• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Işe Giriş Sağlık Raporu Hakkında

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İşe Giriş Sağlık Raporu Hakkında
22 Eylül 2014
saglikraporu-620x330.jpg


Kanun gereği (6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu) iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin en başında işe giriş sağlık raporları gelmektedir. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, işe giriş sağlık raporu olmayan çalışanı işe başlatamaz. Ama maalesef bu konu suistimale uğrayan ve yanlış uygulamalar sonucu işe giriş raporunun öneminin kağıt üzerinde kaldığı bir ortam yaratıyor.

  1. İşçi, sağlık raporunu işe başlayacağı işyerinin hekiminden değil de o iş hakkında hiç bilgisi deneyimi olmayan, o işyerindeki tehlikelerden bir haber bir OSGB’de çalışan bir işyeri hekiminden alıyor. Sonuç olarak işe giriş sağlık raporu var diye işe başlayacağı yerin işyeri hekimi çoğu zaman işe giriş muayenesi yapmıyor.
  2. İşçi işe başlatılıyor ve ondan sonra işyeri hekimi tarafından (bu günler sonra olabiliyor) işe giriş muayenesi yapılıyor.
  3. En önemli sorunlardan biri de hangi iş için hangi tetkik ve tahlilleri istemeli.
  4. İşe giriş muayenesine ek olarak yüksekte çalışma gerektiren işlerde çalışacaklara ayrıca ek olarak düzenlenmesi gereken yüksekte çalışanlar için işe giriş sağlık raporunun düzenlenmediği, yüksekte çalışma için gerekli tetkik ve tahlillerin istenmediği görülmektedir.
  5. Kronik / konjenital hastalıkları olan işçilerin (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, renk körlüğü vs.) hangi işlerde çalışıp çalışamayacağının hastalığın evresine ve derecesine göre nasıl düzenleneceğinin, gece postalarında, vardiyalı çalışmalarının uygunluğu hususlarında hekimlerin zorlanmaları.
  6. Denetimlerde işe giriş sağlık raporunu denetleyecek inceleyecek ehil yetişmiş personelin maalesef az sayıda olması, denetimlerin sık yapılamıyor olması.
Gibi sorunlar sık yaşanmakta, gerek iş sağlığı ve güvenliği kültürünün zamanla yerleşmesi, gerekse konunun taraflarının (işveren, işyeri hekimi, çalışan, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı) daha eğitimli ve nitelikli hale gelmesiyle çözümleneceğine olan inancım sonsuzudur. Bu aşamada yapılması gereken şey

  1. İşe giriş sağlık raporunu o işyerinin kendi işyeri hekiminin vermesi, başka yerden alınmış sağlık raporlarının kanunun ruhuna aykırı olduğunun bilinmesi.
  2. İşçi işe başlamadan işe giriş sağlık raporunun verilmesi gerekliliği konusunda bilinçlenme sağlanmalıdır.
  3. İşyeri hekimi işe giriş sağlık raporu için gerekli tahlil ve tetkikleri isteyebilmek için işin ve işyerinin risklerini iyi bilmelidir.
  4. Yüksekte çalışma gereken işler için mutlaka işyeri hekimi işe giriş sağlık muayenesi formuna ek olarak yüksekte çalışma peryodik muayene formunu doldurmalı ve ona göre ilgili tahlil ve tetkikleri istemeli.
  5. Her şeyden önemlisi işe giriş muayenelerinde işçinin sorgulaması (anamnez) çok iyi yapılmalı, yapılan işin niteliğine ve o işin yapıldığı ortam koşulları da gözetilerek işçi adayının sağlık durumu değerlendirilmeli, o işe uygunluğu kararı büyük bir ciddiyetle verilmelidir.
Dr. Şahin GÖZCÜ
İşyeri Hekimi

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst