• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Isg Gelişim Dergisi Sayi 1

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA DERGİ ÇALIŞMASI YAPTIK.İLK SAYIMIZLA KARŞINIZDAYIZ.LÜTFEN YAPICI ELEŞTİRİ VE ÖNERİLERİNİZİ YAPINIZ.BİR SONRAKİ SAYIDA DAHA PROFESYONEL OLABİLMEK İÇİN.
İSG GELİŞİM DERGİSİ YAYIN HAYATINA İLK SAYI (DENEME SAYISI) İLE GEÇMİŞTİR.

TEŞEKKÜRLER.
Hkn Erdoğan
 

Ekli dosyalar

  • Backup_of DERGİ 14,03,2016 SON HALİ (1).pdf
    10,8 MB · Görüntüleme: 22
Merhaba,
Yeni e-Dergimiz tüm sektör paydaşlarına hayırlı ve uğurlu olsun. Dilerim İSG kültürünün yaygınlaşmasında olumlu bir katkısı olur...
Editöryal açıdan profesyonel anlamda bir kaç konuda fikrimi söylemek isterim. Madde madde sıralamak sanırım daha iyi olacak, başlıyorum :)

1- Derginin kapak tasarımı biraz zayıf. Üstteki yazılarla ortadaki dergi logosu yerleri olmamış. Üstteki veriyi önemsizleştirip dergi adını fazla öne çıkarmış. Onlar yer değiştirmeli ve üstte yazan yazılar daha kalın bir şekilde yazılmalı, cılız kalmış. Altta kullanılan kutucuk fikri fena değil. Ama aralarında boşluk olmadığı için ilk bakışta birbirine fazla geçmiş gibi görünüyor.

2-İçeriğin tamamını kapağa taşımak zorunda değilsiniz. Derginin her ay içeriğini oluşturacak birkaç tane ana dosya konusu belirleyip o dosyalardaki konulardan öne çıkanları taşımanız kafi. Örneğin, ana dosya konularınızdan birinin adı "Akademi" olsun. Bu dosya akademik anlamda İSG konularına dair bilgiler içersin ve içerisinde birden çok makale olsun. Bu makalelerden belirlediğiniz birini kapakta ifade ediniz. Bir diğer dosyanız, örneğin İSG uygulamaları olsun. Bununla ilgili de dosya içerisinde o ay var olan birçok yazı konusundan birini kapağa taşıyın. Bir diğeri yine örneğin İSG ve hukuk olabilir, bununla ilgili yazılardan sadece birini kapağa taşıyın. Dosyalarınızdan biri mutlaka gündelik yaşamda karşılaşılan durumlar olmalı. Örneğin kaza istatistikleri, o ay (ya da ne kadar sürede bir çıkacaksanız, o dönem içerisinde) yenilenen kanunlar, yeni gelişmeler, belki yeni çıkan KKD'ler, dünyadan örnekler gibi yazıların olduğu bir konuyu kapağa taşıyabilirsiniz. Bunu da mutlaka etkili bir dille taşımalısınız.
Minik bir örnek vereyim: dün duyduğum bir habere göre bundan sonra iş mahkemelerinde uzun süren dava sürelerinin kısalması için önce arabulucuya gidilecek, orada işverenle çalışan arasında bir arabuluculuk hizmeti alınacakmış. Arabulucuya gidilmeden iş mahkemesinde dava açılırsa bu usulden geçersiz sayılacakmış. Böylelikle yıllarca süren iş davalarının 3 hafta gibi bir sürede sonuçlanması amaçlanıyormuş. Bu kanun tasarısı da yakında yasalaşacakmış.
Şimdi diyelim ki haberimiz bu. Bunu kapağa, "İş davaları artık 3 haftada sonuçlanacak!" biçiminde, ilgi ve dikkat çeken hem işvereni hem de çalışanı "Dur bakayım ne yazıyormuş şurda" diye okumaya teşvik edecek bir başlıkla bu haberi kapağa taşıyabilirsiniz.

Kapak tasarımı için epeyce hoş örnekleri bulabileceğiniz bir adres vereyim, hem biraz eğlenmiş de olursunuz :)
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Bu amcalar dergi yapmıyor, sadece kapak tasarlarıp komik şeyler koyuyorlar, ama genel anlamda şahane kapaklar yapıyorlar. Sayfadaki kapak resmine tıklayarak önceki hazırlanan kapaklara da bakabilirsiniz. Birkaç kapak ileride epeyce güzel işler çıkarmışlar. Şahsen ben beğeniyorum, çok şıklar :)

3- Derginin bütününde ortak bir yazı tipi, yazı rengi ve yazı boyutu (punto) belirlenip ona uyulmalı. Başlıklar, ara başlıklar, girişler ve bunun gibi tüm ögelerin bir standardı olmalı ve bütün yazılarda buna kesinlikle uyulmalı. Örneğin yazılar 12 punto Times New Roman, Başlıklar 14 punto, Calibri gibi... Aksi takdirde okuyucunun kafası karışır, inanın. Siz başka yazı tipi de seçebilirsiniz. Ben genelde tercih edilenleri yazdım. Ne seçerseniz seçin (yok o kadar da ne seçerseniz seçin değil, Comic Sans Serif falan seçmezsiniz heralde:)) bir standardınız olsun.

4-Size önerim hiçbir sayfa zeminini, önsözdeki gibi sarı ya da mavi, yeşil gibi zeminlerin üzerine oturtmayın. Hatta mümkünse yazıyı çok gerekmedikçe sadece beyaz zeminle kullanın. Yazıyı böyle bir zemin üzerinde birkaç dakika okuduktan sonra başka bir yere bakınca gözün baktığı yerlerde lekeler oluşur ve okumaktan kaçınılmasına sebep olur. En temizi beyaz zemin üzerine siyah yazıdır. Unutmayınız ki, derginizi takip edecek her insanın gözleri sizinkiler gibi şahin keskinliğinde olmayabilir :)

5-İçindekiler nerede? Mutlaka içindekiler olmalı ve her yazının bir sayfa numarası olmalı. Elbette her sayfaya numara vermeyi de unutmayınız. 1 ve 2. maddelerde kapakta olmasını önerdiğim kutucuklarda sayfa numarası koymayı da bir deneyin. Bunu herkes beğenmiyor. Gözünüze güzel gelmezse kaldırırsınız.

6- Yazılarda çok fazla imla hatası var ve bunların büyük bir çoğunluğunu MS Word yakalar ve gösterir aslında. Buna özen göstermeli ve titizlenmelisiniz.

7- Yine yazılarda bazı yanlış ifadeler olmuş. Örneğin önsözdeki:
"Teknolojik gelişmelerin hızla katlanarak büyüdüğü dünyamızda..." ifadesi;

"Teknolojik gelişmelerin hızla ve katlanarak büyüdüğü dünyamızda..." mı,
"Teknolojik gelişmelerin katlanarak hızla büyüdüğü dünyamızda..." mı,
"Teknolojik gelişmelerin katlanarak büyüdüğü dünyamızda..." mı,
"Teknolojik gelişmelerin hızla büyüdüğü dünyamızda..." mı, yoksa,
"Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir şekilde gerçekleştiği dünyamızda..." mı olmalı?
Teknolojik gelişmelerin büyümesi ne demek? Gelişme nasıl büyür? Yani ne denmeye çalıştığı elbette anlaşılıyor ama ifade biraz sıkıntılı işte :)

Bir başka hatalı ifade örneği için:
"İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ ( MOBBİNG ) İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ ve VERİMLİLİĞE ETKİLERİ"
Bu başlıktaki hataları sıralarsak:
a) mobbing kelimesinin başındaki ve sonundaki parantezler bitişik olmalı.
b) in ayrımına gerek yok, Mobbing özel isim değil, "mobbingin" yazılabilirdi İlla "Ben Türkçe ile İngilizce'yi ayırırım arkadaş kimse de karışamaz!" deniyorsa, "...Psikolojik tacizin (Mobbing) çalışanlar üzerindeki..." şeklinde yazılabilir.
c) "...çalışanlar üzerindeki ve verimliliğe etkileri" ifadesi okurken alarm veriyor olmamış diye. Çalışanlara ve verimliliğe etkisi denebilirdi. Eğer söz konusu bu verimlilik, çalışanın verimliliği ise ifade kısaltılıp, çalışanın verimliliğine ya da daha güzeli çalışan verimliliğine etkisi denebilirdi. Yok eğer iş yerindeki kümülatif verimlilik anlatılmak isteniyorsa, orada ayırıp, "... çalışanlar ve işyeri verimliliği üzerine etkileri" yapılabilirdi.
d) Bilgi olarak, sanırım mobbingi psikolojik taciz tek başına karşılamıyor. Örneğin her ne kadar ayrı bir cezası olsa da, işyerindeki cinsel taciz de mobbing kapsamına giriyor diye biliyorum. Ya da örneğin, çalışana haddinden fazla iş yüklemek de mobbing kapsamına giriyor. Aşırı iş yükü çalışanın psikolojisinden çok fizyolojisini bozsa da mobbing kapsamında değerlendiriliyor. Tam emin değilim araştırmadım, sadece görünce şaşırttı diye belirtmek istedim.
e) Başlıkların tümünü büyük harf olarak kullanmak şık değil, sadece baş harflerin büyük olması daha iyi gösterir.

