• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Elektrikle çalışma ve elektrik güvenliği programı

İşverenler, voltaj, enerji seviyesi ve devre koşullarına uygun faaliyeti yönlendiren genel bir elektrik güvenlik programı uygulamalı ve belgelemelidir. Elektrik Güvenlik Programı (ESP), saha tesislerindeki enerjili elektrik işlerinin uygun güvenli çalışma prosedürleri, koruyucu ekipman ve diğer kontroller sağlanan kalifiye elektrik çalışanları tarafından güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak için elektrik sistemleri düzenleme gerekliliklerine uymak üzere oluşturulmuştur. Çalışanları elektrikle ilgili tehlikelere karşı korumayı amaçlamaktadır. Bu tehlikeler arasında elektrik çarpması ve yanıklar, ark parlaması yanıkları, ark patlaması darbeleri, düşmeler ve diğer potansiyel elektrik güvenliği tehlikeleri yer almaktadır. Enerjiyi kesmek daha büyük bir tehlikeye yol açmadığı veya mümkün olmadığı sürece (örneğin, sorun gidermek için voltaj testi) ekipman üzerinde enerjisiz durumda çalışmak gereklidir.

1681732746466.png

Elektriksel Tehlikelerin Genel Kategorileri
Elektriksel tehlikelerin üç genel kategorisi vardır: elektrik çarpması, ark parlaması ve ark patlaması.

1- Elektrik Şoku
Her yıl yaklaşık 30.000 ölümcül olmayan elektrik çarpması kazası meydana gelmektedir. Ulusal Güvenlik Konseyi, her yıl yaklaşık 1.000 ölümün elektrik çarpmasından kaynaklandığını ve bunların yarısından fazlasının 600 volttan daha az enerjili sistemlere hizmet verirken meydana geldiğini tahmin etmektedir. Elektrik çarpması, trafik, cinayet ve inşaat kazalarından sonra endüstriyel ölümlerin dördüncü önde gelen nedenidir. 120 voltluk bir lambayı yakmak için gereken akım, göğüsten geçirilirse, bir ölüme neden olmak için yeterlidir. Vücuda en çok zarar veren yollar akciğerler, kalp ve beyindir.

2- Ark Flaşı
Topraklanmamış iletkenler arasında veya topraklanmamış iletkenler ile topraklanmış iletkenler arasında havadan elektrik akımı geçtiğinde sıcaklıklar 35.000°F (yaklaşık 19500°C)'ye ulaşabilir. Bu aşırı sıcaklıklara maruz kalmak cildi doğrudan yakar ve giysilerin tutuşmasına neden olur, bu da yanık yaralanmasına katkıda bulunur. Elektrik kazaları nedeniyle hastaneye yatışların çoğunluğu şoklardan değil ark flaş yanıklarından kaynaklanmaktadır. Her yıl 2.000'den fazla kişi ciddi ark parlaması yanıklarıyla yanık merkezlerine başvurmaktadır. Ark flaşları 10 feet (3 m) mesafeden bile öldürebilir ve öldürmektedir.

3- Ark Patlaması
Arkın muazzam sıcaklıkları hem çevredeki havanın hem de ark yolundaki metalin patlayıcı bir şekilde genleşmesine neden olur. Örneğin, NFPA 70E'de (2009 baskısı) belirtildiği gibi, bakır katı halden buhar haline dönüştüğünde 67.000 kat genleşir. Bu genleşmeyle ilişkili tehlike yüksek basınç, ses ve şarapneldir. Yüksek basınçlar metrekare başına yüzlerce hatta binlerce kilogramı kolayca aşabilir, işçileri merdivenlerden düşürebilir, kulak zarlarını patlatabilir ve akciğerleri çökertebilir. Bu basınçlarla ilişkili sesler 160 dB'yi aşabilir. Son olarak, malzeme ve erimiş metal 1.600 km/saat'i (700 mil/saat) aşan hızlarda arktan dışarı atılır, bu da şarapnelin insan vücuduna tamamen nüfuz etmesine yetecek kadar hızlıdır.

4- NFPA 70E Gereksinimleri
  • Ark parlaması sınırları bilinmelidir
  • Güvenli yaklaşma mesafeleri oluşturulmalı ve korunmalı
  • Ekipmanlar tehlikelere göre işaretlenmeli
  • Elektriksel olarak güvenli (voltaj dereceli) aletler kullanılmalı
  • Uygun KKD Seçilmelidir (ark termal performans değeri APTV göre)
  • Eğitim sağlanmalıdır
Elektriksel Tehlike Analizi
Enerjili elektrik iletkenleri veya 50 volt veya daha yüksek voltajda çalışan devre parçaları elektriksel olarak güvenli bir çalışma koşuluna yerleştirilmezse, ilgili elektrik tehlikelerine maruz kalabilecek çalışanları korumak için güvenlikle ilgili diğer iş uygulamaları kullanılmalıdır. Güvenlikle ilgili uygun iş uygulamaları, herhangi bir kişi ilgili elektrik tehlikelerine maruz kalmadan önce hem şok tehlike analizi hem de ark parlaması tehlike analizi kullanılarak belirlenmelidir.

Elektrik Çarpması Tehlike Analizi
Bir elektrik çarpması tehlike analizi, personelin maruz kalacağı gerilimi, sınır gerekliliklerini ve personelin elektrik çarpması olasılığını en aza indirmek için gerekli kişisel koruyucu ekipmanı belirlemelidir.

Ark Parlaması Tehlike Analizi
Bir ark parlaması tehlike analizi Ark Parlaması Koruma Sınırını ve Ark Parlaması Koruma Sınırı içindeki kişilerin kullanması gereken kişisel koruyucu ekipmanı belirlemelidir.
Ark parlaması tehlike analizi büyük bir değişiklik veya yenileme yapıldığında güncellenmelidir. Elektrik dağıtım sisteminde ark parlaması tehlike analizinin sonuçlarını etkileyebilecek değişiklikleri hesaba katmak için beş yılı geçmeyecek şekilde periyodik olarak gözden geçirilmelidir. Ark parlaması tehlike analizi, aşırı akım koruma cihazının tasarımını ve bakım durumu da dahil olmak üzere açılma süresini dikkate almalıdır.

İstisna #1: Aşağıdaki koşulların tümünün mevcut olduğu durumlarda ark parlaması tehlike analizi gerekli değildir:​
- Devre 240 volt veya daha düşük değerdedir.​
- Devre bir transformatör tarafından beslenmektedir.​
- Devreyi besleyen transformatör 125 kVA'dan daha düşük bir değere sahiptir.​
İstisna #2: 130.7(C)(9), 130.7(C)(10) ve 130.7(C)(11) gerekliliklerinin ayrıntılı bir olay enerji analizi yerine kullanılmasına izin verilmelidir.​

Ark Parlaması Koruma Sınırı
1.
Gerilim Seviyeleri 50 Volt ile 600 Volt Arasında. Ark parlaması tehlike analizi hesaplamalarının 50 volt ile 600 volt arasındaki sistemler için yapılmadığı durumlarda, Ark Parlaması Koruma Sınırı, 2 çevrimlik (0,033 saniye) temizleme süresi ile 50 kA'lik mevcut cıvatalı arıza akımının veya 100 kA çevrimi (1667 amper saniye) aşmayan herhangi bir kombinasyonun çarpımına dayalı olarak 4,0 feet (yaklaşık 12 metre) olmalıdır. Temizleme süreleri ve cıvatalı arıza akımının çarpımı 100 kA döngüsünü aştığında, Ark Parlaması Koruma Sınırı hesaplanmalıdır.
2. 600 Voltun Üzerindeki Gerilim Seviyeleri. Ark Parlaması Koruma Sınırı, 600 voltun üzerindeki gerilim seviyelerinde, gelen enerjinin 5 J/cm2 (1,2 cal/cm2) değerine eşit olduğu mesafe olacaktır. Arıza giderme süresinin 0,1 saniyeye eşit veya daha az olduğu durumlar için Ark Parlaması Koruma Sınırı, gelen enerji seviyesinin 6,24 J/cm2 (1,5 cal/cm2) değerine eşit olduğu mesafe olmalıdır.

Yaklaşma Sınırları
NFPA 70E üç şok koruma sınırı belirlemiştir:
  1. Sınırlı Yaklaşım Sınırı
  2. Kısıtlı Yaklaşım Sınırı
  3. Yasaklanmış Yaklaşım Sınırı
Sınırlı Yaklaşım Sınırı
Sınırlı yaklaşım sınırı, personeli elektrik çarpmasından korumak için bir yaklaşma sınırıdır. Sistem voltajına bağlı olarak enerjili bir parçadan bir sınır mesafesi belirlenir. Bu sınıra girmek için, kalifiye olmayan kişilere kalifiye bir kişi eşlik etmeli ve KKD kullanmalıdır.

Kısıtlı Yaklaşım Sınırı
Kısıtlı yaklaşım sınırı, personeli şoktan korumak için yaklaşan bir sınırdır. Sistem voltajına bağlı olarak enerjili bir parçadan bir sınır mesafesi belirlenir. Bu sınıra yalnızca kalifiye kişilerin girmesine izin verilir ve bu kişiler KKD kullanmalıdır.

Yasaklanmış Yaklaşım Sınırı
Yasaklanmış yaklaşma sınırı, personeli elektrik çarpmasından korumak için bir yaklaşma sınırıdır. Bu sınırda çalışmak, enerjili bir parçayla doğrudan temas etmekle aynı kabul edilir. Sadece kalifiye kişilerin bu sınıra girmesine izin verilir ve bu kişiler KKD kullanmalıdır.
Elektrik çarpmasına karşı koruma sınırları sistem gerilimine ve açıktaki enerjili bileşenlerin sabit veya hareketli olmasına göre belirlenir.

Parlama Tehlikesi Analizi
Eksiksiz bir elektriksel tehlike analizi aynı zamanda bir Parlama Tehlikesi Analizi de içermelidir. NFPA 70E Madde 130.3 bu analizin yapılmasını gerektirir: "Personeli bir Ark Parlaması nedeniyle yaralanma olasılığından korumak için bir Parlama Tehlikesi Analizi yapılmalıdır. Analiz, Parlama Koruma Sınırını ve Parlama Koruma Sınırı içindeki kişilerin kullanması gereken kişisel koruyucu ekipmanı belirlemelidir."
Yalnızca sistem gerilimine dayanan Elektrik Çarpması Tehlikesi Koruma Sınırlarının aksine, Parlama Koruma Sınırı sabit değildir. Potansiyel Ark Parlaması tehlikesini belirlemek için, enerjili ekipman, cihazlar veya iletkenler üzerinde hizmetin gerekli olabileceği her noktada Parlama Koruma Sınırları hesaplanmalıdır.

Yaklaşım Sınırlarının Özeti
Açıkta kalan gerilim altındaki parçalardan kaynaklanan risk, parçalara olan uzaklığınıza bağlıdır. Kendinizi elektrik çarpmasından korumak için üç "sınır" ve ark parlaması veya patlamasından korumak için bir sınır önemlidir. Bu sınırlar Ulusal Yangından Korunma Birliği (NFPA 70E) tarafından belirlenmiştir.
Sınırlı yaklaşım sınırı, kalifiye bir kişi size eşlik etmediği sürece kalifiye olmayan bir kişinin yaklaşabileceği en yakın sınırdır. Kalifiye kişi, tehlikeler ve bir görevde yer alan ekipmanın yapısı ve çalışması hakkında zorunlu eğitim almış kişidir.
Kısıtlı yaklaşma sınırı, kalifiye bir kişinin uygun KKD (aleve dayanıklı giysiler gibi) ve yalıtımlı aletler olmadan açıktaki canlı parçalara yaklaşabileceği en yakın sınırdır. Bu kadar yakın olduğunuzda, yanlış şekilde hareket ederseniz, siz veya aletleriniz canlı parçalara dokunabilirsiniz.
Yasaklanmış yaklaşım sınırı -en ciddi olanı- havada parlama veya ark oluşmasını önlemek için açıktaki canlı parçalardan uzak durmanız gereken mesafedir. Daha fazla yaklaşırsanız gerilim taşıyan bir parçayla doğrudan temas etmiş gibi olursunuz.

1681734639543.png
Yanıklara karşı korunmak için bir sınır daha vardır: Parlama koruma sınırı, bir ark parlaması olması durumunda tedavi edilemez yanıkları önlemek için KKD'nin gerekli olduğu yerdir.

Çalışanların elektrik çarpması tehlikelerinden korunmasına ilişkin OSHA Standartları (Referans olarak verilmiştir, lütfen uygulanabilir ülke kanunlarını kontrol ediniz)

Kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst