• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kadın Mühendis Olmak | Mühendis Gözünden Deneyimlerle

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Kadın-erkek eşitliği konusu daima üzerine uzun konuşmaların yapıldığı konularından birisi olmuştur. Özellikle ülkemizde bu eşitliğin birbirine nasıl yaklaştığına zaman içinde şahit olduk. Eskiden belirli meslekleri sadece erkeklerin veya sadece bayanların yapabileceği konusunda ayrımlar yapılırdı. Örneğin; bir makine mühendisliğini sadece erkek veya sekreterliği sadece bayanlar yapabilirdi. Ama artık çağ geliştikçe bu kavram ortadan kalktı. Artık herkes her şeyi yapabiliyor.


Young_female_engineer.jpg


Kadın kavramının hep üzerinde konuşulduğu mesleklerin başında mühendislik geliyor. Öncelikle mühendislik kavramını incelemek gerekir. Mühendislik nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde: "İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse." olarak tanımlanıyor. Dikkat ederseniz eğer bu tanımın içinde cinsiyet ayrımı gözetilmemiş. Eski büyüklerimizin anlayışında kırılan en büyük husus da bu oldu. Artık kız çocukları daha çok destekleniyor ve her türlü zorluğa göğüs gerdirebilecek şekilde meslek sahibi olmak için okutuluyor.

Saha Tarafında Kadın Mühendis Olmak

Mühendislik mesleği insanlara her koşul ve şartlar altında hizmet etmeyi amaçlıyor. Kimi zaman bir masa başında proje çiziminde, kimi zaman da şantiyede kendinizi köprünün hesaplarını kontrol ederken bulabiliyorsunuz. İşte burada kadın mühendis gözüyle devreye büyük faktör giriyor. Bazı kesimlerce kadınların şantiyede çalışmasına sıcak bakılmazken bazı kesimler her koşulda kızının veya eşinin yanında oluyor. İlk olarak mühendislikte kadın oranın artmasıyla kırılan tabu şimdi de şantiyelerde artan bayan nüfusuyla kırılıyor. Çünkü ben şuna inanıyorum: Bir kadın gerçekten istiyorsa üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olamaz. Bir şantiyede kadın mühendis olmak deneyimi çok farklıdır.


santiye%204.JPG



STROITELSTVO.jpg


Proje Tarafında Kadın Mühendis Olmak

Şantiyede kadın mühendis olmak konusuna bu şekilde dipnot düştükten sonra değinmek istediğim diğer konu ise, işin proje tarafında kadın mühendis olmak. Kimi insanlar idealist olurken kimisi de mutlu ve huzurlu sakin bir hayatım olsa yeter der. Bu bayanlar için de geçerli. Kimi bayan mühendisler hayatında fazla atraksiyon istemeyip masa başı bir işim ve sakin bir hayatım olsa benim için yeterli diyor. O yüzden işin proje tarafında da bayan mühendisler gayet isteklidir.


Technical-Arabic-Translation-Services-in-Dubai-UAE.jpg


Artık kadın mühendislerimizin büyük bir çoğunluğu kariyerini daha da sağlamlaştırmak istiyor ve hayatında başarıdan başarıya koşuyor. Normal bir mühendisken gösterdiği istek, azim ve başarı sayesinde önemli yönetim mevkilerine geliyor. Aslına bakarsanız bayan eli değmiş iş anlaşmaları ve yönetilen kurumlarda bu hava seziliyor. Çünkü bir bayan piskolojik açıdan da erkeklerden farklıdır. Bunu asla göz ardı edemeyiz. Tüm detaylara odaklanabilir ve tüm ihtimalleri hesaba katabilirler. Belki de işi daha fazla irdelememiz ve her noktasına odaklanmaya çalışmamız bizim detaycı yanımızın kattığı artılardır.


Compasses-icon.png


o-WOMAN-ENGINEER-facebook.jpg



08.03.2016
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst