• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bunları Yazarsanız, O Işi Unutun!

Enver Çığşar

Yönetim Grubu
Katılım
1 Temmuz 2014
Şehir
Adana
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Kimtex Tekstil San. A.Ş
cv.jpg
Her şey birkaç kelimeye bağlı!Kolay değil iş görüşmesine gitmek. Biliyoruz. Giydiklerimizden, kurduğumuz cümleye kadar her şey önem taşıyor. Ancak görüşmeden daha önemli olan nedir biliyor musunuz? CV, yani özgeçmiş hazırlamak!



Daha önce iş görüşmesine gidip negatif cevap aldığınız oldu mu? O zaman ne yaptınız? “Herhalde yanlış giyindim” diye mi düşündünüz? Ya da kendinizi iyi ifade edemediğinizi. Durun bir. Önce özgeçmişinize bir bakın. Belki eklediğiniz yanlış bilgiler nedeniyledir bu “hayır” cevabı. Yeteri kadar etkileyici değildir.

Görüşmeye gitmeyip de özgeçmiş gönderiyorsanız, işte o zaman daha da önemli. Çünkü işe başvuru çoksa, yetkililerin her birini tek tek okuma şansı olmuyor. İşi kapmak istiyorsanız, göz alıcı olmalı. İlk bakışta, hatta birkaç saniyede dikkat çekmeli.

Sadede gelin
Başvurduysanız zaten o işi istiyorsunuz demektir. Bunun için ekstra bir açıklama yapmanız gerek yok. Ancak sektör değişikliği söz konusu ise, o zaman CV’nizin girişine neden böyle bir değişime gerek duyduğunuz anlatan kısa bir yazı eklemelisini.

İlgisi olmayan tecrübelerinizi silin
Bir firmada asistanlık yaptınız, bir diğerinde de restoran müdürü müydünüz? Sıraladığını iş tecrübelerinize bakın, başvurduğunuz işle hiçbir ilgisi olmayanları çıkarın.

Kişisel bilgileri detaylandırmayın
Şu andaki medeni durumunuzu, dininizi, TC kimlik numaranızı yazmayın… Aslında eskiden bunlar önemli bilgilerdi ama bu bilgilerin hiçbiri sizin işi almanıza engel teşkil etmiyor, aynı şekilde kabul edilmenizi de sağlamıyor. Eğer işveren tarafından özellikle sorulmuyorsa, eklemeyin.

Hobilerinizi listelemeyin
Gerçekten kimse hobilerinizle ilgilenmiyor. Eğer hobileriniz başvurduğunuz işle bağlantılı değilse, yazmayın, yok yere yer kaplamasın.

Yaşınız önemli mi?
Bir pozisyonu yaşınız nedeniyle kaçırmak istemiyorsanız ilk aşamada belirtmeyin. Başvurduğunuz firma özellikle soruyorsa, o zaman yapacak bir şey yok!

Referansları koymayın
Eğer başvurduğunuz firma, daha önceki patronlarınızla konuşmak isterse size soracaktır. İşte tam da bu yüzden onlar sormadan siz referansları yazmayın. Hem bu size zaman kazandırır. Firmadan böyle bir talep geldiği zaman, referans göstereceğiniz kişileri arayıp önbilgi verebilirsiniz.

“Birinci tekil şahıs” kullanmayın
Genel bir yazım dilini seçin, önceki tecrübelerinizi de bu şekilde anlatın. Eğer “ben” çok ön planda olursa o zaman bugüne kadarki kariyerinizin önüne geçmiş olursunuz.

E-posta adresinizi iyi seçin
Civcivsarisi123@... gibi bir adresiniz varsa, bunu CV’ye koymayın. Başka adresiniz yoksa, yenisini almak sadece birkaç dakika sürüyor.

Numaranızı yazarken…
Telefon numaranızı eklerken, başına “telefon numaram” gibi bir açıklama yapmasanız daha iyi olur. Sonuçta orada bir numara yazıyor ve kimin olduğu gayet net anlaşılıyor…

İş adresinizi vermeyin
Eğer halen çalışıyorsanız, şu anki işinizde kullandığınız telefon numaranızı, posta ya da e-posta adresinizi yazmayın. Sizi gerçekten işyerinden arayıp görüşmeye çağırmalarını istiyor musunuz? Sonuçta, çağrıldığınız işie gireceğinizin garantisi yok. Şu anki işinizden de olmaz istemezsiniz herhalde…

Maaş beklentisi eklemeyin
Maaş beklentinizi özgeçmişinize yansıtmayın. Böyle bir bilgi ilk aşamada gereksiz. Bu özgeçmişi kendinizi anlatmak için hazırladınız, maaş beklentinizi değil. İşveren tarafından özellikle istenmediği sürece bu bilgiyi yazmak durumunda değilsiniz.

Eski fontları kullanmayın
Times New Roman ve tırnaklı fontları değil, Arial gibi standart bir font seçin özgeçmişinizi oluştururken.

Not ortalamasını silin
Mezun olduğunuz not ortalaması gerçekten önemli mi? Okul bitmiş, diplomanızı almışsınız… Eğer 4 üzerinden 3,8 gibi bir ortalamaysa gururla ekleyin. Fakat daha düşükse yazmaya ne gerek var?
 
Üst