Işveren Ve Isg Uzmanın Patronu Olmamalı

Üyeler Görebilir
bu daha öncede gündem olmuştur ancak yine vurgulamak istedim,konu ile ilgili sosyal medyadan bakanlık hesapları ve bakanlığın verdiği eğitimlerde gündeme getirilmeli,isg uzmanı işverene bağlı olmamalı sadece mali yönden bağı olmalı ,bakanlık isg uzmanını işverene yönlendirmeli, bu iş standart patron çalışan ilişkisiyle yürütülecek bir iş değil ,tespit öneri defteri dolduruyoruz ,işveren tarafından hiç bir aksiyon alınmıyor bu durumda yönetmelik işvereni şikayet et diyor e ondan sonra o işyerinde nasıl çalışacaksın her türlü mobinge maruz kalırsın

Fatih Özcan
Fatih Özcan
Bu önerinin arkasında yatan sebebi tahmin edebiliyorum fakat şahsımca hayata geçirilmeyecek bir uygulama. Problem iş güvenliği uzmanının işverene bağlı olmasında değil asıl problem başta hükümet olmak üzere kimsenin iş güvenliği uzmanlığını ciddiye almamasında.
K
Kuprat Fatih Özcan yanıtlanıyor
@Fatih Özcan, kesinlikle çok yerinde bir tespit. Dünyanın farklı yerlerinde uygulama nasıldır bilemem ancak ülkemizde uzmanların itibarsızlaştırıldığı içinin boşaltıldığı ve gereksiz bir meslek olarak görülmesi maalesef çok yaygın bir düşünce. Buna sebep olan şeyleri saymaya kalkarsak uzun bir liste oluşur.
  • Beğen
Tepkiler: Fatih Özcan
Üyeler Görebilir
evet o zaman büyük kaza soruşturmalarda adres isg uzmanına çıkıyor ,oda ben gerekli raporlamayı ve uyarıyı yaptım ama işveren yapmadı diyecek,bir şekilde günah keçisi bulunacak ta olay olduktan sonra kıymeti yok, yani sorun çözmek için değilde dostlar alışverişte görsüne geliyor

OrhanCo
OrhanCo
Yorumlarıma göre ISG zaten sorulduğunda uzun açılımı bilinmiyor.İş güvenliğin uzun telafuz edilse belki bir aydınlanma olacak.
Üyeler Görebilir
bunu yıllarca bende savunuyorum. uzmanlar bakanlıkça atanmalı ve tamamen bağımsız olmalı. Denetlemeye gelen müfettişler gibi bir statüde olmalı ki işler yoluna girsin.

Fatih Özcan
Fatih Özcan
@ocetinkaya, Bakanlığın denetlemeye gittiği yerlerde işler yoluna giriyor mu? Kısmen belki. Birçok müfettiş bile iş durdurmaya yada ceza uygulamaya çekiniyor. LinkedIn de iş güvenliği uzmanlarıyla ilgili bir mesajıma eski iş müfettişlerinden bir arkadaşım yazmıştı. Aşağıya
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
in bir maddesini bırakıyorum. Yani bakanlık müfettişine kısaca diyor ki denetim yaparken mümkün mertebe işleri aksatma. Bu psikolojiyle denetim yapan müfettiş iş yerlerine ne kadar etki edebilir? Eğer bir aksaklık görürlerse o işi anında durdurmaları bile gerekir.

İşin özü kanunlara umayanlara bakanlığın sert yaptırımlarıyla, uyanlara da çeşitli teşviklerle iş güvenlii kültürü oluşturulmalıdır. Aksi taktirde uzmanı bakanlıkta atasa hem fayda etmez hemde artık "bağımsız" olunacağı için sorumluluk bile artabilir.
O
ocetinkaya Fatih Özcan yanıtlanıyor
@Fatih Özcan, çok yakinen bildiğim bir firma igu havalandırma konusunda çok baskı yapmasına rağmen kılını bile kıpırdatmazken şikayet üzerine gelen denetleme eksikleri bildirim son denetleme şansı verince en az 20 30 adet havalandırma taktılar. Belki %100 çözüm olamaz ama şuankinden çok daha iyi durumda olacağı kesindir. Diğer türlü maaşını ben veriyorum ya görmezden gelirsin yada işten çıkartırım olayı oluyor diğer türlü iş garantisi olduğundan her türlü bildirim ve yaptırım yapılabilir.
  • Beğen
Tepkiler: Fatih Özcan