• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektrik Ile Ilgili Sorularınız Için Buradayım

Onur Umur

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Nisan 2014
Sertifika
B Sınıfı
Firma
TEİAŞ
Değerli üyeler eski isg forumlarında elektrikle ilgilş soruları cevaplamaktaydım. Artık isg turkiye sitesine sorularınıza cevap vermeye çalışacağım
 
Onur bey,

Bir panoda kaçık akım röleleri nasıl anlaşılır. Sık sık karşılaştığım bir soru. Bizi bu konuda aydınlatır mısınız? Mümkünse fotoğraflı olarak..
 
Şu an elimde bir fotoğraf yok ama şunları söyleyebilirim. Kaçak akım röleleri şekil oalrak sigortalara benzer. En önemli farkı üzerinde çalıştığı akım bilgisinin yanında miliamper bilgisi yazar .. Eğer şalter kısımının altında 30mA veya 300 mA yazıyorsa kaçak akım rölesidir. Sadece A cinsinden akım yazıyorsa sigortadır. 300 mA lik kaçak akım rölesine yangın koruma rölesi de denir
 
Çok felsefik bir soru enver bey kardeşim:)

Birim elektrik yükünün taşıdığı enerjiye voltaj diyoruz.. Potansiyel fark da denir. Potansiyel farktan dolayı vucudumuzdan akım akar, vucudumuzun bir direnci de vardır. Akım da buna göre artar veya azalır. Akım aktığında akım yolu üzerinde bizi sarsacak miktarda enerji bırakır. Aynı zamanda vucudumuzda elektrikle çalıştığı için amiyane tabir ile sinyalizasyonumuz bozulur ve kaslar kasılır. Kalbimizin de sinyalizsyon arızası yüzünden atış ritmi bozulur. Yüksek akımlarda enerji çok fazla olduğu için yanma meydana gelir.
 
@Sevde Şahin

Görüntü olarak farkını soruyorsanız yukarıda yazdım.. İşlevsel oalrak mı farkını soruyorsunuz?
 
Soruları almaya devam edebiliriz arkadaşlar, artık daha sık siteye girmeye gayret edeceğim.
 
Onur bey,

Elektrikli el aletleri, kablolar gibi ekipmanlarda çift izolasyon neden önemlidir? Çift izolasyon zorunluluğu var mıdır yasal olarak? Çift izolasyon nasıl anlaşılır?

Bu konuyla ilgili bilgilendirici bir konu açar mısınız bize..
 
BUNLAR ELEKTRİK ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN, SEYYAR (EL İLE TAŞINAN) ALETLERDİR.

BAŞLICALARI, MATKAP, SPİRAL(CANAVAR TAŞI), TEL FIRÇALAR, AHŞAP VEYA

DEMİR TESTERE AHŞAP ZIMBALAR, ZİNCİRLİ OYMA VE KESME VE HİLTİ GİBİ KIRICI ,

DELİCİ ALETLERDİR.

2-1) BU ALETLERİN EL İLE TUTULAN SAPLARINDA, DEVREYİ KAPALI (YANİ ALET ÇALIŞIR DURUMDA) TUTMAK İÇİN SÜREKLİ OLARAK BASILMASI GEREKEN, YAYLI DEVRE KESİCİLERİ BULUNMALIDIR. BU KESİCİLERİN KİLİTLERİ DEVREYE SOKULARAK, YANİ ANAHTARA BASILMADAN SÜREKLİ ÇALIŞIR DURUMDA BUNLAR ÇALIŞTIRILMAMALIDIR.

2-2) BU ALETLERİN BESLEME KABLOLARI KENDİ STANDARTLARINDA ESNEK (ÇOK TELLİ) VE MÜŞTEREK İZOLELİ (İLETKENLER AYRI İZOLELİ VE ANA İZOLELİ TEK BİR KABLO İÇİNDE) OLMALIDIR. KABLOLAR VE BAĞLANTI YERLERİ SIK ARALIKLARLA KONTROL EDİLMELİ, İZOLASYON BOZULMALARINA KARŞI GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR. KABLOLAR MEKANİKSEL VE KİMYASAL ETKİLERE KARŞI KORUNMALIDIR.


2-3) BU ALETLER TERCİHEN ÇİFT İZOLASYONLU OLMALIDIR. YANİ HEM ALETİN DIŞI YALITKAN OLMALI VE AYRICA İÇİNDE DE İKİNCİ BİR BAĞIMSIZ YALITKAN MUHAFAZA OLMALIDIR. BU ALETLERİN KARAKTERİSTİK İŞARETİ İÇ İÇE GEÇMİŞ OLAN İKİ KARE’DİR. ALETLERİN BİLGİ PLAKASINDA ARANMALIDIR. BU ALETLERİN TOPRKLANMASINA GEREK YOKTUR.

