Hangi Belgeleri Almalıyım

Üyeler Görebilir
çevre mühendisiyim aynı zamanda b sınıfı ig uzmanıyım iş güvenliği konusunda 1 yıldır çalışıyorum çevre mühendisliği (çevre görevlisi belgem var) için hangi sertifikaları almalıyım, ig için hangi sertifikaları alayım işime yarayacakları hangileri var mı böyle düzenli aralıklarla sertifika düzenleyen kuruluşlar.

Üyeler Görebilir
Merhaba Cihat bey,

Hangi sektörde çalışıyorsunuz? Kariyer planınız nedir? Yukarıda bahsettikleriniz dışında belgeleriniz var mı?

Üyeler Görebilir
Fatih ÖzcanFatih Bey Merhaba Plastik Boru Üretimi yapan büyük bir firmada çalışıyorum yukarıdakiler dışında LPG sorumlu müdürlük var onun dışında yok, çevre mühendisliği benim asıl mesleğim olmasına rağmen iş güvenliği alanına yöneldim malumunuz kazalar sorumluluklar iş güvenliği yapılır mı bilemiyorum.

Üyeler Görebilir
CİHATİş güvenliği ülkemizde maalesef riskli bir alan ve birçok dalı ve ilgili alanı var. Nacizane önerim aşağıdaki eğitimler olurdu.
  1. Bilirkişilik eğitimi: Bu eğitimi bilirkişilik yapmanız için değil bilirkişilerin ve yasanın iş kazaları durumunda olaya nasıl baktığını anlamanız için öneriyorum. Bu eğitim bile rayından çıkmış bir sisteme tam çare olmayacaktır ama nispeten yardımı olur diye düşünüyorum.
  2. Yüksekte çalışma: Birçok iş yüksekte çalışma içeriyor. İyi bir yerden hatta mümkünse uluslararası sertifika veren bir eğitim almanızı öneririm.
  3. Makine güvenliği: Benzer mantıkla makine olmayan bir alan neredeyse yok, bu nedenle makine güvenliği eğitimi oldukça yardımcı olacaktır.
  4. İletişim teknikleri: Ne kadar bilirseniz bilin anlattığınız karşınıdakinin anlayacağı kadardır düsturuyla ihtiyacınız varsa bu eğitimi de almanızı öneririm. İş güvenliği mesleğinin 50% si iletişim kalanı teknik bilgidir.
  5. Yetişkin eğitimi: İletişime paralel olarak yine bence faydalı olacağını düşündüğüm bir eğitimde yetişkin eğitimi teknikleri olacaktır.
  6. Proses güvenliği: Fabrika gibi yerlerde devam edecekseniz ve kariyer planlarınızda varsa proses güvenliği eğitimleride oldukça faydalı olacaktır. Dikenli bir yol ama benim zevkli bulduğum konulardan.
  7. Yangın güvenliği: Yangın yine günlük rutin risklerden bu konuda bir eğitimde faydalı olacaktır.
  8. Bunun haricinde hızlıca saymak gerekirse kaynak, kesme, kazı ve dolgu, mekanik kaldırma, elleçleme, ergonomi, hijyen gibi birçok eğitimde kariyerinizi desteklemeye yardımcı olur.
En önemlisi hepsini birden yapmaya çalışmayın. Bir plan yapın ve ona uyun. Aksi taktirde yılar ve tamamen bırakırsınız eğitimleri.