, vb.) lisans mezunu olanlar 30 puanalıyor.
  • İşletme, Yönetim ve Hukukla ilgili bölümlerden lisans mezunu olanlar 30 puan alıyor
  • Güzel sanatlar, eğitim ve sosyal bilimlerle ilgili bölümlerden (Güzel sanatlar, psikoloji, sosyoloji, iletişim, şehir planlama, siyasal bilimler, vb) lisans mezunu olanlar 18 puan alıyor.
Yukarıda CSP'nin 1. aşama sınavına girmek için 48 puana sahip olmak gerektiğini belirtmiştim. Bu puanın toplanması için yapılması gerekenler;

  • Birinci seçenek; lisans mezunları, aynı dalda veya başka dalda (puanlar değişiyor) yüksek lisans ve doktora yapabilirler. Akademik puanlarını artırabilirler. Örneğin;
    • İSG ve çevre ile ilgili bölümlerde yüksek lisans yaparsanız 12, doktora yaparsanız 24 ilave puana sahip olurken,
    • Mühendislik, tıp, hemşirelik, işletme, fizik, kimya gibi bölümlerde yüksek lisans yaparsanız 8, doktora yaparsanız 15 ilave puana sahip olabiliyorsunuz.
    • Güzel sanatlar, psikoloji, sosyoloji, iletişim vb. dallarda ise yüksek lisans yaparsanız 5, doktora yaparsanız 9 ilave puana sahip oluyorsunuz.
    • Akademik puan toplamasında ise lisans puanına ilaveten yalnızca yüksek lisans veya doktoradan birinin puanı ilave ediliyor. Örneğin hem yüksek lisans, hem de doktora yapmışsanız puanınız Lisans+doktora puanı olarak hesaplanıyor, yüksek lisans puanı ilave edilmiyor.
  • İkinci seçenek; ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora mezunları eğer bazı akredite sertifikalara sahiplerse ilave 12 puan daha kazanıyorlar. BCSP tarafından verilen ve 12 puan kazandıran bu sertifikalar İSG teknolojisti (OHST)/Sertifikalı Kayıp Kontrol Uzmanı (CLCS) or İnşaat İSG Teknikeri (CHST) sertifikaları. Bu sertifikaların tümüne sahip olanların ise yalnızca 1 tanesi için 12 puan veriliyor.
  • Üçüncü seçenek: İSG alanında deneyime sahip olmak ilave puan kazandırıyor. İSG alanında deneyimin de kendine özgü şartları bulunuyor.
Bir sonraki mailimde CSP olmak için deneyim şartlarına kısaca değineceğim.
 

Ekli dosyalar

  • Complete Guide to the CSP.pdf
    3,8 MB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Amerika'da CSP Olmaya Giden Yol - 3. Deneyim Şartları

Amerika'da Sertifikalı İş Güvenliği Profesyoneli (CSP) olmak için gereken deneyim şartlarını kısaca özetlemeye çalışacağım. Kaynağımı aşağıda iletiyorum.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Önceki maillerimde belirttiğim gibi CSP 1. aşama sınavı olan Safety Fundamentals (Temel İş Güvenliği) sınavına girebilmek için 48 puanı toplamak gerekiyor. Bu puanı toplamak için akademik şartlar yeterli değilse, 48 puan deneyim puanları ile tamamlanabiliyor.

CSP'ye giden yolun 2. ve son aşama sınavı olan Comprehensive Practice (Kapsamlı Uygulama) sınavına girebilmek için de 1. aşama sınavı geçmiş olmak ve 96 puana sahip olmak gerekiyor. 96 puan da yine deneyim puanları ile tamamlanabiliyor.

CSP olmak için deneyim şartlarına gelince; CSP olmak için öncelikle profesyonel seviyede İSG deneyimine sahip olmak gerekiyor. Sağlık, çevre koruma, yangından korunma, ergonomi, radyasyondan korunma ve endüstriyel hijyen alanlarından birinde çalışmış olmak profesyonel İSG tecrübesi sayılıyor.

Öte yandan, bir İSG deneyiminin BCSP (Board of Certified Safety Professionals) tarafından da deneyim olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki 5 kriteri sağlaması gerekiyor:

  1. İlgili pozisyonun birincil görevi profesyonel anlamda İSG olmalıdır. İSG ile ilgili yan görevler kabul edilmemektedir.
  2. İlgili pozisyonun birincil sorumluluğu insanlara varlıklara veya çevreye olabilecek zararların önlenmesi olmalıdır. Birincil sorumluluğun zararlı olaylara müdahale olması kabul edilmemektedir.
  3. Profesyonel İSG görevleri, ilgili pozisyonun görevlerinin en az %50'si olmalıdır. BCSP tam zamanlı çalışmayı haftada 35 saat alıyor, tam zamanlı çalışanlar için hesap bu doğrultuda yapılıyor. Yarı zamanlı çalışanların da minimum olarak yılda 900 saat (ayda 75, haftada 18 saat) profesyonel İSG görevlerini yürütmüş olması gerekiyor.
  4. Pozisyonun profesyonel seviyede olması gerekiyor. Adayın amiri, işveren veya müşterilerinin referansları alınarak (özel formlarla, ileride değineceğim.), CSP adayının profesyonel uygulamalarda analitik yaklaşımları kullanma yeteneği, mühendislik ve idari yaklaşımlarla tehlikeleri nasıl kontrol ettiği vb. ile ilgili görüşleri değerlendiriliyor.
  5. Pozisyonun İSG görevlerinin derinlemesine olması gerekiyor. CSP adayının tavsiyede bulunabileceği İSG tehlikelerinin çeşitliliği, tehlikelerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve kontrolü alanındaki becerilerinin kapsamı değerlendiriliyor.
CSP adayları deneyimlerini belgelendrmek için aşağıdaki formu dolduruyorlar. Detaylarına giremeyeceğim ama, deneyimden kasıtın ne olduğunun anlaşılması için mutlaka göz atılmasını öneriyorum.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Yukarıdaki kriterler arasında da görülebileceği gibi kişilerin beyanları da tek başına yeterli değil. Referanslarının da kişilerin beyanını teyidi gerekiyor. Referansları tarafından doldurulacak forma da aşağıdaki linkten ulaşılabilir. Bu forma da mutlaka göz atılmasını öneriyorum.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Tüm bu değerlendirmeler sonucunda BCSP'nin yukarıda belirtilen deneyim kriterlerini sağlayan İSG deneyimlerinin her bir ayı CSP adayına 1 puan kazandırıyor.

Bu aşamada tekrar hatırlamak gerekirse, CSP olmak için;

  • Akademik şartları sağlamak gerekiyor, buradan belirli puanlar kazanılıyor.
  • Deneyim şartlarını sağlamak gerekiyor, buradan da belirli puanlar kazanılıyor.
  • Toplam 48 puana ulaşılırsa 1. aşama sınava giriliyor. (Bu sınavdan yalnızca BCSP kriterlerini sağlayan bazı İSG bölümlerinden mezun olup GSP sertifikası alanlar muaflar, ileride sınavlar kısmında değineceğğim). Bu sınavı kazananlara ASP (Associate Safety Professional) sertifikası veriliyor.
  • aşama sınav geçildikten sonra akademik puan+deneyim puanı toplam 96 puana ulaşılırsa 2. aşama sınava girilebiliyor.
  • aşama sınav kazanılırsa CSP olunabiliyor.
Bir sonraki mailimde 1. ve 2. aşama sınavlar, içerikleri ve hazırlık sürecinden bahsedeceğim.
 
Amerika'da CSP Olmaya Giden Yol -4.- 1. ve 2. Aşama Sınavlar

Önceki maillerimde Amerika'da Sertifikalı İş Güvenliği Profesyoneli (CSP) olmak için gerekli akademik şartları, deneyim şartlarını ve bu şartlardan kazanılan puanları özetlemeye çalıştım.

Bu malimde de son aşama olan sınavlarla ilgili kısaca bilgi vermeye çalışacağım.

CSP olmak için aşamalı iki sınava girilmesi gerekiyor.

1.Safety Fundamentals Exam(Temel İş Güvenliği Sınavı:Sınava girebilmek için akademik şart ve deneyimden minimum 48 puan toplamak gerekiyor)

2.Comprehensive Practice Exam(Kapsamlı Uygulama Sınavı:Sınava girebilmek için 1. sınavı geçmek ve akademik şart ve deneyimden toplam 96 puana sahip olmak gerekiyor)

1. Aşama Sınav: Safety Fundamentals Exam (Temel İş Güvenliği Sınavı)

BCSP'nin Temel İş Güvenliği Sınavı rehberine aşağıdaki linkten ulaşılabilir. Sınavların içeriği, soruların nasıl hazırlandığı, nasıl doğrulandığı, hazırlık yapmak için neler yapmak gerektiği, vb. konularda bilgi verilen rehbere ilgilenenlerin mutlaka göz atmalarını öneriyorum.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


CSP olmak için gerekli akademik ve deneyim şartlarını sağlayan ve bu şartlardan minimum 48 puan alan herkes bu sınava girmeye hak kazanıyor. Bazı İSG profesyonelleri için bu sınavdan muafiyet söz konusu. Ancak bu sınavdan muaf olsalar dahi tüm İSG profesyonellerinin CSP olabilmeleri için 2. aşama sınava girmeleri gerekiyor.

1. aşama sınavdan muafiyet aşağıdaki durumlar için geçerli.

·BCSP tarafından tanınan bazı İSG programlarından mezun olup BCSP tarafından verilen Graduate Safety Professional (GSP) bir başka deyişle Mezun İSG Profesyoneli sertifikasına sahip olmak. GSP ve BCSP tarafından kabul edilen programlar hakkında bu linkten bilgi alınabilir:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


·Bir önceki mailimde atladığım BCSP tarafından kabul edilen aşağıdaki akredite sertifikalara, kredilendirmelere veya üyeliklere sahip olmak ve bunları sürdürüyor olmak:
  • Certified Industrial Hygienist (CIH) from the American Board of Industrial Hygiene.
  • Professional Engineer (P.E.) from the engineering registration board of any U.S. state or territory.
  • Chartered Engineer (CEng) from the Engineering Council (United Kingdom).
  • Certified Health Physicist (CHP) from the American Board of Health Physics.
  • Chartered Member of IOSH (CMIOSH) from the Institution of Occupational Safety and Health.
  • Chartered Professional Member SIA (CPMSIA),
  • Fellow of SIA (FSIA) or Chartered Fellow of SIA (CFSIA) from the Safety Institute of Australia.
  • Safety Management specialty credential from the American Board of Occupational Health Nurses.
  • Canadian Registered Safety Professional (CRSP) from the Board of Canadian Registered Safety Professionals.
  • Professional Member holding a Workplace Safety & Health Officer designation from the Singapore Ministry of Manpower, Singapore Institute of Safety Officers (SISO)
1. aşama sınava girip başarılı olanlara ASP (Associate safety Professional) ünvanı veriliyor. Bu ünvan CSP olma yolunda geçici ünvan olarak görülüyor. 1. aşama sınavdan muaf olanlar ASP ünvanı alamıyorlar.

1. aşama sınav içeriğine yukarıdaki linkle birlikte aşağıdaki linkten de ulaşılabilir. İlgilenenlerin mutlaka göz atmalarını tavsiye ediyorum.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


1. aşama sınav 4 bölümden (Domain) oluşuyor. Her bölümün alt başlıkları (Topics) ve bu alt başlıklarda sahip olunması beklenen bilgi alanları yukarıdaki linkte belirtiliyor. Bu içeriği imkanım olursa ileride tercüme etmek isterim. Aramızdan bir gönüllü bunu yaparsa da çok memnun olurum. 1. aşama sınavda yasal mevzuatla ilgili kısmın olmadığını, içeriğinin de son derece kapsamlı olduğunu söyleyebilirim. Hayran olmamak mümkün değil. Sınav rehberinin 21 sayfasından itibaren de örnek sınav soruları bulunuyor. Merak edenler bu linkten inceleyebilirler.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Sınava hazırlık sürecini bu mailin son kısmında aktaracağım.

2. Aşama Sınav: Comprehensive Practice Exam (Kapsamlı Uygulama Sınavı)
BCSP'nin 2. aşama sınavı olan kapsamlı uygulama sınav rehberine aşağıdaki linkten ulaşılabilir. İlgilenenlerin mutlaka göz atmalarını öneriyorum:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

2. aşama sınava girebilmek için CSP için gerekli akademik ve deneyim şartlarını sağlamak, bu şartlardan minimum 96 puan sahibi olmak, ayrıca 1 aşama sınavdan geçmiş veya muafiyet kazanmış olmak gerekiyor. 2. aşama sınav için muafiyet bulunmuyor. Sınavla ilgili şartları sağlayan tüm İSG profesyonellerinin CSP olabilmeleri için bu sınava girmeleri gerekiyor.

2. aşama sınav içeriğine de aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


İçeriğe ilgilenenlerin mutlaka göz atmalarını öneriyorum. CSB olmak için son aşama olan bu sınavda ölçülen bilgi ve beceriler gerçekten muhteşem. Bu içeriği de imkanım olursa ileride tercüme etmek isterim.

Kapsamlı uygulama sınavındaki hesaplamalarda kullanılacak referans doküman da bu linkte veriliyor.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

BCSP tarafından hazırlanan CSP sınav rehberinde bu sınava nasıl hazırlanılacağı konusunda yol gösteriyor. Dileyen özel hazırlanıyor, dileyen çeşitli kurumlarca hazırlanan hazırlık kurslarına gidiyor, dileyen deneme sınavlarına katılıyor.

1. aşama sınava hazırlıkta yararlanılması BCSP tarafından önerilen mesleki yayınlar sınav modüllerine özgü şekilde bu linkte belirtiliyor:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


2. aşama sınava hazırlıkta yararlanılması BCSP tarafından önerilen mesleki yayınlar sınav modüllerine özgü şekilde bu linkte belirtiliyor:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Ayrıca BCSP'nin şu linkinde de 1. ve 2. aşama sınavlarla ilgili hazırlık için yararlanılması önerilen mesleki yayınlar belirtiliyor.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

İlgilenenlerin sınav kapsamında olan yayınların linklerine mutlaka bakmalarını öneriyorum.

Ve MUTLU SON:
Tüm bu aşamalardan ve sınavlardan geçenler İSG profesyonelleri için en prestijli sertifika kabul edilen CSP sertifikasına sahip oluyorlar. CSP sertifikasına sahip olduktan sonra CSP seviyesinin sürdürülmesi, dikkat edilmesi gerekenler, vb. bilgiler için de BCSP tarafından hazırlanan CSP el kitabına şu linkten ulaşılabilir:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


SONUÇ:

Değerli Arkadaşlar,
ABC tartışmalarına katkıda bulunması için Amerika CSP sertifikasyon sürecini sizlerle paylaşmaya çalıştım. Süreci çok çok özet olarak aktarmaya çalıştığımdan ana hatlarda halen daha gözümden kaçan yönler de olmuş olabilir, bilemiyorum. İlk mailimde de belirttiğim gibi bu sürecin detaylarına inildiğinde birkaç kitap yazılabilir. Daha detaylı bilgi almak isteyenler maillerdeki linklerden detaylı inceleme yapabilirler.

Önemli bir husus da eklemek isterim. Bu kadar güçlükle erişilen CSP seviyesi dahi her sektörün kapısını açamadığından bizdeki A mertebesine erişememiş durumda maalesef:)) CSP olmak yalnızca temel (core) İSG bilgisine, becerisine ve deneyimine derinlemesine sahip kişi olunduğunun teyidi anlamına geliyor. CSP'nin yanında çalışacağı sektöre özgü deneyimleri ve aranılan pozisyona özel gerekliliklere sahip olması işe girişlerde avantaj sağlıyor.

Umarım bu paylaşımlarım Ülkemizdeki ABC sertifikasyon sürecinin (eğitim ve sınavlar) durumunun daha net anlaşılır olmasına da katkı sağlamıştır.
 
Not: Yukarıda yazılan mesajlar 28 Ocak 2013 tarihinde riskyonetimi grubuna Hilal Kınlı tarafından iletilen mesajlardır. O tarihten bu yana mesajlardaki linklerde ve verilen bazı bilgilerde güncellemeler olmuş olabilir. Dileyenler güncel bilgilere BCSP'nn web sayfasından ulaşabilirler:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Yukarıdaki mail/yazı dizisi için riskyonetimi mail grubu kurucusu Sayın Dr.Hilal KINLI 'ya teşekkür ederiz.
 
Merhaba,

"Amerika’da CSP Olmaya Giden Yol" başlıklı maillerimde de belirtmiş olduğum gibi, aynı mailleri ilk kez 28 Ocak 2013’te grubumuzla paylaşmıştım. Bu aşamada aynı mailleri tekrar paylaşma nedenim Amerika’da İSG profesyonelleri ile ilgili sistemin ana hatları ile özetlenerek ülkemizdeki İSG profesyonelleri ile ilgili sistem tartışmalarına katkı sağlanmasıydı.

Maillerimin üst kısmında yer alan notta, maillerde yer alan linklerde ve bazı bilgilerde 28 Ocak 2013’ten bu yana BCSP tarafından bazı güncellemeler yapılmış olabileceğini belirtmiştim. Linkler o nedenle çalışmıyor olabilir. Dileyenler güncel bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Sevgi ve saygılarımla
Hilal KINLI
 
Ülkemizdeki C,B,A sertifikası tamamen rant.Mevzuat ve yönetmeliklerin muhteviyatına baktığımızda Avrupa ve Amerika'daki uygulamalardan kopyala yapıştır yapılmaya çalışılmış,onu da tam beceremedikleri için,yönetmelikteki maddeler değişebiliyor.C,B,A ya tekrar dönecek olursak,
pirim gün sayısından tabiri caizse havadan A sınıfı olan,sahanın tozunu yutmuş C sınıfı uzman kadar tecrübeli olmayan bir sürü ''A sınıfı''dolu.Bu belgeleri haketme usulü de çok saçma.Örneğin İSG Yüksekokulunu bitiren ayrıca ehliyet kursuna gider gibi kursa gidip belge alıyor bu da yetmiyor İSG sınavına girmek için para yatırıyor.Mühendisler ve Teknik okul bitirenlerde sınava hazırlanıyor,sınav parası yatırıyor,sınavı kazanırsa bir de belge için para ödüyor.Kısaca o kadar emek,zaman ve para harca ama belgeyi alınca ya iş bulama ya da komik teklifler al.Çok saçma bir sistem.Olan bizlere oluyor.
 
Sûrekli Iyilestirilmis Cevre Güvenlik Is Birliği Belgesi

Hedefi sürekli iyileştirme ve sürekli performans gösteren , Sağlıkli Çevre Güvenligi işletmelerinin , bir yönetim sistemidir.
Bu sistem Endüstiriyel sitem olmakla beraber gine industriele hizmet veren bir sistem:

Endustiriyelin aradigi

Iş için uygun bir yönetim sistemi üzerinden
Güvenliği gelistirmek
Çalışanin müdahale koşullarının iyileştirilmesi,
İletişimi daha iyi kurmak ve düzenlemek.
Birlikte ilerlemeye ortak bir dil oluşturulması.


Üyeler , kullanıcı şirketlerden ve müdahaleci şirketlerden ve derneklerden olusan bir gruptur.
Savunulan referans bilgi deposu olusturulur ve bir temel oluşturur.
Sirket beş ekseni daha iyi keşfederek daha iyi strukture bir yaklaşım yapısını sağlar

Grub, tanıma sistemi belgelendirme

Amaç seçilen bir dış denetciye, emanet edilen periyodik bir denetim sonrasında şirket sonuçlarının analizi ve bölgesel yönetim komitesi tarafından sertifika verilmesi ile güvenli yönetim sistemlerini sürdürmektir.
 
Üst