• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Müfettişler Bütün Teftişlerde Işyerinlerine Süre Mi Veriyor?

Homeland

Kayıtlı Üye
Katılım
16 Aralık 2015
Sertifika
Diğer Belge
Firma
çsgb

Kaynak ve daha fazlası:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Özellikle sonra zamanlarda forum sitelerinde ve sosyal medyada iş müfettişlerinin bütün işyerlerine süre verdiği ve para cezası uygulamadığı şeklinde yazılar okumaktayım. Hatta “müfettiş tutanağı yırttı, teftiş yapmadı, öyle uğrayıp geçtiler” gibi bir çok saçmalıkların da yazıldığını gördüm İş teftiş kurulu ve ÇSGB iş müfettişlerinin çalışma şeklinin bilinmemesinden dolayı bu algının oluştuğu kanaatini taşımaktayım. Esas itibariyle iş müfettişleri bütün işyerlerine süre vermeyip izleyecekleri usulu belli kriterler ve hususları göz önünde bulundurarak karar verirler. Bu kriterler ve aşağıda açıklayacağımız hususları göz önünde bulunduran iş müfettişleri işyerine süre vermenin yanında idari para cezası uygulanması veya işyerinin mühürlenmesine karar verirler.

csgb-300x282.jpg


4857 sayılı İş Kanununun 92. maddesinin son fıkrasına göre; çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişe yetkili iş müfettişleri tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir. Bu tutanaklar İdari ve adli merciler nezdinde hukuki bir kanıt niteliği taşımaktadır. Uygulanacak olan idari yaptırımlar iş müfettişinin teftiş sonunda düzenlediği tutanağa paralel olarak hazırladığı rapora göre uygulanır. Teftiş sırasında düzenlenen tutanak içerdiği hususlar bakımından yapılan denetimin bir yansımasıdır. İş müfettişi teftiş sırasında tespit ettiği mevzuata aykırılıkları ve gerekli gördüğü hususları bunların yanında teftiş sırasında giderilmesini sağladığı mevzuata aykırılıkları tutanakta belirtir. Hazırlanan raporda tespit edilen mevzuata aykırılıklar için idari yaptırım uygulanırken teftiş sırasında giderilen noksan hususlar için uygulanmaz. İSG konusundaki aykırılıklar mevzuattan kaynaklanan ve işverenin icra veya ihmali ile yerine getirmediği yükümlülüklerden oluşmaktadır. Kanaatimizce işverenin teftiş bitmeden giderdiği eksiklikleri için de idari para cezasının uygulanması yönündedir. “Aksi takdirde, salt idari para cezasının ödenip eksikliklerin giderilmemesi halinde, hükmolunan idari para cezasının bir anlamı kalmayacaktır”.

İş müfettişine önel verme yetkisi ILO’nun 81 sayılı Sanayi ve Ticarette İş Teftişi sözleşmesinin 17. maddesinden kaynaklanmaktadır. Söz konusu sözleşme önceden ihtar etmeden teftiş sırasında mevzuata aykırılık veya noksan husus tespit edilen işverene yaptırım uygulanması gerektiğini ama ulusal mevzuatta bunun aksine ihtar verilmesi gereken istisnai haller varsa kabul edilebileceğini içermektedir.

personel2-1.jpg




İş müfettişleri yaptıkları denetimlerde kendilerine verilen görev yazsındaki esasları, yapılan denetimin türünü ve
OTE3NjA3OT-2015_yillik_gelir_vergisi_beyanname_verme_suresi_uzatildi.jpg


işyerinin mevcut durumunu göz önünde bulundurarak belli şartlar altında mevzuatça süre verilmesi zorunlu bulunmadığı halde işverene teftiş sırasında tespit edilen eksiklerini tamamlaması için süre verebilir. İş teftiş tüzüğüne göre işverene yakın bir tehlike göstermeyen eksiklik ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi için müfettişçe uygun bir süre verilebilir. İş müfettişi kendisine verilen görevin mahiyetini göz önünde bulundurarak tespit etmiş olduğu noksanlıklar ve mevzuata aykırılıkların işverene uygun bir süre verilmesi durumunda giderileceğine kanaat getirmesi durumunda inisiyatif kullanarak bir nevi ceza ertelemesi olan süre verebilir. İş müfettişi kanaatini oluştururken işyerinin İSG koşullarını, söz konusu noksanlık ve mevzuata aykırılıkların niteliğini, işverenin İSG konusundaki gayretini ve iyi niyetini varsa daha önce işyerinde yapılmış İSG denetimlerinin sonuçlarını göz önünde bulundurur. Süre verme kararı alınabilecek denetimler ilk teftişinden sonra denetimi yapan müfettişin kontrol teftişini yapabileceği görevlerden seçilir. İş müfettişi genel denetimini yaptığı işyerinin eğer kendisine verilen görev kapsamında kontrol denetimi de yapmasını içeriyorsa müfettiş süre verme hakkını kullanır bunun haricinde iş kazası incelemesi, tarama teftişi ve bazı inceleme teftişleri sadece tek denetim içerip kontrol denetimleri olmadığından süre verilmez. İş müfettişleri kendilerine verilen görevleri öngörülen sürede tamamlaması esastır. Bu durumdan ötürü müfettişler işyerlerine tanıyacakları sürenin uzunluğunu kendi görev tamamlama sürelerini göz önünde bulundurarak işverenin tespit edilen eksikleri giderebileceği makul ve yeterli bir uzunlukta seçerler. İşveren yalnızca bir kez süre verilir ve verilecek olan süre tayin edilirken İşverenin önlemleri almakta gevşekliğe sevk edecek kadar uzun veya önlemeleri almaya yetmeyecek kadar kısa olmamasına dikkat edilir.



Kaynak ve daha fazlası:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst