• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Güvenliği Profesyonelleri İçin Selamlaşmanın Önemi

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2013
Şehir
Yurt Dışı
Sertifika
Diğer Belge
Firma
ABL Group
SELAM VERMEK, VARSIN VE BENİM İÇİN DEĞERLİSİN DEMEKTİR.

Genç iş güvenliği uzmanı ve hekim arkadaşlarıma kendi hayatımda yaşanmış bir kaç örnek vererek selamın önemini anlatmaya çalışacağım.

Anektod 1; Yıl 1983. Staj için Fransa’ya gitmiştim. Kaldığım otelde bir çift ile karşılaştım. Kadın bana tebessüm ederek selam verdi.Tanımadığım birinin ve üstelik bir kadının bana selam vermesi beni biraz şaşırttı ve memnun etti. Aslında kadın ve erkek olmasının bir öneminin olmadığını, verilen selamın cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin, (içgüdülere dayalı değil), sadece kültür normunun gereği bir motor davranış olduğunu anladım.

Anektod 2; sabaha karşı, görevim gereği pek de tekin olmayan bir beldede, kaldırımda yürürken, karşıdan gelen şahıs hakkında bana zarar verebilir endişesine kapıldım. Yaklaştık, tam birbirimizi geçecek iken, o tanımadığım şahıs bana güler yüzle selam verince, içimde büyük bir ferahlık hissettim ve ben de selamını daha büyük bir sevinçle aldım.:)

Anekdot 3; Yıl 1990. Kıbrıs'a Termik Santral İnşaatı Projesi için gittiğimde, görevime orada bulunan herkesle selamlaşma ile başladım. Bu selamlaşmanın sonucu olarak gerek çalışanlar ve gerekse lojmandaki aileleri ile daha rahat bir ilişki kurabildim. İngiltere’ de yapılan bir uygulamadan esinlenerek lojmanda yaşayanların çocuklarına da, baret giyilmesi gibi iş güvenliğini ilgilendiren konularda eğitim vermiştim, küçük çocukların şantiyeye girmemeleri gerektiğini vurgulamıştım.

Gerek çocuklar, gerek büyükler, herkes, selamlaşmanın doğurduğu pozitif geri dönüşü çok güzel verdiler ve kısa zamanda çok güzel dostluklar geliştirdim. Tek tük baret giyen, emniyet kemeri takan varken, bu alışkanlığı %90 oranına getirdik.

Türkiye’ ye döneceğimi öğrendiklerinde; “Şefim; uçağınız bizim Santral üzerinden geçerken hepimiz hurraaa!! diyerek baret ve kemerlerimizi atacağız” demişlerdi. ☺ Tabi bu bir şakaydı ve ancak konuyu benimsediklerinin, saygı ve sevgilerinin bir ifadesi idi.

Anektod 4; Emekli albay olan idare amirimiz şantiyemizde selamın esirgenmesinden çok rahatsız olmuştu. Sabah, herkesin yüzüne bakar ve güler yüzle selam verirdi. Fakat gerek iş yoğunluğu, gerek dalgınlık ve gerekse bu konuyu önemsememe sonucunda bazen de selamı boşa gidebiliyordu. Bir defasında bayağı bir canı sıkılmış olacak ki, bana hayıflanarak dert yandı; “Yahu Ruhi Bey, Affedersiniz Ama sabahleyin inan İnekler bile mööö der” demişti. ☺

Anektod 5; Görevim gereği Ürdün'e gittiğimde çalışanlarla iletişim kurabilmek adına iş güvenliğinin Arapçasını öğrenmek istedim. “Selame Amme” dediler.

Bizim görevimiz; amme'nin selameti olarak algılanabilir. Yani işin içinde esenlik vermek söz konusudur. (Esenlik, iyi olmak ve iyi hissettirmektir.)

Yaşadığım tüm bu anekdotları birleştirecek olursak pozitif iş güvenliği anlayışı gereği selamlaşmanın önemli bir iletişim kaynağı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bırakınız tanıdıklarınızı tanımadıklarınıza dahi selam verdiğinizde onlarla daha kolay dost olursunuz. Bizim iş güvenliği profesyonelleri olarak temsil ettiğimiz değerlerin anlaşılabilmesi, benimsenmesi, sevilmesi ve yadırganmaması, çalışanlara saygı ve sevgi dolu yaklaşmamızın ilk şartı olan selamlaşmakla mümkün olur kanısındayım.

Asık suratlı, selamı esirgeyen, dolayısıyla kibirli bir yapı ile işyeri hekimliği ve güvenliği uzmanlığı yapılmasını bu kutsal meslek sahibi dostlarıma asla yakıştıramıyorum

SELAM VER
yola çıkınca her sabah,
bulutlara selam ver.
taşlara, kuşlara,
atlara, otlara,
insanlara selam ver.
ne görürsen selam ver.
sonra çıkarıp cebinden aynanı,
bir selamda kendine ver.
hatırın kalmasın el gün yanında.
bu dünyada sen de varsın!
üleştir dostluğunu varlığa,
bir kısmı seni de sarsın...

Üstün Dökmen

Sözün özü: anlatmaya çalıştıklarımızın, arada bir iletişim engeli olmaksızın doğru algılanabilmesi, bir esenlik dileğiyle kurulabilecek dostluklarla, yani; selamla mümkün olabilecektir.

Her duygu ve düşünce bir eş ararmış ve de yürekten çıkan söz yüreğe ulaşırmış…Bu sözün de en kısası SELAMMIŞ…

Esen kalın.

Selam,☺
Ruhi Öktem
27.3.2021
 
Üst