Son bir örnek daha vermek istiyorum dergide birkaç yerde dikkatimi çekti, İSG kısaltması isg olarak yazılmış. Kısaltmaların büyük harflerle yazıldığını hatırlamakta fayda var :)

8- Sayfalardaki makalelerin ya da yazıların sahiplerini, fotoğraf, isim ve titrleriyle koymanız güzel ama neden takip eden sayfalara da koyuyorsunuz ki? O vatandaşın yazısı devam ediyorsa ona aittir zaten her sayfada aynı resim, isim ve titrin ve bunların kapladığı alanların olmasına gerek yok. Ki zaten olması doğru da değil, yazıyı da sayfaları da boğmuş. Bir de o kadar büyük olmamalı biraz ufaltabilirsiniz. E peki sayfanın üst kısmı öyle bomboş mu kalacak? Yok buna da mecbur değilsiniz. İnce bir çizgi çekip üstüne yazının adını koyabilirsiniz. Word'deki Üstbaşlık gibi...
Benzer şekilde sanırım sadece Hakan Hocamın yazısında kullanılmış, sayfa altlarında da bu isim, titr ve alan kullanılmış. Sayfa altında dergi ismi ve sayfa numarası olsun kafi. Hadi sizi kırmayayım, bir de derginin sayısını verebilirsiniz. Ve/veya Mart 2017 gibi dönemini...

9- Sayfanın kenarındaki siyah-sarı şeritler hoş olmuş. Ama şunu bir dener misiniz lütfen, yazıyı okurmuş gibi yazıya bakın ve gözünüzün sağdaki o kısmı farkedip etmediğini ölçün. Aslında çok dikkat dağıtıcı canlılıkta olmuş. Biraz pastelleştirelim lütfen. Bir de soldan sağa yazan ve okuyan biz gibi toplumlarda o tür ögeleri sayfanın sağına değil, soluna koyup sağ tarafı tamamen boş bırakmanızı öneririm. Sağ tarafta kapatıcı olması okuyucuyuda darlık hissi doğrurur. Bu arada pastel tonları derginin tamamında kulllanmanızı öneririm.

10- Asla ve asla, çok zorda kalmadıkça hiçbir metni ve tabloyu görsel olarak yazı içine gömmeyin. Ne yazık ki o tabloları ve veya yazıyı oturup tekrar siz yazacaksınız ve tablo ya da yazı olarak yazıya ekleyeceksiniz.

11- Kullanacağınız resim ögelerinin tamamının bir minumum pixel ölçüsü olmalı. Yüksek çözünürlüklü ögeleri tercih etmelisiniz. Aksi taktirde kalite kaybı ve kötü görünüm kaçınılmaz olur ve emeğinizin kötü görünüp heba olmasına yol açabilir. İstediğiniz resmin büyük boyutlusu yoksa küçük boyutlusunu hiç koymayın daha iyi. Benden söylemesi :)

12- Eğer bir makale dergisi yapacaksanız, ya da Makaleler gibi bir dosya konunuz olacaksa eyvallah. Ama amaç bu değilse, kaynak verirken makale formatında kaynakça vermeyin, dergide kaynak öyle gösterilmez. Bunu yazının uygun bir yerine yedireceksiniz. Örneğin "Nasa'nın Şubat 2017 dergisindeki habere göre..." ya da "SGK'nın yayınladığı Şubat 2017 verilerine göre..." gibi.

Not: Yazdıklarımda niyetim gerçekten kötü değil. Yazılı dergi editörlüğü geçmişi olan biri olarak, gördüklerimi belirtmek istedim.
Bununla beraber, Hakan Hocamı görünce özellikle öneri babında yazmak istedim. Kendisinden geçen yıl uzmanlık sınavına hazırlanırken Facebook sayfası üzerinden çok fayda görmüştüm. Eminim dergiye katkı sunan diğer arkadaşlar da çok kıymetli insanlardır. Nacizane bir faydam olabilirse ne mutlu bana.
Başarılar, saygılar...
 
Son düzenleme:
Üst