Fabrikada Yapılacak Öneri Sistemi Için Puanlama

Üyeler Görebilir
Merhabalar, Fabrikamızda yeni bir ödül-öneri sistemi başlatmayı planlıyoruz.
Üretim , isg -çevre, kalite alanında en iyi öneriyi sunana ödül vereceğiz.
İsg ve çevre alanında bir puanlama parametresine ihtiyacımız vardır. Elinde hazır bir puanlama sistemi bulunan arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Ben bazı ülkeler için aşağıda ki temel kriterlere göre puanlama yapıyorum. Çok detaylandırmak özellikle istemedim çünkü bu SEÇ ekibine ilave iş yükü getirirdi ayrıca daha fazla kafa karışıklığına neden olurdu.
  1. Açıklık ve Detay: Yazılan raporun, hatayı görmeyen birinin bile tam olarak ne olduğunu anlayabileceği kadar net olmasıdır. Olayın nerede, ne zaman ve nasıl gerçekleştiği somut verilerle (ekran görüntüsü, hata kodu vb.) desteklenmiş mi? Belirsiz ifadelerden kaçınılıp, hata net bir şekilde tasvir edilmiş mi?
  2. Doğru Sınıflandırma: Tespit edilen uygunsuzluğun ilgili olduğu alanın (Yazılım, Donanım, Güvenlik, Kullanıcı Hatası vb.) doğru seçilmesidir. Eğer kategori yanlış seçilirse, rapor yanlış ekibe gider ve çözüm süreci aksar. Bu kriter, istatistiksel verinin doğruluğunu sağlar.
  3. Uygulanabilirlik: Rapor, çözüm ekibine hatayı yeniden üretmek veya müdahale etmek için yeterli donanımı sağlıyor mu? Sadece "çalışmıyor" demek yerine, hatanın nasıl tetiklendiğine dair adımlar içeriyor mu?
  4. Önerilen Düzeltici Eylem: Raporu hazırlayan kişinin, hatanın sadece o anlık düzeltilmesi için değil, kökten çözümü için sunduğu öneridir. "X aktivitesi düzeltilmeli" yerine "X aktivitesi .... adımlarla güncellenmeli" gibi kalıcı çözüm önerilerini içerir.
  5. Risk Seviyesi / Önem Derecesi: Bu uygunsuzluğun sisteme veya işleyişe verdiği potansiyel zararın boyutudur. Yani raporlanan olay işleyişi yada güvenliği ne kadar ciddi etkileyebilir.
  6. Takip ve Kapanış: Raporu açan kişi kapatma sürecine dahil oldu mu yada en azından takibini yaptı mı? Bir uygunsuzluğun "açık" kalmaması ve tüm paydaşların mutabık kalmasıyla raporun usulüne uygun kapatılmasıdır.
Her kategoriye maksimum kaç puan vereceksiniz bu tamamen işletmenize göre ayarlanması gereken bir parametre. Farklı kategoriye farklı maksimum puanlar vererek belirli kategorilere ağırlıkta kazandırabilirsiniz.