2-4) ÇİFT İZOLASYONLU OLMAYAN ELEKTİRİKLİ EL ALTELERİ, MUTLAKA TOPRAK İLETKENİ BULUNAN BESLEME KABLOSU, TOPRAKLI FİŞ VE PRİZLERLE TOPRAKLANMALIDIR. BESLEME KABLOSUNUN TOPRAK İLETKENİ HİÇBİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLMEMELİ, ALET TARAFINDA ALETİN MADENİ AKSAMINA, FİŞ TARAFINDA İSE FİŞİN TOPRAKLAMA ELEMANINA SIKICA BAĞLANMALIDIR. KULLANILAN PRİZ DE TOPRAKLI OLMALI VE AYRI TOPRAK İLETKENİ İHTİVA ETMELİDİR.


2-5) ELEKTİRİKLİ EL ALETLERİ, HER KULLANILMADAN ÖNCE İYİCE KONTROL EDİLMELİ, TOPRAKLANMASI OLMAYAN (ÇİFT İZOLASYONU OLMAYANLARDA), ARIZALI, MOTORU FAZLA KIVILCIMLI, BESLEME KABLOSU, FİŞ, PİRİZ VE ANAHTARI BOZUK OLANLAR KULLANILMAMALI VE BUNLAR TAMİR EDİLMEK ÜZERE MALZEME AMBARINA İADE EDİLMELİDİR.

2-6) ZIMPARA VE KESME TAŞLARI, TEL FIRÇALAR, DÖNER BIÇAKLAR VE DAİRE TESTERELERDE, YARIM DAİRE ŞEKLİNDEKİ KORUYUCULAR SÜREKLİ OLARAK TAKILI BULUNDURULACAKTIR. BU ALETLERLE ÇALIŞAN İŞÇİLER GÖZLERİNE UYGUN TAŞLAMA GÖZLÜKLERİNİ VEYA YÜZ SİPERLERİ İLE KORUYACAKLARDIR.


2-7) PARLAYICI, PATLAYICI MADDELERİN İMAL EDİLDİĞİ, TAŞINDIĞI VE DEPOLANDIĞI YERLERDE, BİR KIVILCIM KAYNAĞI OLDUKLARI İÇİN, ELEKTİRİKLİ EL ALETLERİ KULLANILMAMALIDIR.

2-8) KAZANLAR, TANKLAR VE BENZERİ DAR VE İLETKEN KISIMLARLA, NEMLİ VE ISLAK YELERDE TERCİHAN PNÖMATİK (HAVALI) EL ALETLERİ KULLANILMALI, ELEKTİRİKLİ EL ALETİ KULLANMA ZORUNLULUĞU VARSA, BUNLAR ÇİFT İZOLASYONLU OLAMALI VE ÇALIŞMA YERİNİN DIŞINDA BULUNAN 1/1 ORANLI GÜVENLİK (İZOLASYON) TRAFOSU ÜZERİNDEN BESLENEN EL ALETLERİ KULLANILMALIDIR.

2-9) ELEKTİRİKLİ EL ALETLERİ, SIK ARALIKLARLA (EN AZ AYDA BİR DEFA), AŞAĞIDA BELİRTİLEN KONTROL LİSTESİNE GÖRE KONTROL EDİLMELİ, UYGUN OLMAYAN DURUMLAR DERHAL DÜZELTİLMELİ.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Bu konuyla ilgili yasal düzenleme aşağıda linkte belirtilmiştir...

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ


"2.7. Çalışanların sağlık ve güvenliği açısından önemli bir tehlike oluşturabilecek, iş ekipmanının parçalarının kırılması, kopması veya dağılması riskine karşı uygun koruma önlemleri alınır.

2.14. İş ekipmanlarının enerji kaynaklarını kesecek araç ve gereçler kolayca görülebilir ve tanınabilir özellikte olur. Ekipmanın enerji kaynaklarına yeniden bağlanması çalışanlar için tehlikeye sebep olmayacak özellikte olur"

Bu açıdan çift izolasyon elzemdir. Zira bir kat izolasyon delinse bile diğer kat çalışanı koruyacaktır. Ancak bir katta delinme olduğunda dahi kablonun değiştirilmesi gerkeecektir. Bu da periyodik kontrollerle tespit edilmeye çalışılır. Ayrıca çift izolasyon kırılganlığı da azaltır.
 
Üst