• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Haber Iş kazalarında her gün 4 işçi ölüyor

haber.jpg


Üçüncü köprü inşaatında meydana gelen iş kazasında 3 işçinin hayatını kaybetmesi, kazaları yeniden gündeme getirdi. Alınacak tedbirlerle kazaların yüzde 98’ini önlemek mümkün. Geçen yıl 1.235 işçi, çalışırken hayatını kaybetti.

Üçüncü köprü inşaatında geçen hafta meydana gelen iş kazası sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesi, iş kazalarını yeniden gündeme taşıdı. İş kazaları uzun yıllardır Türkiye’nin adeta kanayan yarası. Ekonomik büyümesini sürdüren Türkiye’de iş güvenliği önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre günde yaklaşık 190 iş kazası meydana gelirken bu kazalarda her gün 4 kişi hayatını kaybediyor. Verilere göre 2011’de 1700 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini gösteriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ise geçen yıl 1235 işçinin iş kazalarında öldüğünü duyurdu. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası da kazaların önüne geçmeye yetmedi. Mart ayı itibarıyla 110 kişi iş kazalarında hayatını kaybetti. 2014’ün ilk üç ayında tespit edilen 276 iş kazasında sadece inşaatlarda 80 kişi hayatını kaybetti. Bütün veriler Türkiye’de iş kazalarında her yıl yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Binlerce kişi de çalışamayacak şekilde sakat kalıyor.

İş kazaları ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri de dikkat çekiyor. TÜİK tarafından Aralık 2013’te yayınlanan İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırma Sonuçları önemli bir probleme işaret ediyor. TÜİK’e göre son 12 ay içerisinde çalışanların yüzde 2,3’ü bir iş kazası geçirdi. Bu oran erkeklerde yüzde 2,8 iken kadınlarda yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Toplam iş kazası geçirenlerin yüzde 81,6’sını erkekler oluşturdu.

Türkiye’nin can yakıcı sorunlarının başında gelen iş kazaları sonucu oluşan ölümler, AB ülkelerine göre önemli farklılık gösteriyor. Türkiye’de ölümlü iş kazası oranı, AB ülkelerine göre bir hayli fazla. Yıllar içinde iş kazalarında ölen kişi sayısı da artıyor. İş kazası sayısı yıllar içinde azalış eğilimi gösterirken bu kazalarda ölen kişi sayısının sürekli artması, iş güvenliği tedbirlerinin önemini ortaya koyuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre 2002’de 72 bin olan iş kazası sayısı, 2011’de 69 bine geriledi. Buna karşın iş kazalarında ölen kişi sayısı 2002’de 872 iken 2011’de yaklaşık iki katına çıkarak 1700’e ulaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bir soru önergesine verdiği cevap, Türkiye’nin iş kazalarında pek iyiye gitmediğini ortaya koydu. Buna göre 2002 yılında 72 bin iş kazası yaşanırken 2003’te bu rakam 76 bine, 2004’te 83 bine yükseldi. Yıllar içinde iş kazaları benzer seyir izledi. İş kazası sayısı 2011 yılında 69 bine yükseldi. İş kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısına bakıldığında ise 2002 yılında 872 kişi hayatını kaybederken bu rakam yıllar içinde artıyor. 2011 yılına gelindiğinde iş kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısı 1.700 oldu. İş kazaları sonucu sakatlanarak sürekli iş göremezlik maaşı bağlanan kişi sayısı da 2002 yılında 1802 iken 2011 yılında 2.216’ya yükseldi.

Madenler ilk sırada
İş kazaları nedeniyle Türkiye’nin yıllık kaybı da 7 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bu kazaların yüzde 98’i de önlenebilir kazalardan oluşuyor. Bu durum Türkiye’deki iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliğini ortaya koyuyor. TÜİK’in verilerine göre iş kazaları sektörel olarak incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 10,4’e kadar çıkıyor. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 5,2. İnşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı da yüzde 4,3 oldu.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst