• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Danıştaydan müfettişlere soruşturma izni

Amasra'da 43 madencinin öldüğü patlamadan üç gün önce denetim yapan müfettişler hakkında eski Bakan Vedat Bilgin tarafından verilmeyen soruşturma izni Danıştay'dan döndü.​

1697365215563.png

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 madencinin hayatını kaybettiği maden patlamasından üç gün önce ocakta denetim yapan müfettişler hakkında verilmeyen soruşturma izni, Danıştay'dan döndü. Danıştay, müfettişler hakkında soruşturma başlatılması gerektiğine karar verdi.

PATLAMADAN 3 GÜN ÖNCE DENETİM YAPTILAR​

14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde (ATİM) yaşanan maden patlamasından hemen önce, 5 ile 11 Ekim 2022 tarihleri arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri İ.G. ve C.T. madende incelemelerde bulundu.

METAN SEVİYESİ YÜKSELDİ, MADEN BOŞALTILMADI​

Bu incelemeler sırasında, madendeki patlamaya neden olan metan gazı seviyesinin tehlike oluşturacak sınırı defalarca geçtiği, dava sırasında belirlendi. Ancak teftiş sırasında tehlikenin oluşmasına rağmen maden boşaltılmadı. Müfettişler, kazaya neden olan önemli hususları tespit etmeyerek usule aykırı ve özensiz denetim yaptı.

SAVCILIK VE AVUKATLAR DANIŞTAY'A TAŞIDI​

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı ve hayatını kaybeden madenci yakınlarının avukatları, müfettişler hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti. Ancak dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin imzasıyla talepler reddedildi. 24 Şubat 2023'te verilen ret kararı, savcılık ve avukatlar tarafından Danıştay'a taşındı.

DANIŞTAY BAKAN'IN KARARINI KALDIRDI​

Danıştay Birinci Dairesi, itirazla ilgili kararını verdi. Daire'nin kararında, müfettişlerin yalnızca sözlü cevaplarla rapor oluşturduğu, madencilerin eğitimlerinin teorik aşamada kalmasına göz yumduğu, metan seviyesiyle ilgili denetim yapmadığı belirtildi ve soruşturma izni verilmesi gerektiği belirtildi. Danıştay Birinci Dairesi, müfettişlerle ilgili soruşturma izni kararını oybirliğiyle verdi.

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Çok önemli bir karar. Geleceğe yönelik birçok şeyi değiştirebilir. Müfettişler ceza da alırsa bence denetimler ve yaptırımlarda ciddi şekilde artacaktır.
 
Üst