• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Meyve Ve Sebzelerdeki Zehir!

Ali KİLCİ

Yönetim Grubu
Katılım
12 Ağustos 2014
Sertifika
B Sınıfı
Firma
Desan Deniz İnş. San. A.Ş.
Meyvelerin veya sebzelerin parlak olmasını sağlayan parafin, insan sağlığı açısından son derece zararlı mı?

Manavdan, pazardan alışveriş yaparken fark etmişsinizdir, mesela elmalar artık daha parlak. Bu parlaklığı veren, yağlı yapısı nedeniyle sebze-meyvelerin üzerini kaplayan ve raf ömrünü uzatan parafin.

Parafin kaplı bu meyve ve sebzeler sağlığımız açısından ne kadar zararlı?

Aslında günlük olarak yediğimiz meyve ve sebzeleri iş yerlerinde de verdikleri için herhangi bir olumsuzlukta yani gıda zehirlenmesinde iş kazası olarak geçmeyecek mi? Bunları kimler denetleyecek...

Parafin mum yapımında kullanılan ham maddedir. Mumun ana maddesi olan parafin, kozmetik sektöründe de kullanılan bir üründür. Krem yapımında temel krem bazı olarak kullanılan “vazelin” petrol rafinerilerinde elde edilen sentetik bir yan üründür. Vazelinin likit formu “parafin” veya “mineral oil” olarak adlandırılır. Birçok kozmetik markası krem bazı olarak vazelin kullanmaktadır. Çünkü vazelin çok ucuz bir hammadde olduğu için büyük kar marjı bırakmaktadır. Vazelin sentetik bir ürün olduğu için cilt için sağlıklı bir ürün değildir. Vazelinin her ne kadar cilt üzerine sürülen bir krem olsa da, kısa sürede emilen maddeler karaciğere ulaşarak, zararlı etkiler bırakmaktadır. Vazelinin likit formu parafin adıyla anılır.

PARAFİN: YANICI BİR MADDE

MEYVE VEYA SEBZELERİ SOYARAK TÜKETİN

Tamamen kimyasal olan parafin yıkamayla kolay kolay gitmiyor. Ham parafin mumunun erime noktası 37 ile 48 °C tam rafine edilmiş parafin mumunun ergime noktası ise, 48 ile 66 °C arasında değişir. Uzmanlar bu yüzden yani meyve veya sebzelerinizi 70°C de kaynattıktan sonra veya kabuklarının soyularak tüketilmesini öneriyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Sağlık için meyve ve sebzeyi kabuğuyla yemek gerekir aslında... tarım ilaçları, hormon ilaçları, parafin-vazelin derken kabuğundan oluyoruz, zaten bu gidişle yiyecek meyve-sebze bulamayacağımız günler de yakındır....
 
parafini üreten firma ile görüştüm ve onlarda gıdada kullanılması zararlı diyor fakat gıda için parafin üretiyorlar :S
 
Üst