• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Makale Gemici (ip) merdiven güvenliği

1689684699349.png
Gemici (ip) Merdiveni Güvenliği - İlk Seferde Doğru Yapın. Dünyanın dört bir yanında her gün gemiciler bir ip merdiveni düzeneği kullanarak gemilere biner ve inerler. Gemici merdiveni doğru kullanılmadığında, rutin bir prosedür kritik bir tehlikeye dönüşebilir. Gemici merdiveninin doğru şekilde kullanılması için bazı çok iyi nedenler vardır: Bunlar gemicinin güvenliği ve gemici merdiveninin yapısal bütünlüğüdür. Bu yazının amacı, gemici merdiveninin düzenekleri ve güvenli kullanımına ilişkin iyi uygulamaları göstererek gemici merdiveni güvenliği konusundaki farkındalığı artırmaktır. Bu yazı aracılığıyla iyi uygulamalar hakkında bilgi, haber ve geri bildirim paylaşarak Gemici Merdiveni Güvenliği standartlarını yükseltebiliriz - İlk Seferde Doğru Yapın.


Her gemi için, yapısının doğası gereği merdiveni düzgün bir şekilde kurmanın farklı bir yolu vardır. Ayrıca her gemi için bunu doğru yapmanın tek bir yolu vardır.

There is a lot that can be improved here
Burada iyileştirilebilecek çok şey var.

Yasal Çerçeve: "SOLAS Yönetmelikleri"

Gemici merdiveni güvenliği yönetmelikler, tavsiyeler, endüstri standartları ve prosedürlerden oluşan zincir benzeri bir sistemdir. Bu halkalardan herhangi biri koparsa, bir sistem olarak güvenlik, olası ölümcül sonuçlarla başarısız olur.

1689890012769.png

Yönetmelikler - Tavsiyeler - Standartlar - Prosedürler
SOLAS Yönetmelikleri ve Kararları sabit olmayıp, kılavuz kaptan transfer düzenlemelerinin (PTA'lar) gemicilerin güvenli bir şekilde gemiye binmelerini ve gemiden inmelerini sağlama amaçlarını sürdürmelerini sağlamak için mevcut ve gelişmekte olan endüstri "en iyi uygulamalarını", "iyi ve uygun denizcilik uygulama standartlarını, "güvenlik standartlarını", kodları ve kılavuzları ve uluslararası denizcilik endüstrisinin tavsiyelerini içermektedir. Yukarıda bahsi geçen birleşme bağlamında SOLAS, "SOLAS Yönetmelikleri" olarak anılmaktadır.

Bu SOLAS Yönetmeliklerinden bazılarının zorunlu olmadığı iddia edilebilir. Ancak, SOLAS, IMO 1045 ve ISM kodunda yapılan bağlantılar ve atıflarla, bu web sitesi bu konudaki yasal çerçeve olarak gemici merdiveni güvenlik dizinindeki yukarıda bahsi geçen dört halkayı kullanmaktadır.

Her geminin neden tüm SOLAS Yönetmeliklerine uyması gerektiği sorusunun en kolay cevabı ISM Kodunda bulunabilir:
1.2.3 Emniyet-yönetim sistemi şunları sağlamalıdır:
  1. zorunlu kural ve yönetmeliklere uyum; ve ..
  2. Örgüt, İdareler, uluslararası gemicilik kuruluşları ve denizcilik endüstrisi örgütleri tarafından tavsiye edilen uygulanabilir kod, kılavuz ve standartların dikkate alınması.
Bundan başka bir yol yoktur.

1. SOLAS Sözleşmesi CH V Reg 23 : Gemici Transfer Düzenlemelerine ilişkin Yönetmelikler.
SOLAS Sözleşmesi, birbirini izleyen biçimleriyle, genellikle ticari gemilerin güvenliğiyle ilgili tüm uluslararası anlaşmaların en önemlisi olarak kabul edilir. İlk versiyonu 1914 yılında Titanik faciasına cevaben, ikincisi 1929 yılında, üçüncüsü 1948 yılında ve dördüncüsü 1960 yılında kabul edilmiştir. 1974 versiyonu, bir değişikliğin belirli bir tarihte, bu tarihten önce üzerinde mutabık kalınan sayıda Taraftan değişikliğe itiraz gelmediği takdirde yürürlüğe girmesini öngören zımni kabul prosedürünü içermektedir.

Sonuç olarak 1974 Sözleşmesi birçok kez güncellenmiş ve değiştirilmiştir. Bugün yürürlükte olan Sözleşme kimi zaman değiştirilmiş haliyle SOLAS, 1974 olarak anılmaktadır.

Teknik hükümler:
SOLAS Sözleşmesi'nin temel amacı, gemilerin inşası, donanımı ve işletilmesi için güvenlikleriyle uyumlu asgari standartları belirlemektir. Taraf Devletler, bayrakları altındaki gemilerin bu gerekliliklere uymasını sağlamaktan sorumludur ve Sözleşmede bunun yapıldığının kanıtı olarak bir dizi sertifika öngörülmüştür. Kontrol hükümleri ayrıca, geminin ve ekipmanının Sözleşmenin gerekliliklerine büyük ölçüde uymadığına inanmak için açık gerekçeler varsa, Taraf Devletlerin diğer Taraf Devletlerin gemilerini denetlemesine izin verir - bu prosedür Liman Devleti kontrolü olarak bilinir. Mevcut SOLAS Sözleşmesi, genel yükümlülükleri, değişiklik prosedürünü vb. belirleyen Maddeleri ve ardından 14 Bölüme ayrılmış bir Ek'i içermektedir. (Kaynak: IMO org)

SOLAS 2.3'te gemici merdivenleri için bir standart olarak ISO 799-1'e atıfta bulunulmaktadır.


2. IMO kararı 1045(27). Gemici Transfer Düzenlemelerine ilişkin Tavsiye Kararı
Bunlar Kasım 2011'de kabul edilen ve IMO Kararı A.889(21)'in yerini alan gemici transfer düzenlemelerinin teknik ayrıntılarını kapsayan kılavuzlardır.

IMO 1045(27) Madde 2'de ISO 799-1'e atıfta bulunulmaktadır.


3. ISO 799-1 Gemiler ve deniz teknolojisi - Gemici merdivenleri - Bölüm 1: Tasarım ve spesifikasyon.
ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü), ulusal standart kuruluşlarının (ISO üye kuruluşları) dünya çapında bir federasyonudur. Uluslararası Standartları hazırlama işi normalde ISO teknik komiteleri aracılığıyla yürütülür. Bir teknik komitenin kurulduğu bir konuyla ilgilenen her üye kuruluş, bu komitede temsil edilme hakkına sahiptir. ISO ile irtibat halinde olan hükümet ve hükümet dışı uluslararası kuruluşlar da çalışmalara katılır. ISO, tüm elektroteknik standardizasyon konularında Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ile yakın işbirliği içindedir.

Bu belge, gemici merdivenleri için mevcut IMO gerekliliklerini tamamlamayı amaçlamaktadır. IMO yönetmelikleri, onay için gemici merdivenlerin prototip testi için özel gereklilikler içermediğinden, bu belgede yer alan testler mevcut IMO gerekliliklerini aşmaktadır. Pilot merdivenlerinin IMO yönetmeliklerinde ve bu belgede belirtilen performans gerekliliklerine uygunluğunu sağlamak için bir araç sağlamak amacıyla bu testlerin ayrılması ve dahil edilmesi gerekli görülmüştür. Bu belge SOLAS'a uygun bir gemici merdiveninin bağımsız kabulü için kullanılabilir, bu durumda SOLAS'ı imzalayan bir devlet tarafından sertifika verilmelidir.

NOT ISO 799, Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) Bölüm V Yönetmelik 23.2.3'e referans olarak dahil edilmiş ve dipnot olarak belirtilmiştir.

Bu doküman, bir gemicinin, gemi gövdesinin dikey bir kısmına karşı güvenli bir şekilde gemiye binmesini ve gemiden inmesini sağlamak için sağlanan bir geminin merdivenleri için gereklilikleri belirtir. Gemi seyir halindeyken gemicileri gemiye bindiren ve gemiden indiren ticari gemiler için geçerlidir. (Kaynak: Iso.org)


4. Uluslararası Gemi Güvenliği Yönetimi (ISM) Kodu:
ISM Kodunun amacı, gemilerin emniyetli yönetimi ve işletimi ile kirliliğin önlenmesi için uluslararası bir standart sağlamaktır.

Kurul, A.443(XI) sayılı kararla tüm Hükümetleri, gemi kaptanının deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunmasına ilişkin sorumluluklarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini sağlamak için gerekli adımları atmaya davet etmişti.

A.680(17) sayılı kararında Kurul, yüksek güvenlik ve çevre koruma standartlarına ulaşmak ve bu standartları korumak amacıyla gemilerde bulunanların ihtiyaçlarına cevap verebilecek uygun bir yönetim organizasyonuna duyulan ihtiyacı kabul etmiştir.

İki denizcilik şirketinin veya armatörün aynı olmadığını ve gemilerin çok çeşitli farklı koşullar altında çalıştığını kabul eden bu Kurallar, bir Şirketin gemilerine, personeline ve çevreye yönelik tespit edilen tüm risklerin değerlendirilmesini ve uygun önlemlerin alınmasını içeren genel ilke ve hedeflere dayanmaktadır.

Kurallar geniş bir uygulama alanına sahip olabilmesi için geniş terimlerle ifade edilmiştir. İster karada ister denizde olsun, farklı yönetim seviyelerinin ana hatlarıyla belirtilen hususlar hakkında farklı düzeylerde bilgi ve farkındalık gerektireceği açıktır.

İyi bir emniyet yönetiminin temel taşı en tepeden gelen taahhüttür. Emniyet ve çevrenin korunması konularında nihai sonucu belirleyen, her seviyedeki bireylerin bağlılığı, yetkinliği, tutumları ve motivasyonudur. (Kaynak: IMO org)

ISM Kodu: 1.2.3 Emniyet-yönetim sistemi şunları sağlamalıdır: .1 zorunlu kural ve yönetmeliklere uygunluk; ve .2 Örgüt, İdareler, uluslararası denizcilik kuruluşları ve denizcilik endüstrisi örgütleri tarafından tavsiye edilen uygulanabilir kod, kılavuz ve standartların dikkate alınması.

Neden pilot merdiveni güvenliği üzerine bir yazı?
IMO kararı A.1045(27) md. 1 ve 2, gemi tasarımcıları, ekipman tasarımcıları ve pilot merdiveni üreticilerinin kullanıcılara SOLAS'ın genel hedefini sağlamak için araçlar sağlamaları için teşvikler içerir: "Gemici transferi için kullanılan tüm düzenlemeler gemicilerin güvenli bir şekilde gemiye binmelerini ve gemiden inmelerini sağlama amacını etkin bir şekilde yerine getirmelidir."

Gemi tasarımının, ekipman tasarımının ve gemici merdivenlerinin amaçlanan amaca uygun olduğundan emin olduktan ve ISM uyarınca bir Emniyet Yönetim Sistemine sahip olduktan sonra, gemici merdivenler ve transferler ile ilişkili neden hala bu kadar çok olay meydana geldiği sorusu akla gelmektedir. Bu soru kolayca yanıtlanamaz, ancak pek çok şey farkındalık ve eğitimle ilgilidir. Bu yazı gemici merdiveni güvenliği konusunda genel farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır.

Peki gemici merdiveni nedir?
Denizde kurulan her merdiven bir gemici merdiveni değildir. ISO 799-1'de bir pilot merdiveni için temel imalat ve malzeme gereklilikleri bulunabilir. Bu standarda uygun bir merdiven, "Gemici Merdiven ISO 799-1" - S (basamak sayısı) - L (metre cinsinden uzunluk)" kodu ile belirtilmelidir. Bu kod alt basamak ve üst basamak üzerinde işaretlenmelidir. Yani " Güverte Merdiveni " yazdığında bu bir gemici merdiveni DEĞİLDİR.






 
Son düzenleme:
Gemici Merdiveninin Sabitlenmesi

Gemici merdiveninin emniyete alınması, pilot merdiveni emniyet zincirinin en önemli halkasıdır.
Yürürlükteki tüm yönetmeliklere rağmen, bir gemici merdiveninin gemiye nasıl sabitleneceğine dair herhangi bir kılavuz bulunmamaktadır. Belirli yükleme koşullarında değişen serbest su seviyesi nedeniyle pilot merdiveni çoğu zaman tam uzunlukta sabitlenemediğinden, ara uzunlukta sabitlenmesi gerekir. Bu ancak aşağıdaki koşullar sağlandığında güvenli bir şekilde yapılabilir:
Merdivenin ağırlığı basamaklara, yayıcılara veya takozlara aktarılamaz, çünkü bunlar bu amaçla kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Bağlantı düzeni gemici merdivenin yapısal bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.


Merdivenin ağırlığı merdivenin yan halatlarından güvertedeki sağlam noktaya doğrudan aktarılmalıdır. Merdivenin ağırlığını taşımak için asla merdivenin basamaklarını, yayıcılarını veya takozlarını kullanmayın, çünkü bunlar bunun için tasarlanmamıştır ve yeterince güçlü değildir. Bu nedenle, merdiveni güverteye sabitlemek için asla pranga, çubuk ve çıkıntılar kullanılmamalıdır. Bunlar merdivene zarar verecek ve ağırlığı taşımak üzere tasarlanmamış parçalara ağırlık yükleyecektir.
Merdiveni sabitlemenin en kolay yolu, gemici merdivenin her iki yan halatına doğrudan bağlı iki güçlü (en az 2 x 24 kN) manila halatının, yuvarlanan bir bağlantı düğümü vasıtasıyla kullanılmasıdır. Bu, merdiven düzenlemesinin ağırlığını doğrudan belirlenen güçlü noktaya aktaracak ve merdivene hiçbir şekilde zarar vermeyecektir.
Beden Bağı.jpg
4 Adımda Beden Bağı

Merdiven güverte kenarına, gemi küpeştesindeki bir açıklığa veya bir siperin üzerine yerleştirilmelidir. İkinci durumda güvenli erişim için bir siperlik merdiveni kullanılmalıdır. İdeal olarak, gemici merdivenin yan halatlarının kesilmesini veya zarar görmesini önlemek için güverte kenarı yuvarlatılmalıdır.

Bir sonraki resimde, gemici merdivenin tasarımı ve donanımı kitaba göre yapılmıştır. Bu, 1) merdivenden güverteye doğru bir ağırlık aktarımı ve 2) keskin kenarlar veya merdivenin parçaları üzerindeki yanlış yük nedeniyle aşırı aşınma olmamasını sağlar. Bu durumda güçlü noktalar 4 ton SWL'ye göre sertifikalandırılmıştır.
1689889819830.png
İyi teçhiz edilmiş bir gemici merdiveni düzeninde kullanılan beden bağı düğümü. (İdeal olarak sabitleme halatları manila olmalıdır). Güvertedeki işaretli güçlü noktalara dikkat edin (SWL 4T) Res: Cpt. Gary Clay,

Merdiveni sabitlemek için her zaman belirlenmiş güçlü bir nokta kullanın. Hiçbir zaman korkuluk veya boru hattı kullanmayın çünkü bunların sertifikalı bir gücü yoktur.
retrieval line.jpg
Gemici Merdiveninin Sabitlenmesi


Bazı durumlarda Gemici Erişim Alanının tasarımı o kadar kötüdür ki merdiveni sabitlemek için tek seçenek keskin kenarlı el korkulukları gibi görünmektedir. Bu durum merdivenin halatlarının hasar görmesine ve aşınmasına neden olacaktır.

Aşağıdaki poster bazı Maersk gemilerinde gemici biniş alanına asılmış çok açık bir talimattır. İyi uygulamaların mükemmel bir örneğidir ve düzgün şekilde sabitlenmiş bir gemici merdiveninin nasıl görünmesi gerektiği konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmamaktadır:

Gemici merdiveni bağlanması.jpg

Bir sonraki resimde, pilot merdiven erişim noktasının tasarımının bazen merdiveni sabitlemek için gerekli halat uzunluğuna izin vermediği açıktır, önceki durumda olduğu gibi. Yuvarlatılmış kenardan sadece birkaç santim uzakta olan ve bu nedenle işe yaramayan iki göz vardır. Bu durumda, ana güverteye, tercihen gemi bordasından iyi bir mesafede, iyi işaretlenmiş ve yan halatların toplam MBL'si (Minimum Kopma Yükü) olan her biri en az 48 kN'a kadar yük testine tabi tutulmuş iki belirlenmiş göz (güçlü nokta) kaynaklanmalıdır.

1689889851743.png

Aşağıdaki resimlerde gemiciler tarafından çeşitli nedenlerle tavsiye edilmeyen dört gemici merdiveni ara sabitleme yöntemi gösterilmektedir. (her resmin altındaki açıklamaya bakınız)

1689889878358.png
Güverte Taşıyıcısı: tüm ağırlık basamaklar üzerinde

1689889905868.png
Çelik Çubuklar: Merdivenin takozlarına ve basamaklarına zarar verir

1689889932141.png
D-Prangalar: merdivenin takozlarına ve basamaklarına zarar verir

1689889960437.png
Sabitleme cihazı olarak yayıcı levha kullanmak: ağırlığı taşımak için tasarlanmamıştır

 
Son düzenleme:

Basamaklar​

1689889707232.png
Aşınmış basamakları ve yan halatları olan kötü bir pilot merdiveni gemideki bir gemici için iyi bir karşılama işareti değildir. Merdiven her kullanıldığında basamakları kontrol etmek kolaydır. Basamakların iyi durumda ve temiz olduğundan, kullanıma hazır olduğundan emin olun.

1689889742740.png
Yayıcı levha iş başında: kullanım sırasında merdivenin bükülmesini önlüyor (Kaynak: #dangerousladders facebook grubu)

Kurtarma hattı bazen kılavuz kaptan tarafından "trip hattı" olarak adlandırılır. Hareket halindeki bir gemide kılavuz botunun veya mürettebatın ya da merdivene tırmanan gemicinin yoluna kolayca çıkabilir. Ve bağlanmasının tek bir yolu vardır: Seren altı veya üstünde, öne doğru. Bu aynı zamanda bir kombinasyon merdiveni kullanıldığında, gemici merdiveninin kurtarma hattının konaklama merdiveninin altına bağlanması gerektiği anlamına gelir.
bas-kic.jpg
Etiketleme kullanıldığında, bunlar merdivenin basamaklarına boyanmamalıdır, boya ve vernik merdiveni kayganlaştırır ve dolayısıyla tehlikeli hale getirir.

