• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektrik Çarpmasında Elektrik Akımın Insan Vücuduna Etkileri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
Elektrik çarpması anında elektrik akımın insan vücudunun üzerinden elektrik yükünü toprağa ileterek deşarj olmasıdır.

Çarpılma esnasında elektrik akımı insan vücudunun sinir sistemini bozarak vücutta kasılma, kramp, deride yanmalar, kalpte ve beyin de hasar meydana getirir. Elektrik akımının yüksek oranda olması durumunda ise insan ölümü ile sonuçlanabilir. Çarpılma şiddeti insan vücudundan geçen gerilimin büyüklüğü, akımın şidddeti, çarpılma esnasında akımın insan üzerinden geçme süresi ve bulunduğu ortamda vücudun kuru ve ıslak olması durumuna göre değişiklik göstermektedir.

elektrik_carpmasi.jpg
Kuru gövde direnci cm2 başına 70k ohm ile 100k ohm arasında değişir. Ancak ıslak vücutta cm2 başına 700 ohm ile 1000 ohm arasında büyük düşüş meydana gelir. Elektrik işleri ile uğraşırken mümkün oldukça sol elimizden çarpılmamaya dikkat etmeliyiz. Bunun sebebi ise kalbimiz sol elimize daha yakın olduğundan dolayı çarpılma esnasında çarpmanın etkisi kalbe zarar vererek çarpılma dahada tehlikeli olur.

Elektrik akımın insan üzerinden belirli miktarda akım geçmektedir; ve insan üzerinden geçen akım değerini Ohm kanunu ile hesaplanır.I=U/R’ dir. Akım ile gerilim doğru orantıda dır. Gerilim yükseldikçe üzerimizden geçen akım miktarıda yükselmektedir. İnsan vücudunun dirençi 1000 ohm ile 2000 ohm arasında değişmektedir. Her insanın vücut değeri aynı değildir. Erkek lerin dirençi kadınlara göre daha düşüktür. İnsan vücudunun iç direnci (organlar) dış (deri) direncine göre daha düşüktür.

Örneğin: 9 voltluk pili elimiz ile (+)(-) kutuplarına dokunduğumuzda hiç bir şekilde etkilenmeyiz buda vücudumuzun dış direncinin yüksek olmasını göstermektedir. Pilin (+) ve (-) kutuplarına dilimiz ile dokunduğumuz zaman dilimiz etkilenir buda iç direncimizin düşük olduğunu göstermektedir.

GERİLİM Mİ ÇARPAR YOKSA AKIM MI?
Gerilim ile akım bir birleri ile ilişkilidir. İnsan vücudunun belirli bir voltaja dayanma gücü vardır. Voltaj çarpar akım ise öldürür. Bunu bir örnek ile açıklayalım.

Örneğin: kendimizi savunmak amaçlı yanımızda bulundurduğumuz şok cihazları insanı çarpar ama öldürmez bunun nedeni ise gerilim yüksek akım değeri ise düşüktür. 75 volt üzeri kalp hastaları için risklidir. normal insan için bu değer 90 volt’ dur.
220 voltta vücuttan kaç amper geçer bunuda ohm kanunuyla hesaplıyabiliriz 220/1000=0.22 amper yani 220 miliamperdir ve öldürücüdür

Bazı dünya ülkelerinde şebeke gerilimi 110 volttur bunun nedeni ise insanların çarpılmadan çok fazla etkilenmemeleri için şebeke voltajı düşüktür.

Kaynak :
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst