• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Fabrika revirinde lavabo zorunlu mudur?

Seda Özdemir

Kayıtlı Üye
Katılım
28 Aralık 2023
Şehir
Bursa
Sertifika
B Sınıfı
Firma
osgb
Merhabalar,
130 kişilik bir tehlikeli fabrikaya hizmet veriyorum.Revirimiz var ve revirde sedye ,paravan,masa,ecza dolabı vs her türlü malzeme mevcut.Lavabo yok.Lavabonun olması gerekir mi,gerekiyorsa hangi yönetmelikte bulabilirim?
 
Seda hanım merhaba,

Tam emin olmamakla birlikte revirler Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşu olarak değerlendirilebilir diye düşünüyorum.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
çeşitli şartlar bulunmaktadır. Lavabo gerekliliği de bunlardan birisi. Ayrıca bu yönetmelikte yazmasa bile hijyen kuralları gereği bulundurulmasını şiddetle tavsiye ederim.
 
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği incelendiğinde OSGB ve Çalışan sağlığı merkezlerinde lavaboyu zorunlu kılınmıştır.
Fakat işyeri sağlık ve güvenlik biriminde ilkyardım ve acil müdahale odası bulunur ibaresi var. Yorumlarsak ilkyardım ve acil müdahalede bulunulan bir yerde Fatih beyin dediği gibi hijyen açısından lavabo bulundurulması gerekmektedir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ve Çalışan Sağlığı Merkezi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütülmesi İçin Sağlanacak Şartlar (Değişik bölüm başlığı:RG-4/2/2024-32450)
İşyeri sağlık ve güvenlik birimi

(2) İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla işveren tarafından işyerlerinde kurulacak olan iş sağlığı ve güvenliği birimlerinde aşağıdaki şartlar sağlanır.
a) İSGB, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışan personel sayısına uygun büyüklükte bir yerde kurulur. Bu birimin asıl işin yürütüldüğü mekânda ve giriş katta kurulması esastır.
b) Bu birimlerde sekizer metrekareden az olmamak üzere bir iş güvenliği uzmanı odası ile işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere bir muayene odası ve 12 metrekareden az olmamak üzere bir ilkyardım ve acil müdahale odası bulunur. Tam zamanlı görevlendirilecek her işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için aynı şartlarda ayrı birer oda tahsis edilir.
c) İSGB’ler Ek-1’de belirtilen araç ve gereçler ile donatılır ve işyerinde çalışanların acil durumlarda en yakın sağlık birimine ulaştırılmasını sağlamak üzere uygun araç bulundurulur.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla sağlanacak şartlar
(2) 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde işveren,
a) İşyeri hekimi ile diğer sağlık personeline ve iş güvenliği uzmanına 8 metrekareden az olmamak üzere toplam iki oda temin eder.
b) İşyerinde ayrıca acil durumlarda çalışanların en yakın sağlık birimine ulaştırılmasını sağlamak üzere uygun araç bulundurulur.
Ortak sağlık ve güvenlik birimi ile çalışan sağlığı merkezi (Değişik başlık:RG-4/2/2024-32450)
(3) OSGB’ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve personel sayısına yetecek asgari büyüklükte; işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere en az 10 metrekarelik bir muayene odası, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yeri, uygun büyüklükte arşiv odası ve en az bir tuvalet ve lavabodan oluşur.
EK-1
İSGB VE OSGB’LERDE BULUNACAK ASGARİ MALZEME LİSTESİ
a) Steteskop,
b) Tansiyon aleti,
c) Otoskop,
ç) Oftalmoskop,
d) Termometre,
e) Işık kaynağı,
f) Küçük cerrahi seti,
g) Paravan, perde v.b,
ğ) Muayene masası,
h) Refleks çekici,
ı) Tartı aleti,
i) Boy ölçer,
j) Pansuman seti,
k) Dil basacağı, enjektör, gazlı bez gibi gerekli sarf malzemeleri,
l) Keskin atık kabı,
m) Manometreli oksijen tüpü (taşınabilir),
n) Seyyar lamba,
o) (Mülga:RG-18/12/2014-29209)
ö) İlaç ve malzeme dolabı,
p) EKG cihazı
r) Negatoskop
s)Tekerlekli sandalye,
ş) (Mülga:RG-18/12/2014-29209)
 
Merhaba,
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
muayene odası diye geçen kavram revir demekmiş.işyeri hekimi ile de görüştüö.Lavabo olması gerektiği yönetmelikte yazıyor.
Siizn gönderdiğiniz OSGB için olan bir madde.
Teşekkürler cevabınız için.
 
Üst