• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meslek Hastalıkları Için Imza Kampanyası

Musa Kamil Ekin

Yönetim Grubu
Katılım
6 Nisan 2015
Sertifika
C Sınıfı
Firma
BelKo ltd.şti.
Meslek hastalıkları için imza kampanyası
Burcu ÖZÇELİK SÖZER - bozcelik@hurriyet.com.tr
2 Ağustos 2015
30653808.jpg

İş ve meslek hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, imza kampanyası platformu change.org’da “Meslek hastalıkları tıbbi tanı sistemi oluşturmak” için bir imza kampanyası başlattı. Kampanyanın amacı Sağlık Bakanlığı’nı meslek hastalıkları konusunda göreve çağırmak.

Bir ülkede meslek hastalıklarının beklenen görülme sıklığı konusunda birkaç parametre vardır. Bunlardan ILO ve WHO’nun da kabul ettiği parametreye göre, bir ülkede çalışma ortamlarının durumuna bağlı olmak üzere her bin kişiden en az 4, en çok 12 kişide meslek hastalığı/işle ilgili hastalık görülmesi beklenir. Türkiye’de en az 25 milyon çalışan olduğunu düşünülürse beklenen meslek hastalığı sayısı en az 100 bin, en çok 300 bin küsur. Yani en iyi bir beklentiyle bile ülkemizde kayıt altına alınması gereken meslek hastalığı sayısının 100 binden az olmaması gerekir.

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, “Oysa ülkemizde ‘gerçekte meslek hastalığı olmayan’ ancak ulusal ve uluslararası alana SGK tarafından meslek hastalığı diye bildirilen yıllık rakamlar 500’ün altına bile indirilmiştir. Meslek hastalıkları rakamları SGK’nın iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortacılık kolunun “sigortacılık yönünden maluliyet-tazminat işlemleri bitmiş” rakamlardır. Yani gerçek meslek hastalıkları değildir. Benim önerdiğim şu anda birçok ülkede uygulamaya sokulan, 1930’dan beri Sağlık Bakanlığına Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile verilmiş olan “meslek hastalıkları istatistikleri yani kayıt ve bildirim sisteminin” uygulamaya sokulmasıdır” diyor.

Bu nedenle change.org’da bir imza kampanyası başlatan Prof. Dr. İbrahim Akkurt, “Amaç Sağlık Bakanlığı’nın görevini yapmasına davet edici bir yasal düzenlemenin sağlanmasıdır. Çünkü 1930’dan beri Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluk ve görevi olmasına rağmen bugüne kadar bakanlık bundan hep kaçtı ve mevzuatımız hep SGK’yı bu konuda yükümlü kıldı. En son 2012 haziranında çıkarılmış olan ve büyük bir yenilik olarak topluma pazarlanan İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile bu durum daha da bir karmaşaya sokuldu. Meslek hastalıkları bir süreçtir, görünür kılınmaları bir süreçtir ve bir sistem gerektirir” diyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
change.org ta başlatılan imza kampanyalarının bir yaptırım gücü var mı acaba? Herkes kullanmaya başladı burayı ama işe yarıyor mu emin değilim.
 
Umarım olur çünkü bu konuda geri kalmış durumdayız. Diğer ülkelerde binlerce onbinlerce bilinirken ülkemizde bunun yüzde onu bile değil. Bu kampanyada kaydedilecek bir şey yok sonuçlar olumlu olursa bizlere ve ülkemize faydalı olacaktır. Yaptırım gücü olarak değerlendirmemeliyiz, belkide destek vermeliyiz...
 
Üst