ISO 799 uyarınca, basamaklar için aşağıdaki gereklilikler geçerlidir:
  1. Basamaklar sert ağaçtan, esnek plastikten veya kauçuktan yapılmalıdır.
  2. Ahşaptan yapılmışsa, budaksız ve kaplamasız olmalıdır.
  3. Basamaklar çentikli, desenli veya kalıplanmış kaymaz yüzeye sahiptir.
  4. Kaymayı önleyici yapışkan kaplama kullanılmayabilir.
  5. Basamak kalınlığı minimum 25 mm olmalıdır (kaymaz işlem veya kanal açma hariç).
  6. Alttaki dört basamak esnek sentetik kauçuk malzemeden yapılacaktır.
  7. Alttan beşinci basmakta bir yayıcı bulunacak ve buradan itibaren her 3 metrede bir minimum 1,8 m uzunluğunda bir yayıcı takılacaktır.
  8. Yedek basamaklar yalnızca üretici tarafından sağlanacaktır.
  9. En fazla 2 yedek basamak kullanılabilir.
1689892542683.png
Gemici Merdiveni Posteri

Merdivenin alt basamağı için düzenleme iki şekilde yapılabilir:
Eklemsiz sürekli halat (Kaynak: PTR Holland)
Eklemsiz sürekli halat (Kaynak: PTR Holland)

Yukarıdaki resimde, ek yeri olmayan sürekli bir halat vardır. Bu düzenlemede, alt basamağın bükülmesini önlemek için alt basamağın altında hala bir takoz olması gerekir.

1689859224338.png
Yan halatlar alt basamağın altında sonlanır (Kaynak: PTR Holland)

Yan halatların alt basamağın altında sonlanması durmunda da takoz gereklidir. Yan halatların yıpranmasını önlemek için takozun altında iki halat tutucu veya kelepçe ve alt tutucunun altında en az 25 mm'lik bir kelepçe ile sıkıştırılması gerekir. (Kaynak: ISO 799-1)
1689859355208.png
ISO 799-1'e göre merdivenin alt kısmı

 
Son düzenleme:

Halatlar​

1689889576151.png

Halatlar gemici merdiveninin en güçlü parçasıdır. Halat malzemesi kenevir halatı olduğu için tuz ve suya karşı çok hassas ve savunmasızdır. Bu nedenle deniz yolculuğu sırasında gemici merdiveni istiflenirken özel dikkat gösterilmelidir.

ISO 799 uyarınca yan halatlar için aşağıdaki gereklilikler geçerlidir:
  1. ISO 1181:2004 veya benzeri uyarınca kenevir halatlar
  2. Halatın kopma mukavemeti 24 KN olup, çapı 20 mm'dir.
  3. Sıkıştırma ve sabitleme için kullanılan metaller korozyona dayanıklı olmalıdır
  4. Yan halatlar, yalnızca üst basamağın üstünde veya alt basamağın altında ek yeri olan sürekli halatlardır.
  5. Merdiven kullanımdayken halatlar geminin gövdesiyle temas edemez.
Merdivenin her iki yanında 2 adet çift taraflı halat bulunmaktadır. Bu da toplam gücü 2 x 48 kN yapar. Halatlar merdivenin statik ve dinamik ağırlığını taşıyacak tek parça olmalıdır. Bu kuvvetler asla merdivenin ahşap kısımları veya güvertedeki korkuluklar ve borular gibi sertifikasız güçlü noktalar aracılığıyla gemi güvertesine aktarılmamalıdır. Bu nedenle güvertedeki mapalar ve destekler gemici merdivenini sabitlemek için kullanılmamalıdır. Sadece belirlenmiş güçlü noktaları kullanın!

Halatların yapıldığı yumuşak malzeme, gemici merdiveninin denize sarktığı kılavuzdan erişim noktası yolunda yumuşak kenarlar gerektirir. Bir kez daha, bu hem güvenliği hem de merdivenin ömrünü arttırmak içindir.

1689889606098.png
Resim: " Keskin kenarlardan " kaçınmak için bir ara kapı açıklığında özel bir plaka ( Resim: Kaptan Arie Palmers )


 
Son düzenleme:

Birleşik merdivenler​

1689889412445.png

Geminin güverte yüksekliği 9 metreden fazla olduğunda, hem varış merdiveni hem de gemici merdiveni olmak üzere bir birleşik (kombinasyon) merdiveni kullanılması gerekir. Kılavuz botunun güvenli bir şekilde yanaşabilmesi için, varış merdiveni platformunun altında 5 metreden fazla boş alan bırakılması önemlidir.
Gemici merdiveni varış merdiveni platformunun en az 2 metre üzerine uzanmalıdır, böylece kılavuz bot kaptanı gemici merdiveninden varış merdiveni platformuna ya da tam tersi şekilde güvenli bir şekilde transfer yapabilir.


Bu tür bir birleşik merdiveni genellikle boş tankerlerde kullanıldığından, geminin salınımı önemli ölçüde olabilir. Bu nedenle, gemici merdiveni ile varış merdiveninin birbirinden bağımsız olarak gemi göbdesine iyi bir şekilde sabitlenmesi çok önemlidir. Gemi gövdesinden uzağa savrulan bir varış merdivenine tırmanmak veya inmek için çok tehlikelidir. Gemici merdiveninin gemi gövdesine sabitlenme noktası, varış merdiveni platformunun 1,5 metre yukarısına yerleştirilmeli ve her iki taraftaki halata birer bağlama yapılmalıdır.

1689889442405.png
İyi sabitlenmiş bir merdiveni merdiveni kombinasyonu

Bir önceki resimde, alt platformdaki iç destek olması gerektiği gibi yerine yerleştirilmiştir. Aşağıdaki iki resim iç destek kullanılmadığında ne olacağını göstermektedir: platforma inişinin son basamağında dengesini sağlamak için sadece bir el kullanılabilir. Gemi ani bir yalpa yaptığında bu ölümcül olabilir. İç dikmeyi daima yerine sabitleyin!

1689886864075.png
1689886887966.png
Platforma ve gemici merdivenine doğru son adımda, iç dikme yerinde değilse, gemicinin kendini tutmak için yalnızca bir eli vardır. (Kaynak: Sea and Coast Magazine , Facebook üzerinden)

Bir sonraki resimde, gemici bir kombinasyon merdiveni kullanarak bir gemiye çıkmaktadır. Gemici merdiveninden varış platformuna adım attığında tuttuğu ilk şey: iç dikmedir. Gemici merdivenine en yakın olandır ve bu nedenle platforma adım atarken dengeyi sağlamak için çok önemlidir.
1689889472211.png
pic: Capt Sam Stephenson, J.D.

IMO'nun Gemici Merdiveni posterinde, bir kombinasyon merdiveninin doğru donanımı ve boyutları hakkında tüm önemli bilgiler verilmektedir.

1689892332308.png
Döşeme kapağı (trapdoor) düzenlemesi

Çok özel bir tür kombinasyon merdiveni düzenlemesi, Döşeme kapağı (trapdoor) düzenlemesi olarak adlandırılan sistemdir.

Birçok gemici bu sistemi kullanmaktan hoşlanmaz, çünkü gemiye binmek veya inmek için çok fazla hareket gerektirir. Aralık 2019'da New Yorklu bir gemici bu sistemle bir gemiye binerken hayatını kaybetmiş ve bu olay basında büyük yankı uyandırmıştır.

SOLAS düzenlemeleri bu tür bir düzenleme konusunda çok nettir:

" Alt platformda (yani bindirme platformunda) bir döşeme kapağı bulunan bir varış merdiveni kullanan bir kombinasyon düzenlemesi durumunda, gemici merdiveni ve insan halatları platformun üzerinde küpeşte yüksekliğine kadar uzanan döşeme kapağı geçirilecektir."

Bu durum, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi pek çok döşeme kapağı düzenlemesini açıkça uygunsuz hale getirmektedir.
1689889502753.png
Uygun olmayan bir döşeme kapağı düzenlemesi: Resim:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Yukarıdaki problemleri ele almak için, 2020 yılında bazı gemilerde bu sistemde, sistemin platform seviyesinde gemi gövdesine sabitlenmesi koşuluyla yukarıdaki sorunları çözen tadilatlar yapılmıştır. Aşağıdaki resim, uyumlu bir döşeme kapağı (trapdoor) düzenlemesinin nasıl görünmesi gerektiğini göstermektedir.
1689891875377.png

Platform düzenlemesini tutan vincin Güvenli Çalışma Yükü (SWL), en azından platformun, varış merdiveninin, düzenlemedeki maksimum kişi sayısının ve 96kN'nin ağırlığıyla başa çıkmak için yeterli güçte bir SWL olmalıdır. Ayrıca mekanik bir kilitleme cihazı yerinde olmalı ve kullanılmalıdır.
1689888517574.png
Döşeme kapağı 2.0 (Resim: Capt Osorio)




 
Son düzenleme:

Güvenli Yaklaşma​

1689890102742.png
AQUILA bir geminin yanında. Kıç tarafındaki devasa MOB kurulumuna dikkat edin

Kılavuz botunun emniyetli bir şekilde yaklaşması birçok faktöre bağlıdır. Bunların başlıcaları geminin özelliklerine ve yerleşimine, yükleme durumuna ve biniş yerine bağlıdır.
Minimum 1,5 metre uzunluk güvenli biniş ve iniş için çok önemlidir. Gemicinin, gemici (ip) merdivenine adım atmasını ve aynı zamanda yan halata tutunmasını sağlar. Aşağıdaki resimde görülebileceği gibi, elleriniz bel hizasındayken merdivenin üzerinde dururken tutunmak çok zordur.
1689890357565.png
Minimum 1,5 m uzunluğa küçük bir filika tipi teknede ancak ulaşılabilmektedir.


Geminin filika ve su çekimine bağlı olarak, merdivenin yerleştirilmesi için standart bir çözüm bulunmaması mümkündür. Örneğin, kılavuz botu su hattının 2 metre üzerinde bir yüksekliğe ihtiyaç duyduğunda ve minimum 1,5 m gemici merdiveni uzunluğu gerektiğinde, minimum 3,5 m serbest boy gereklidir. Bazı deniz araçlarında bu ana güverteden mümkün olmayabilir.
1689890426219.png
Gemici merdiveninin önü açık

Tasarım gereği, gemici merdiveni yakınında parmaklık bulunmamalıdır. Usturmaçaların gemici merdiveni, kılavuz botu veya hızlı suya indirme aracının önüne geçtiği gemilerde tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Bir keresinde bir hızlı suya indirme aracı bir usturmaçanın üzerine devrilmesi sonucu devrilmiştir. Sonuç olarak dört kişi suya düşmüştür.
1689891709186.png
Güvenli Yaklaşım (Kaynak: IMO Güvenli Transfer Poster)

Bazı gemilerde, özellikle feribotlarda ve roro gemilerinde, gemici merdiveninin kapısı o kadar kıçta yer alır ki, gemici merdiveni geminin kıç tarafının altında, geminin pervanesine yakın bir yerde durabilir. Gemici merdivenin en iyi konumu geminin orta kısmına yakın ve her zaman geminin paralel gövde uzunluğu dahilindedir.
1689890781132.png
Rotterdam kılavuz hız teknesi

Akılda tutulması gereken ana öğeler:
  1. Biniş noktası iyi aydınlatılmış
  2. Gemici merdiveni etrafında korkuluk yok
  3. Gemici merdiveni yakınında gemiden denize boşaltım yok


 
Son düzenleme:

Güverteye Erişim​

1689891155164.png
Güverteye erişim (Kaynak: IMO Güvenli Transfer Poster)

Kendi güvenliğinizi düşünün! Her yıl denizciler gemici merdiveni kullanırken denize düşerek kaybolmaktadır. Bir merdiveni hazırlarken alınması gereken ilk önlem, can yeleği, emniyet halatı ve telsiz takan en az iki kişi tarafından yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca, denizcinin gemiye bindirilmesi veya gemiden indirilmesi sırasında can yeleği giyilmesi tavsiye edilir, çünkü gemiye biniş noktası genellikle geminin korkuluklarındaki bir açıklığın yakınında yer alır.

Gemilerdeki mevcut asgari personel seviyeleri göz önüne alındığında, gemici merdiveninin düzgün bir şekilde donatılması gibi önemli görevleri yerine getirmek için çok az zaman vardır. Bu genellikle geminin kalkışından sonraki son iş ya da limana varışından önceki ilk iştir. Ancak, gemici merdiveninin kullanıldığı operasyonun kritik niteliği herhangi bir kestirme yola izin vermez.
Kendiliğinden yanan ışıklı cankurtaran simidinin kılavuzdan denizci alma noktasında bulunması zorunludur ve bunun iyi bir nedeni vardır. Bir gemici kazayla suya düştüğünde, bu can simidi onun düştüğü noktayı işaretleyecektir. Tüm kurtarma operasyonlarının hedefleneceği yer burasıdır. Çalıştığından ve kullanıma hazır olduğundan emin olun.


 
Son düzenleme:
Tutacaklar ve Dikmeler
Solas V Reg 23 bölüm 4 "Güverteye erişim "i düzenlemektedir. Bu bölümde tutacak ve dikmelerin kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu düzenlemelerin teknik yönleri IMO 1045 bölüm 5 kılavuzunda bulunabilir.
Tutacaklar ve dikmelerin arasındaki fark ve hangisinin kullanılması gerektiği aşağıdaki şekilde kolayca belirlenebilir:

1: Bir geçit kullanıldığında tutacaklar sağlanmalıdır. Bu tutacakların boyutlarının tanımı çok spesifiktir ve bu nedenle takip edilmesi kolaydır:
  1. Aralarında 0,7 ila 0,8 metre mesafe olmalıdır
  2. Tabanda ve daha yüksek bir noktada sağlam bir şekilde sabitlenmelidir
  3. Çapları 32 mm'den az olmamalıdır (yani yuvarlak olmalıdırlar!)
  4. En az 1,2 metre yüksekliğinde olmalıdırlar
1689892856307.png
Tutacakların ana özellikleri

2: Erişim için bir korkuluk kullanıldığında tutunma dikmeleri kullanılmalıdır. Bu dikmeler için gereklilikler (yukarıda belirtildiği gibi 1 - 4) tutacaklar için kullanılanlarla aynıdır:
  1. Aralarında 0,7 ila 0,8 metre mesafe olmalıdır
  2. Tabanda ve daha yüksek bir noktada sağlam bir şekilde sabitlenmelidir
  3. Çapları 32 mm'den az olmamalıdır (yani yuvarlak olmalıdırlar!)
  4. Siperin üzerinde en az 1,2 metre yükseklikte olmalıdırlar.
1689893515878.png
Tutacak Desteklerinin ana özellikleri

Ocak 2019'da Kiel kanalında bir dümencinin kılavuz botuna geri düşmesi olayında olduğu gibi, tutacakların olmaması ciddi kazalara yol açabilir. Ne yazık ki birçok durumda, tutacakların veya desteklerin doğru kullanımı söz konusu olduğunda, gemiler tasarım gereği uyumlu değildir.



 
Son düzenleme:
Gemici Merdiven Makaraları
1690048952259.png

Vinç Makarası Düzenlemeleri; Kaynak: IMO Güvenli Transfer Posteri

Gemici merdiven vinç makarası merdiveni saklamanın ve taşımanın kolay bir yoludur. Vinç makarasını çözdükten sonra, emniyete alma konusunda gemici merdivene diğer merdivenler gibi davranılması gerektiğini anlamak önemlidir. Vinç makarası üzerinde ek mekanik kilitleme cihazları bulunmalıdır. Vinç asla merdiven için tek sabitleme noktası olamaz.

Gemici merdiven vinç makarası kullanıldığında merdivenin emniyete alınması farklı değildir: 7.2.3.3 ve 7.4 Gemici Merdiven Vinç makarası kullanıldığında merdivenin yine de güvertedeki sağlam noktalara sabitlenmesi gerektiğini açıkça belirtmektedir. Bu, merdivenin ağırlığının yan halatlardan güvertedeki belirlenmiş güçlü noktalara aktarılması için yapılmalıdır. "Gemici merdiveninin emniyete alınması" bölümüne bakınız. Buna ek olarak, 7.5.6. makaranın kendisini emniyete almak için mekanik bir kilitleme cihazı kullanılmasını da şart koşmaktadır.
1690049202055.png
Yan Açıklık (Kaynak: IMO Güvenli Transfer Posteri)


1690049274641.png
Beden bağı düğümleriyle sabitlenmiş bir vinçten gemici merdiveni.


 
Son düzenleme:

Denetim, Bakım​

1690050523307.png
Çeşitli yönetmeliklerde gemici merdivenleri için belirlenmiş bir denetim aralığı olmadığı açıktır. Bakım ve denetimle ilgili olarak SOLAS, ISM, ISO ve ISM yönetmelikleri ve kılavuzları geçerlidir:
  • SOLAS Ch.1 yönetmeliği 8 uyarınca, gemici merdivenleri 500 GT üzerindeki yük gemilerinde güvenlik ekipmanının bir parçasıdır, bu nedenle Yük Gemisi Güvenlik Ekipmanı Sertifikasında belirtilirler.
  • Bunun sonucu olarak, gemici merdivenlerinin her zaman gemide bulunması gereken geçerli bir sertifikaya sahip olması gerekir.
  • Gemici merdivenleri her kullanımdan önce ve geminin bakım sistemine göre düzenli olarak, yürürlükteki ISM kodu sertifikası kapsamında denetlenmelidir. (aşağıya bakınız)
  • Gemici merdivenlerinin bakım, onarım ve denetimlerine ilişkin kayıtlar yıllık bayrak devleti denetimi SOLAS denetimlerine tabidir.
  • 30 aydan eski gemici merdivenleri ISO 799-1:2019(E) uyarınca mukavemet testi sertifikasına sahip olmalıdır " 10.4 Her merdiven 30 aydan fazla olmayan aralıklarla Tablo 2'deki merdiven ve basamak bağlantı mukavemet testine tabi tutulacaktır. Testte başarısız olan her merdiven 10.3'e göre yeniden inşa edilecek veya hurdaya ayrılacaktır. Merdiven, test tarihi ve testi yapan kişi veya şirketin kimliği ile işaretlenecektir. Bu işaretleme, bu belgenin 8.1'inde istenen işaretleme ile aynı basamaklara yerleştirilecektir."
  • Muayeneden geçemeyen veya 30 aydan eski olan ve mukavemet testi sertifikası bulunmayan gemici merdivenler asla kullanılmamalıdır.


 
Son düzenleme:
Etiketleme, Belgelendirme
Her gemici merdiveni belirli işaretlere ve sertifikalara sahip olmalıdır. Şimdi gemideki rastgele bir gemici merdivenine ve ona ait evraklara bir göz atalım:


Bu örnekte, çeşitli Etiket ve işaretleri açıklamak için ISO 799-1:2019 kılavuzunu kullandık. Her gemici merdiveni ISO-799 bölüm 8 uyarınca aşağıdaki gibi etiketlenmiş bir seri numarasına sahip olmalıdır: Merdivenin en üst basamağının alt kısmı ve en alt ayırıcı basamağının alt kısmı şu şekilde işaretlenmelidir:
  • Üreticinin adı ve adresi
  • Üreticinin model tanımı
  • "ISO 799-1" ve "SOLAS"
  • merdivenin monte edildiği veya yeniden monte edildiği yıl
  • onaylanmış deniz emniyeti idaresinin tanımlanması ve bu idare tarafından gerekli görülen onay göstergeleri
  • kullanıldığında, deniz güvenliği idaresi adına hareket eden onaylı bir kuruluşun kimliği.
  • Eğer bir yedek basamak kullanılıyorsa, "SADECE DEĞİŞTİRME BASAMAĞI" ibaresi de kullanılmalıdır.
1690051336098.png
Söz konusu merdivenin basamağının altında işaretleme

Bu, örneğin ISO 799:2004'ün hala belirtilmiş olması dışında yukarıdaki tüm öğelerle işaretlenmiş bir PTR Goliath merdivenidir. Bu standart artık ISO-799-1:2019 ile değiştirilmiştir.
1690051386332.png
Söz konusu gemici merdivenin isim etiketi plakası

Bu merdivenin üzerindeki isim etiketi plakası, sertifika ile çapraz referans yapılabilecek birkaç önemli öğeyi gösterir: Tip, Model, Uzunluk, Üretim tarihi, seri numarası (Prod.No) ve onay standardı.

Bu plakanın üst kısmında bu açıdan önemli olan 3 logo bulunmaktadır:
  • DNV-GL logosu, bu merdiveni tip onayı veren uluslararası sınıflandırma kuruluşu ve Üretici Firma.
  • Üretici firmanın logosu olan PTR Holland logosu
  • Dümen simidi, MED ve 0575 numarası ile işaretlenmiştir. Sembol ve "MED", tüm AB bayraklı gemiler için gemici merdivenlerine yönelik AB zorunlu düzenlemesi* olan Deniz Ekipmanı Direktifi 4.49 anlamına gelir. Numara, bu durumda DNV GL olan "Onaylanmış Kuruluş "un AB tarafından belirlenmiş numarasını gösterir.
1690051564188.png
Yukarıda belirtilen merdivenin sertifikası

Bu merdivenle birlikte verilen sertifika aşağıdaki öğeleri göstermektedir:
  • Merdivenin MED 2014/90/EU ile uyumlu olduğuna dair beyan
  • Açıklama: Ekipman tipi ve MED kategorisi (4.49)
  • Tip: İmalatçı Tipi "Goliath"
  • Seri No. "3156773" (Merdiven üzerindeki seri numarasına karşılık gelir)
  • Merdiven Uzunluğu (m) (Merdiven üzerindeki uzunluğa karşılık gelir)
  • Üretim tarihi: 07/03/2018. (Merdiven üzerindeki tarih ile uyumludur) **
  • Üretici: (Merdiven üzerindeki üreticiye karşılık gelir)
  • Üretici Adresi
  • Gemi adı
  • Merdivenin uyduğu standartlar, kararlar ve yönetmelikler: Bu durumda ISO-799, SOLAS ve IMO res 1045(27)
  • Bu tip merdiven için verilen EC-Tip-İnceleme sertifikası: bu durumda numarası DNV GL (0575 numara) tarafından verilen MEDB00002T9'dur (Merdiven üzerindeki numaraya karşılık gelir). Bu sertifikanın adı şöyledir: "EC-Tipi Muayene Sertifikası (Modül B)". (Bu merdivenin üreticisi, merdivenle birlikte bu belgenin bir kopyasını da verir)
  • Kalite Sistem Belgesi, uluslararası sınıflandırma kuruluşu DNV GL tarafından Üreticinin Kalite Sistemi hakkında verilen sertifikadır. Bu sertifika şu adla anılır: "QS-Değerlendirme Sertifikası - EC (Modül D)". (Bu merdivenin üreticisi, merdivenle birlikte bu belgenin bir kopyasını da verir)
  • MED 4.49'un Dümen Direksiyon simgesi: merdivendekiyle aynı (yukarıya bakın)
  • Sınıflandırma kuruluşunun logosu.
  • Üretici adına imza
  • Kayıt QR kodu: Bu merdivenlerin üreticisi, üretilen merdivenlerin kaydını tutmak için blockchain teknolojisini kullanıyor. En yeni merdivenlerde, merdivenin üzerindeki çelik plaka da aynı QR kodunu gösteriyor. Bu, denetçilerin gemici merdiveni kolayca taramasına ve tüm özelliklerin doğru olup olmadığını çevrimiçi olarak kontrol etmesine olanak tanır. (aşağıya bakınız)
1690051866065.png
QR Kodlu gemici merdiveni isim etiketi

** Bu durumda merdiven 30 aydan daha eskidir ve bu nedenle yük testi sertifikası da bulunmalıdır.

Bu sertifikanın yanı sıra, gemide bir onarım kaydı ve pilot merdivenlerinin bakım kaydı da bulunmalıdır.

Burada doğru olmayan bir şeyler var: Sahte bir sertifika
Aşağıdaki merdiven Aralık 2020'de gemici bir gemiye bindiğinde sunulmuştur:
1690051950623.png
Sabitleme yanlış, Basamaklar düz değil, İç dikme eksik, ayırıcılar üzerinde kaplama veya bant...

1690052003243.png
Gemici merdiveninin halatı çok eski ve yıpranmış görünüyor ...

Söz konusu merdiven kötü bir şekilde donatılmıştır ve çok kötü bir durumda olduğu görülmektedir. Gemiciyi çok şaşırtan bir şekilde, gemi kaptanı tarafından kendisine bu gemici merdivenine ilişkin aşağıdaki belgeler sunulmuştur:
1690052090838.png
Bu belgeler söz konusu gemici merdiveninin o tarihte sadece 4 aylık olduğunu göstermektedir. SOLAS, IMO 1045 ve ISO 799-1:2019'a yapılan atıflar bulunmaktadır. Ayrıca bu belgelerin üzerinde Çin Sertifikasyon Kurumu'nun (CCS) "resmi" damgaları bulunmaktadır.

2019'daki benzer bir vakada, Avustralya Deniz Kılavuz Kaptanları Enstitüsü (AMPI) CCS'den gerçek bir (Gemici Merdiveni) Sertifikasının bir kopyasını istemiş ve kendilerine bu belge sunulmuştur:
1690052186822.png
Kaynak AMPI.org.au

Bu sertifikanın formatı, gemide sunulan "Deniz Ürünleri Sertifikası "nın muhtemelen çok eski, kullanılmış veya ikinci el bir gemici merdiveniyle düzenlenmiş sahte bir sertifika olduğunu göstermektedir.


AB Deniz Ekipmanı Direktifi (MED) ne anlama geliyor?
1690052670305.png

Birçok gemici merdiveninde, sertifikada ve gemici merdiveninde de küçük bir dümen simidi işareti gösterilir. Bu ne anlama gelmektedir? Basit cevap şudur: Dümen, AB Deniz Ekipmanı Direktifine uygunluğun sembolüdür. Ancak bundan çok daha fazlası var.

Eylül 2016'da Avrupa Birliği Parlamentosu 2014/90/EU sayılı Deniz Ekipmanı Direktifini (MED) kabul etti. Bu MED'in amacı, AB gemilerindeki deniz ekipmanlarının standartlarına ilişkin düzenlemeleri belirlemektir. Direktifin kapsamı (1) SOLAS 1974: (Can kurtarma araçları/seyir ekipmanı/radyo ekipmanı) ve (2) MARPOL 1973: (Deniz kirliliği COLREGS 1972: Çatışmaların önlenmesi). Gemici merdivenleri gemilerdeki SOLAS ekipmanının bir parçası olduğu için bu direktifin de bir parçasıdır.

2014/90/EU sayılı Deniz Ekipmanı Direktifi daha sonra bir AB Yönetmeliğine dönüştürülmüştür: Eylül 2020'den bu yana, AB gemilerindeki deniz ekipmanlarına yönelik tasarım, yapım, performans gereklilikleri ve test standartları, doğrudan yukarıda belirtilen direktife dayanan 2020/1170 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünün (AB) AB Eki tarafından yönetilmektedir.

Yukarıdaki yönetmeliğin MED 4.49 bölümünde, "Seyir Ekipmanı" başlığı altında aşağıdaki tablo yer almaktadır:
1690052691330.png
Tablo 1: Pilot merdivenleri için tasarım, yapım ve performans gereklilikleri ve test standartları; (Kaynak: KOMISYON UYGULAMA YÖNETMELIĞI (AB) 2020/1170)

Tablo 1'den aşağıdaki sonuçlara varılabilir: Tüm AB gemilerindeki pilot merdivenleri aşağıdakilere uygun olmalıdır:
Tip onayı için:​
  • Solas 74 Reg V/23 (Seyir güvenliği) ve
  • X/3 (Yüksek hızlı tekneler için güvenlik önlemleri)
Performans gereklilikleri için:​
  • SOLAS 74 Reg. V/23,
  • IMO Res. A.1045(27), (yani IMO Kılavuz İlkeleri)
  • IMO MSC/Circ.1428, (yani IMO Güvenli Transfer Posteri)
Test Standartları:​
  • IMO Res. A.1045(27), değiştirildiği şekliyle
  • ISO 799: 2004 (son yerleştirme 12.8.2023; yani ekipmanın işlevsel konumuna ilk kurulumu veya bir AB gemisinde işlevsel konumuna istiflenmesi) veya
  • ISO 799-1: 2019 (12.8.2020 tarihinden sonra piyasaya ilk arz)
Uygunluk değerlendirmesinin çeşitli modülleri. (Sütun 6)​

Başka bir deyişle, AB gemileri için sadece SOLAS V (23) değil, aynı zamanda IMO 1045 (27), IMO Güvenli Transfer Posteri ve endüstri standardı ISO 799 (2004 veya 2019) da zorunludur.

Bir MED dolandırıcılığı, sahteciliği vakası mı?
MED onayı tüm gemici merdivenleri için zorunlu değildir, ancak AB bayraklı gemilerdeki gemici merdivenleri için zorunludur. Kullanıldığında ve gemici merdiveni sertifikasının geçerliliğini kontrol etmek için
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
'na başvurulabilir. Bu kayıtta, MED sertifikasyonu yapmak üzere akredite edilmiş tüm AB Onaylanmış kuruluşları listelenmektedir. Aşağıda, yakın zamanda keşfedilen bir gemici merdiveni sertifikasının bir parçası yer almaktadır. Dümen simidinin yanı sıra AB Onaylanmış kuruluşunun kimliği de (0849) gösterilmektedir. Her şey yolunda görünüyor, bu gemici merdiveni AB yönetmeliklerine göre sertifikalandırılmış gibi görünüyor.
1690052729199.png
Ancak
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
kontrol edildiğinde aşağıdakiler keşfedilmiştir: 0849 numaralı Onaylanmış Kuruluş, Barendrecht, Hollanda'daki NKK Netherlands BV'ye atıfta bulunmaktadır. Bu tamamen yasal ve iyi bilinen bir firmadır. AB Onaylanmış kuruluş kaydı, bu şirketin AB MED yönetmeliklerinde pilot merdivenlerinin listelendiği "Seyrüsefer Ekipmanı "nı belgelendirmek için akredite olmadığını göstermektedir: ( Sütun 1 : " Ürün ailesi, ...).
1690052756353.png
Görünüşe göre merdivenin üreticisi, sertifikaya daha fazla değer kazandırmak için MED logosunu ve onaylanmış kuruluşun adını ve itibarını kasıtlı olarak kötüye kullanmıştır. Bu dolandırıcılık veya sahtecilik anlamına gelebilir.
 
Son düzenleme:

Referanslar​

 

Ekli dosyalar

  • Gemici Merdiveni Kontrol Listesi.pdf
    138,3 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Çeviriyi sonunda tamamlayabildim. Umarım herkesin faydalanabileceği bir içerik olmuştur. Bu sektörde çalışan meslektaşlarımızın tespit ettiği terim hataları yada çeviri hataları olursa düzeltmekten memnuniyet duyarım.
 
Üst